20 Nisan 2016 09:24

Avrupa Komisyonu: Google suistimalle kazanç sağlıyor

Avrupa Komisyonu, Google hakkında bir yılı aşkın süredir süren haksız rekabet soruşturmasında Google aleyhine karar verdi.

Paylaş

Avrupa Birliği’nin tekelleşme karşıtı yasaları uyarınca karar veren Avrupa Komisyonu, Google’ın Android işletim sistemlerinde, telefon firmaları ve operatörlerle anlaşma içinde olduğu ve piyasa hakimiyetini kendi avantajına kullandığı sonucuna ulaştı. AB Komisyonu, Google’ın Android telefonlara önceden yüklü uygulamalardaki avantajını suiistimal ederek kendi lehine kazanç sağladığına karar verdi.

Avrupa Rekabet Komisyonu üyesi Margrethe Vestager açıklamasında; “Rekabetçi mobil internet sektörü müşteriler ve Avrupa’daki iş çevreleri için giderek önemli bir hale gelmekte. Bu zamana kadar sürdürdüğümüz soruşturma çerçevesinde Google’ın mobil uygulamalar ve hizmetlerde, müşterilerinin geniş seçim haklarını kısıtlayarak, pazardaki diğer firmaların gelişimini engellediğine karar verdik” dedi.

Google arama motorunun Android işletim sistemlerinde hazır yüklenmiş olarak kullanılmasıyla Google’ın telefon ve operatör firmalarıyla anlaşma içinde olduğu, finansal teşvikler sağladığının altını çizen Komisyon, bunun rekabeti engellediği ve küçük firmaların gelişiminin önünde engel oluşturduğu sonucuna vardı. Google; Search, Gmail, Maps gibi uygulamaların yüklü olduğu telefonların satışından geçen yıl yaklaşık 11 milyar dolar kazanç sağladı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Ne diyem, yalancı Davut mu diyem’

SONRAKİ HABER

Asansör boşluğuna düşen inşaat işçisi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa