20 Nisan 2016 12:40

Dostcam işçileri direnişi Gündoğdu’ya taşıyacak

20 gündür direnişte olan Dostcam fabrikası işçileri sendikalı olarak geri dönme taleplerini 1 Mayıs alanına taşıyacak.

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Dostcam fabrikası işçileri 20 gündür direnişte. Fabrikada çalışan 117 işçinin DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş’e üye olması nedeniyle işten atılması üzerine direnişe başlayan işçiler, işe sendikalı olarak geri dönme taleplerini 1 Mayıs alanına taşıyacak. İşçiler 24 Nisan Pazar günü yapacakları dayanışma etkinliğine de çağrı yaptı. 

4 yıllık Dostcam işçisi Fatma Kaya, daha önce hiç 1 Mayıs’a katılmamış. 1 Mayıs dendiğinde ‘uzak durmaları’ gerektiğinin söylendiğini aktaran Kaya, “Şimdi daha iyi anlıyorum ki 1 Mayıs bizim gibi işçilerin haklarını haykırdığı yermiş” dedi. 1 Mayıs alanında taleplerini duyuracaklarını belirten Kaya, “İşverenler bizleri yeterince kullandılar, artık yeter, bizler de insanız. Onlar bizim emeklerimiz sayesinde bir yerlere geliyor. Sendikanın kabul edilmesi, işçiler olarak insan gibi çalışma koşullarımızın olması ve sosyal haklarımızın tanınmasını istiyoruz. 1 Mayıs’ın bizim için bir başlangıç olacağını düşünüyorum” dedi. 

‘1 MAYISLARDA HEP ÇALIŞTIK’

1 Mayıs’a daha önce hiç katılmadığını söyleyen Aydın Koyunsever, “1 Mayıs bizim bayramımız ama fabrikadaki maaşlarımızın çok düşük olmasından kaynaklı izin günlerimizde bile hep ek işlere gittik. Ama bu yıl farklı olacak” dedi. 

Örgütlü olmadan önce başka fabrikalarda yapılan eylemlere anlam veremediklerini anlatan Koyunsever şunları söyledi: “Artık daha iyi anladık ve gördük, bu sadece orada çalışan arkadaşların davası değilmiş tüm işçilerin davasıymış. Şimdi o direnişin içinde biz de varız. Şu an burada yüz kişi bu direnişi haykırıyoruz ama 1 Mayıs alanında 100 binlerle haykıracağız.”

DAYANIŞMAYA ÇAĞRI

Koyunsever, taleplerinin sendikalı olarak işe geri dönmek olduğunu söyledi. 24 Nisan Pazar günü yapılacak olan dayanışma gecesine sendikalara, sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi partilere giderek destek sağlamak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Koyunsever, “Pazar günü saat 17.30’da Çiğli Belediyesi Konferans salonunda etkinliğimiz olacak. Bütün işçi arkadaşlarımızı oraya bekliyoruz. Bizim için moral olacak, birlikteliğimizi göreceğiz 1 Mayıs öncesi ve bunu alanlara taşıyacağız” dedi. 

‘HEP BERABER OLURSAK GÜÇLÜ OLURUZ’

Kemal Yıldırım 7 yıllık işçi. 1 Mayıs’a daha önce katılmadığını söyledi. Çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücretlerinin artırılması ve sosyal haklarının verilmesi gibi temel taleplerini ifade etmek için 1 Mayıs’a katılacağını belirten Yıldırım, “İnsanlar işsiz kalmaktan korktukları için seslerini çıkartmıyor. Hepimiz insanız ve korkulacak bir şey yok. Sonuçta biz hep beraber olursak güçlü oluruz, yoksa tek başımıza birer dal gibiyiz” diye konuştu. 

10 yıllık işçi Kenan Bulut da 1 Mayıs’a hiç katılmamış. 1 Mayıs alanında faklı iş kollarında çalışan işçilerle beraber olacağı için heyecanlı olduğunu belirten Bulut, “İşçi kardeşlerimle birlikte haklarımızı haykırmak ve iyi bir yaşam mücadelesi vermek için meydanlarda olacağız” dedi. Bulut pazar günü yapılacak olan dayanışma etkinliğine de tüm İzmir halkını davet etti. 

Her yıl 1 Mayıs’a bireysel olarak katıldığını anlatan İskender Tunç, “Bu yıl direnişteyiz ve bu sene 1 Mayıs’a örgütlü bir şekilde sendikamızla beraber katılacağız. Benim için çok özel olacak” dedi. Dostcam direnişini 1 Mayıs alanına taşıyacaklarını belirten Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü: “1 Mayıs işçinin günü, bu günde bütün işçi ve emekçilerin toplanıp haksızlıklara karşı haykırmasını istiyorum. En temel talebimiz sendikamızın tanınması ve işe geri alınmamız olacak. İşimiz ve ekmeğimiz için direnip kazanacağız.” 

ÖNCEKİ HABER

Qamişlo'da ordu ile YPG'ye bağlı güçler çatıştı

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçileri yıpranma payı istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa