20 Nisan 2016 12:31

Rizeli ÇAYKUR işçileri 1 Mayıs için kolları sıvadı

DİSK/Gıda-İş Sendikası üyesi ÇAYKUR işçileri, emeğe yönelik artan saldırılara karşı 1 Mayıs’ı kutlamak için harekete geçti

Paylaş

ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilere kadro verilmesi ve çayın geleceğine sahip çıkılması talepleriyle Rize’de 1 Mayıs kutlanması gerektiğine dikkat çeken işçiler, nerede olursa olsun alan tartışmalarının işçilerin birliğine zarar verdiğini belirterek bundan uzak durulması gerektiğini bildirdi.

ÇAYKUR işçileri Sendika Genel Sekreteri Levent Gökçek’in de katılımıyla bir toplantı düzenledi. Yıllarca çalışmalarının karşılığı olan kıdem tazminatlarının fon adı altında patronlara peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini belirten ÇAYKUR işçileri “Özel istihdam büroları adı altında biz işçileri patronlara kiralayan simsarlar yaratmak istiyorlar. Ne iş güvencemiz kalacak, ne ücret, ne de sendika hakkımız olacak. Bu konuları fabrikada işçi kardeşlerimizle sürekli tartışıp doğruları anlatmalıyız” dediler. 

Temel gıda maddelerine, elektriğe, suya yapılan zamlar ve düşük ücretin de konuşulduğu toplantıda söz alan ÇAYKUR işçileri “Öz Gıda-İş Sendikasının son sözleşmede sıfır zamma imza atması tam anlamıyla bizim belimizi büktü. Hayat pahalılığı karşısında zaten kuş kadar olan maaşlarımız eridi gitti” diye konuştu. Öz Gıda-İş’in işçiler üzerinde baskı uyguladığını dile getiren işçiler, sosyal medya hesaplarında yazılanların tehdit unsuru olarak kullanıldığını, Öz Gıda-İş’e tepki gösterenlerin sürgün tehdidiyle korkutulduğunu aktardı. 

1 MAYIS HEYECAN YARATTI

Son iki yıldır Rize’de ÇAYKUR işçileri ve DİSK/Gıda-İş Sendikası öncülüğünde, kitle örgütleriyle birlikte Rize’de 1 Mayıs kutlandığını dile getiren işçiler, emeğe dönük saldırıların böylesi arttığı bir dönemde yine 1 Mayıs’ta alanlara çıkmanın önemini vurguladı. Yapılan kutlamaların heyecan yarattığına dikkat çeken ÇAYKUR işçileri; “Bu sene de mevsimlik işçiye kadro ve çayın geleceği sloganımızla alana çıkacağız, işçi kardeşlerimize ancak birleşirsek kazanırız mesajını vereceğiz” diye konuştu. 

Sendika Genel Sekreteri Levent Gökçek de şunları söyledi: “Savaş konsepti içerisinde sermaye ve hükümet cephesi işçiler arasında bölünme yaratarak zenginliklerini arttırmak ve sömürülerini katmerli bir şekilde devam ettirmek istiyorlar. İşçiler ağır ekonomik ve siyasi saldırılar altında bu 1 Mayıs’ı karşılıyor. Türkiye’nin hiçbir bölgesinde mücadelenin boyutu alan tartışmalarına indirgenmemeli ve sınıfın birliğini parçalayıcı kararlardan uzak durulmalıdır. Ortak taleplerimiz etrafında birleşerek, kitlesel ve yaygın 1 Mayıslar örgütlemeliyiz.” (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Özel sözleşme değil kadrolu iş istiyoruz’

SONRAKİ HABER

Qamişlo'da ordu ile YPG'ye bağlı güçler çatıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa