20 Nisan 2016 05:58

'Gazeteciler baskılara karşı dayanışma içerisinde olmalı'

Gazeteci meslek örgütleri, tüm basın kuruluşları ve gazetecilerin bu baskılara karşı dayanışma içerisinde olması gerektiğini ifade etti.

Paylaş

Gazetecilere yönelik artan baskı ve tutuklamaların aslında halkın haber alma özgürlüğüne yönelik olduğunu söyleyen meslek örgütleri, tüm basın kuruluşları ve gazetecilerin bu baskılara karşı dayanışma içerisinde olması gerektiğini ifade etti.

AKP iktidarının Temmuz ayından bu yana devreye koyduğu savaş konsepti ile birlikte kamuoyuna gerçekleri yansıtan gazeteciler de hedefte. Kendisine muhalif tüm kesimleri hedef alan AKP iktidarının bu saldırıları sonucu son 10 ay içerisinde 8'i DİHA muhabiri olmak üzere 12 gazeteci tutuklandı. 

Sadece bu hafta içerisinde DİHA muhabirlerinden Ziya Ataman, Meltem Oktay ve Muhammed Doğru'nun temelsiz iddialarla tutuklanmış olmasına meslek örgütleri temsilcilerinden tepki gecikmedi.

‘GAZETECİLERE YÖNELİK BASKI HAD SAFHADA’

Gazetelere ve gazetecilere yönelik baskıların giderek arttığını söyleyen İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, hapis cezaları, sendikal hakların yok olması ve toplumun genelini ilgilendiren her olayda yayın yasağı ile sansür gibi durumların yaygınlaşmasının, özveri gerektiren gazetecilik mesleğini daha da zorlaştırdığını belirtti. 

Gazetecilere yapılan her türlü baskının, halkın haber alma özgürlüğüne ve anayasal hakkına engel oluşturduğunu vurgulayan Dikmen, "Cemiyetimizin temel görevi olarak gazetelerin gazetecilerin mesleki görevini hakkıyla yapmasını sağlayacak koşulların oluşturulması ve katkı sağlanması konusunu temel görev görüyoruz. İktidar tarafından tek bakışlı dizayn edilmeye çalışılan bir basın var. Bütün bunların üstesinden gelebileceğimiz bir birliğe ihtiyacımız var. Son aylarda binleri aşkın arkadaşımız işsiz bırakılarak ekonomik şiddete maruz bırakıldı. Gazeteciler 'terör' ile ilişkilendirilerek demir parmaklıklar altına atılarak susturulmaya da çalışılıyor. Bunlar kabul edilemez şeylerdir. Tüm basın kuruluşlarının dayanışma içerisinde olması gerektiğine inanıyoruz" dedi. 

'BASKILAR SON BULMALI'

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Merkez Yöneticisi Emine Uyar ise yargı yoluyla baskıların arttığını ve gazetecilerin işini yapamaz hale getirilmek istendiğini vurguladı.

Geçmiş iktidarların aksine AKP döneminde daha önce hiç karşılaşmadıkları uygulamalara tanık olduklarını söyleyen Uyar, "En basit örneği, Yüksekova Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Zeki Dara, sadece bacak bacak üzerine attığı için önce gözaltına alındı, ardından evi basıldı. Evrensel ve Cumhuriyet muhabiri arkadaşlarımızın hakkında Ankara katliamı ile ilgili yaptıkları haberlerden dolayı soruşturma başlatıldı. Gazeteciler her gün adliye koridorlarında yargılanma sıralarını bekliyor, cezaevinde bulunan 30'un üzerindeki gazeteciye her gün yenileri ekleniyor" dedi. 

Uyar, gazetecilere yönelik bu baskıların ise "gerçeğin üzerinin örtülmek istenmesinden" kaynaklandığını kaydetti.

Buna çabaya rağmen geçmişte ve bugün olduğu gibi yarın da gazetecilerin hem mesleklerine hem de halkın haber alma hakkına sahip çıkacaklarının artını çizen Uyar, gazeteciler üzerindeki baskıların bir an önce son bulmasını istediklerini dile getirdi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

DBP'li belediyeye bu kez 'Eşbaşkanlık' soruşturması açıldı

SONRAKİ HABER

Bir bilet almak yeterli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa