20 Nisan 2016 00:52

Grev ve uluslararası işçi dayanışması başarı getirdi

Güney Kore’deki Mahle fabrikasında, yaşanan kötü iş koşullarına karşı ve sendikanın tanınması için 6 aydır sürdürülen grev sonlandı

Paylaş

Güney Kore’deki Mahle fabrikasında, yaşanan kötü iş koşullarına karşı ve sendikanın tanınması için 6 aydır sürdürülen grev, sendikanın şirket yönetimi tarafından tanınması ve çalışma koşullarında iyileştirmelerin kabulü ile sonlandı. 

En son sendika başkanının da açlık grevine başladığı eylem, ücret artışı, sendikanın tanınması ve ek olarak sendikal çalışma için yılda 100 saat ücretli izin ve 1 Mayıs’ta 200 bin Kore Won’u (152.25 avro) özel ödeme yapılmasını şirket yönetimi kabul etti.

ÖRGÜTLENME BASTIRILMAYA ÇALIŞILDI

Mahle Behr Korea’da kuruluşundan bu yana mevcut olan kötü çalışma koşullarından bezen ve hak talep eden işçiler, geçtiğimiz yılın mayıs ayında Kore Metal İşçileri Birliği Sendikasına (KMWU) üye oldular ve sendikayı fabrikaya soktular. 

Bunun üzerine işveren, temmuz 2015 yılında kendine bağlı bir sendika kurdu. KMWU üyesi işçiler ücret artışı ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebi ile eylül 2015 tarihinde greve gittiler. Bunun üzerine işveren tarafından grevin durması için sendikaya üye olanlara yönelik fiziksel şiddete varan baskılar başladı. Kasım ayında sendikaya üye olmayan ve greve gitmeyen işçilere yüzde 30 ile yüzde 50’ye varan zam yapıldı. Bölge okullarından staj bahanesi ile öğrenciler işe alındı ve grev kırıcısı olarak yasa dışı çalıştırıldı. Sendikanın görüşme talepleri her seferinde geri çevrildi. 

GREV GERİ ADIM ATTIRDI

Sendika ve işçiler dayanışma komitesi kurarak, destek ve dayanışmaya 25 yıldır Kore ve Almanya arası dostluk köprüsü olmayı amaçlayan Kore Federasyonuna katılarak gelişmeleri uluslararası kamuoyuna taşıdılar. Grevdeki işçilerin muhatap alınması için, Busan’daki işletme ve Stuttgart’ta bulunan şirket merkeziyle görüşmelerde yardımcı oldular. Bunun yanı sıra bu yılın başında KMWU, 14 farklı kitle örgütü ile birlikte Stuttgart merkezine işletmede yaşanan olumsuzlukları içeren ortak bir mektup yazdılar. Merkezin cevabı Kore’nin iç işlerine karışamayacağı, ülke sorunu olduğu oldu. Şubat ayında Mahle Behr Avrupa Birleşik İşyeri Temsilciliği, Kore işçileri ile dayanışma içinde olduğunu açıkladı. Stuttgart’ta Mahle işçileri dayanışma açıklamaları ve eylemi yapıldı. 

15 Şubat’ta İşyeri Sendika Temsilciliği Başkanı Joohi Im, işletme parkına kurduğu ve sendika bürosu işlevi gören çadırda taleplerin kabulü için açlık grevine başladı, işveren eylemin yasa dışı ve büyük cezası olduğu tehditleri savurdu ancak sendikacı geri adım atmadı ve işyerinde işletmenin geri adım atana ve grev tamamlanana kadar sağlık sorunları yaşamasına rağmen açlık grevini sürdürdü. 

MÜCADELE KAZANDIRDI

Eylemin uluslararası yankı uyandırması üzerine Mahle Merkezi, Busan’da sorun olduğunu kabul etti ve Mahle Behr Kore’nin muhatap alınarak sorunun çözümü gerektiğini söyledi. 

18 Mart 2016 tarihinde şirket yetkilileri, sendika temsilcileri ile masaya oturarak KMWU’nun işletmede muhatap kabul ederek ve ücret zammı konusunda anlaşma yapmak zorunda kaldı.

BİR ÇOK ÜLKEDE 75 BİN İŞÇİSİ VAR

Bir Alman şirketi olan Mahle Grubu’nun ana merkezi Stuttgart’ta bulunuyor. Şirket, otomobil sanayine motor sistemleri, filtre, elektrik gibi parçalar üretiyor. Mahle Grubuna ait Türkiye dahil bir çok ülkede işletmede 75 bin kişi çalışıyor. Gruba bağlı Kore’nin Hwasung ve Ulsan illerinde daha çok filtre üretimi yapan Mahle Donghyun Filter Systems Co. şirketlerinde toplam 500 çalışanı bulunuyor. Busan ilinde ise Mahle Behr Korea Inc. adı ile 200 çalışanı ile Renault Samsung Motors ve GM Kore için motor soğutma sistemi-karbüratör üretimi yapıyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Hem eşim hem bebeğim gözlerimin önünde boğuldu'

SONRAKİ HABER

Ensar Vakfı Masum mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...