25 Nisan 2012 14:23

Roboski için 120 gündür adalet yok

Roboski’de Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait savaş uçaklarından atılan bombalarla katledilen çoğu çocuk 34 kişinin aileleri, olayın üzerinden 120 gün geçmesine rağmen, katliamının faillerinin bulunmamasını tepkili.Şırnak’ın Uludere (Qilaban) İlçesi’ne bağlı Ortasu (Roboski) köyünde TSK savaş

Roboski için 120 gündür adalet yok
Paylaş
Mehmet Zeki Çiçek

Şırnak’ın Uludere (Qilaban) İlçesi’ne bağlı Ortasu (Roboski) köyünde TSK savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilen 34 köylünün aileleri, katliamın üzerinden 120 gün geçmesine rağmen halen hiç kimsenin yargı önüne çıkarılmamasına tepki gösterdi. Olayın unutturulmaya çalışıldığını söyleyen aileler, Meclis İnsan Hakları bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu’nun güvenilir olmadığını da belirttiler. Aileler bağımsız bir komisyon kurulmasını istedi.

‘HER SABAH UYANIP MEZARINA GİDİYORUM’

Katliamda yaşamını yitiren Şirvan Encü’nün annesi Leyla Encü, olaydan sonra psikolojilerinin bozulduğunu, duydukları en ufak seste irkildiklerini söylüyor. Oğluna dair umutları olduğunu, halen bu duyguları gerçekleşecekmiş gibi beklediğini anlatan Encü, “Oğlumun damat olduğunu göremedim. Şervanım, oğlum, yüreğimde ne çok güzel şey vardı seninle ilgili. Her sabah erkenden uyanıp, mezarlığa gidiyorum. Hâlâ inanamıyorum oğlumun öldüğüne. Sanki çıkıp gelecekmiş gibi bekliyorum” sözleriyle anlatıyor yaşadığı acıyı. Anne Encü, Uludere Kaymakamı’na saldırı olayında şu ana dek 70-80 kişinin ifadeye çağrılarak, çoğunun tutuklanmasına ise şu sözlerle tepki gösteriyor: “Biz bunun peşini bırakmayacağız. Failler ortaya çıkarılsın. 20 kişiyi tutukladılar. Deli raporu olan adamı bile ‘Kaymakama saldırdın’ deyip tutukladılar. Yaşayan Kaymakam mı önemli yoksa öldürdüğünüz 34 kişi mi? Hey vicdansızlar; Meclis’e gittik ama umudumuz yok. Kürtler dışında bize kimse sahip çıkmadı. İçeride konuştuklarımızı kameraların çekmesine izin vermediler.”

‘AKP DOĞRULARI SÖYLEMİYOR’

Katliamda kardeşi Nadir Alma’yı kaybeden Hikmet Alma ise, Uludere Alt Komisyonu’nun AKP’li üyelerinin olayı çarpıtmaya çalıştığını belirtiyor. Alma, Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün’ün ‘Görüntülerden hayvan ya da insan oldukları anlaşılmıyor’ şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, Üstün’ün köye geldiği zaman olayın açığa çıkartılacağı sözü verdiğini hatırlattı. Heron görüntülerini komisyon üyesi CHP, BDP, MHP milletvekillerinin de izlediğini söyleyen Alma, “Fakat AKP milletvekilleri farklı yorumladı. Yani AKP milletvekilleri Başbakan Erdoğan’ın söylediklerini tekrarlıyor. Komisyon üyelerinin çoğunun AKP’li olması bizi kuşkulandırıyor. Çünkü doğruları söylemiyorlar” dedi.

Olayın peşini bırakmayacaklarını belirten Alma, “Zaten olayın faili AKP’dir. Genelkurmay ve ordudur. Bizler STK’lardan oluşan bağımsız bir komisyonun kurulmasını ve burada incelemelerde bulunmasını istiyoruz. Kesinlikle biz bu komisyonu kabul etmiyoruz. Failler bellidir sadece ortaya çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.
(ŞırnakDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bu halde taburcu ettiler!

SONRAKİ HABER

Murat Gülsoy, edebiyat ve kutsal ruh

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa