20 Nisan 2016 06:51

Sinemanın notası Attila Özdemiroğlu’yu kaybettik

“Muhsin Bey”,“Ağır Roman”, “Arabesk” ve “Züğürt Ağa” gibi birçok filmin müziğine imza atan Usta Müzisyen Attila Özdemiroğlu hayata veda etti

Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören Müzisyen Attila Özdemiroğlu, 73 yaşında hayatını kaybetti. Özdemiroğlu’nun İstanbul Gayrettepe’deki Florence Nightingale Hastanesinde çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdiği öğrenildi. Sanatçı yarın ikindi namazı sonrasında Levent Camii’nden uğurlanacak. 

5 Ocak 1943 tarihinde Ankara’da doğan Attila Özdemiroğlu, 1966 yılında “Durul Gence” 5 orkestrasına girdi. Özdemiroğlu, daha sonra çeşitli orkestralarda görev aldı. 

’60’lı yıllardan günümüze uzanan kariyerinde 40’ı aşkın filmin müziklerine imza atan Attila Özdemiroğlu, 2014'te İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü’ne layık görülmüştü. Özdemiroğlu aralarında Ajda Pekkan, Nilüfer, Kayahan, Sezen Aksu, Onno Tunç ve Uzay Heparı gibi isimlerle çalıştı. Özdemiroğlu’nun Eurovision Şarkı Yarışması için de birçok bestesi bulunuyor. 

Attila Özdemiroğlu’nun son bestesi ise bir tiyatro oyunu için yazılmış. Ölüm haberini alan Sanatçı Müjdat Gezen, CNN TÜRK yayınında sahneye koyacakları son oyunun müziklerini Özdemiroğlu’nun bestelediğini söyledi ve o besteyi telefonundan dinletti.

‘KELİMELERİN BİTTİĞİ YERDE DE MÜZİK BAŞLAR’

2010 yılında Çağla Yerlikaya'ya verdiği bir röportajında sinema müzikleri üzerine düşüncelerini şöyle anlatmıştı; “Müzik, bence insanlığın yaşamındaki ortak yegâne dil. Sinemaya gelince önemi daha da artıyor. İnsanlar birçok şeyi, bir sürü yolla ifade eder. Sözlerle ifade edebilirler, mimiklerle ifade edebilirler. Kelimelerin bittiği yerde de müzik başlar. Müziğin sinemadaki kullanımı da, en önemli anlatım araçlarından bir tanesidir. Asıl olan hikâyedir, rejidir, kurgudur. Fakat bir yere gelip de anlatımda daha derine inmek, daha karmaşık duyguları anlatmak istediğinizde, bazen kelimeler, kurgu yeterli olmayabilir. O yüzden sinemada müzik, bu gücünden dolayı kullanılıyor.”

‘SADECE MÜZİĞİYLE DEĞİL, KAVGASIYLA DA YANIMIZDAYDI’

Müzik Yazarı Murat Meriç Attila Özdemiroğlu’yu evrensel’e anlattı; Attila Özdemiroğlu memleketin en üretken müzisyenlerinden biriydi. “Hasret”ten “Yalnız Kullar”a dillere düşen besteleri, “Fahriye Abla”dan “Arabesk”e hafızamıza kazınan film müzikleri, Durul Gence 10’dan İstanbul Gelişim Orkestrası’na uzanan icracılığı ve Zülfü Livaneli’den Sezen Aksu’ya pek çok isim için yaptığı düzenlemeleriyle bambaşka bir hat açtı ve onu ince ince işledi. Şanar Yurdatapan’la birlikte 1972 yılında kurduğu ŞAT Yapım, pop müziğin henüz emeklemeye başladığı günlerde kurulmuştu ve pek çok ismi bünyesinde topladı. Türkiye’nin ses getiren (ve “Unutama Beni” ile Esmeray’ı sahalara kazandıran) ilk beste yarışması Toplu İğne, içinde bulunduğu hadiselerden biri. “Delisin”den “Pet’r Oil”e uzanan Eurovision macerasını da ıskalamayalım. Müzisyenliğini destekleyen şık hareketleri vardı: Telif meselesindeki kavgası ve Gezi zamanı verdiği destek, bunlardan sadece ikisi. Onu özetleyen tek bir cümle kurmam istense, şunu söylerim: Sadece müziğiyle değil, kavgasıyla da yanımızdaydı. Ölümüyle eksildik. Bugün değil belki ama ilerleyen zamanda yarattığı boşluğun büyüklüğünü çok daha iyi anlayacağız.

‘SEN BİZİM ŞARKILARIMIZSIN’

Filmleri unutulmaz kılan, birçok eseri ile kalbimize dokunan Usta Müzisyen Attila Özdemiroğlu’nun hayatını kaybetmesi sanat dünyasını yasa boğdu. Sanatçılar, usta sanatçıyı anlattılar mesajlarıyla; 

Zülfü Livaneli: Sevgili dostum ve çalışma arkadaşım Attila Özdemiroğlu’nu da kaybettik. Çok üzgünüm.

Naim Dilmener: Pop müziğimiz en büyük yaratıcılarından birini kaybetti. Attila Özdemiroğlu’nun yeri doldurulamayacak.

Ayşegül Aldinç: Canım Attila Özdemiroğlu’nu kaybettik.. Çok değerli bir insan ve müzik adamıydı çok... Canım Ati’m ruhun huzur bulsun.. Üzüntüm tarifsiz..

Nebil Özgentürk: Attila Özdemiroğlu’na yakışan coşkuyla yaşamaktı.. Altın ve çocuk kalpli dostumuz müzikte devleşmiş, sokakta sadeleşmiş, ömründe yücelmişti.

Nilgün Belgün: Değerli bir müzik adamını iyi yürekli bir insanı kaybettik..Nur içinde yat Attila Özdemiroğlu.

Gonca Vuslateri: Can’i gider insanın... Ne kötü hava... Ne kötü dünya... Sevdiklerimiz ışıklara karışınca bir de... Ne yalnızız işte..  O kadar...

Selda Bağcan: Müziğimize yaptığın hizmetler asla unutulmayacak Attila Özdemiroğlu... “Gesi Bağları” bugün tüm dünyada çalınıyorsa sayende...

Betül Demir: Efsane Attila Özdemiroğlu... Hepimize kapılar açan bir devrin kahramanı, aydını, beyefendisi, dahisi...

Can Dündar: Aslolan, giderken ardında bir seda bırakabilmektir. O, en âlâsını bıraktı.

Aylin Aslım: Müzik için yaşadı. Çok, çok kıymetli, biricik Attila Abi. Attila Özdemiroğlu yalnızca büyük bir müzisyen değildi. Son nefesine kadar haksızlıklara sessiz kalmayan, devrimci bir insan olarak yaşadı.

Azize Tan: Attila Özdemiroğlu ve Ronit Elkabetz tanıştığım, hayran olduğum iki büyük sanatçı. Bir gün arayla ölüm haberleri gelince sarsıldım.

Ahmet Mümtaz Taylan: Çok güzel bi abiydin Attila abi. Sen bizim şarkılarımızsın. Nur içinde yat.

Ceylan Ertem: Nice muhteşemliğin altında adı vardır, harika bir yaşam!

Demet Sağıroğlu: Canım ağabeyim benim. Yoktu senin gibisi.. Çok çok üzgünüm!

Kenan Doğulu: Ülkemizin gurur duyduğu büyük bir müzisyeni, çok sevdiğimiz Attila ağabeyimizi kaybettik... Gülen kalbi ve insanlığı ile hep örnek oldu. Mekanı Cennet olsun...

 

Barış için bir bildiri de müzisyenlerden

Yeniden merhaba eski 'Arkadaş'

ÖZDEMİROĞLU YARIN TOPRAĞA VERİLECEK

Attila Özdemiroğlu'nun ölüm haberini alan sanat camiasının ünlü isimleri, hastaneye geldi. Özdemiroğlu’nun cenazesinin yarın Levent Afet Yolal Camisi’nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verileceği öğrenildi.

Attila Özdemiroğlu kimdir?

Ünlü sanatçının yakın dostlarından yapımcı İzzet Öz, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ani olmadı. Aslında Atilla her zaman o kadar doluydu ki; birkaç gün önce yine hastanedeydik. Hatta benim üzerimde bu t-shirt vardı. Yanında da bir tane klavyesi vardı. Beraber çok güzel güldük, eğlendik. Hep müzikle doluydu. Benden ayrılırken son cümlesi İzzetçim daha yapacak çok şeyler var. Atilla Türkiye’de müzik anlamında çok büyük katkılarda bulunmuş, çok önemli bir insandır. Çok önemli bir müzik adamıdır. Her bakımdan bize çok yollar göstermiştir. Başımız sağ olsun. Sevgili Atilla’mızı yarın ikindi namazı sonrasında Levent Camii’nden uğurlayacağız” dedi.

Öte yandan hastaneden sanatçının ölümüyle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Başhekimlikten yapılan açıklamada, “Ünlü söz yazarı ve bestekar Mehmet Attila Özdemiroğlu, 2014 yılından beri yakalandığı akciğer kanseri nedeniyle hastanemiz yoğun bakım ünitesinde tedavi görmekteyken çoklu organ yetmezliğiyle doktorlarımızın yaptığı tüm tıbbi müdahaleye rağmen sabah saat 09.30’da hayatını kaybetmiştir.” denildi. 

ÖNCEKİ HABER

İstismar davasında Ensar Vakfı ve KAİMDER de müdahil oldu

SONRAKİ HABER

Ankara Valiliği Sıhhiye Meydanını yasakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...