19 Nisan 2016 16:23

DERİTEKS ve TÜMTİS 1 Mayıs'ta Çanakkale’ye gitmeyecek

Genel Merkezleri İstanbul’da olan Türk-İş’e bağlı DERİTEKS ve TÜMTİS Sendikaları ise Türk-İş’in Çanakkale çağrısına tepkili.

Paylaş

Genel Merkezleri İstanbul’da olan Türk-İş’e bağlı DERİTEKS ve TÜMTİS Sendikaları ise Türk-İş’in Çanakkale çağrısına tepkili. Bu karara uymayacaklarını dile getiren sendikaların genel başkanları, İstanbul’da kitlesel bir kutlama yapılması gerektiğine dikkat çekti. 

Türk-İş Başkanlar Kurulunda 1 Mayıs’ın kıdem tazminatının fona devri, özel istihdam bürolarının yaygınlaştırılması gibi saldırılara karşı diğer konfederasyonlarla beraber etkin kutlanılması gerektiğini söylediklerini dile getiren TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Buna rağmen Çanakkale kararı alındı. Biz Çanakkale’ye gitmeyeceğiz. Bu kadar yoğun saldırıların olduğu bir dönemde illerde, alanlarda konfederasyonların birlikte olması gerekiyor. Biz örgütlü olduğumuz bütün illerde ortak kutlayacağız. İstanbul açısından da ortaklaştırılması ihtiyaçtır. Fakat İstanbul’da ne yazık ki ortaklaşma yok. Özellikle DİSK ve KESK’in alan tartışmasına hapsolması bir eksiklik. Bu konuda DİSK ile de temaslarımız oldu. Bu dönemde İstanbul’da güçlü bir 1 Mayıs’ın önemli olduğunu belirttik. Bizim için de Taksim’in işçilere açılması önemli. İstanbul’la ilgili girişimlerimiz devam ediyor. Ama bugüne kadar bir sonuç yok” diye konuştu. İstanbul’da bu dönem kitlesel bir 1 Mayıs’a ihtiyaç olduğunu ifade eden Öztürk, şöyle devam etti: “Her gün yeni antidemokratik uygulamalarla karşılaşıyoruz. Barış ve kardeşliğin sağlanması, taleplerin öne çıktığı bir 1 Mayıs kutlamasına ihtiyaç duyuyoruz. Bütün emek güçlerinin çaba içinde olması lazım. İstanbul’daki belirsizlikten kaynaklı işyerlerinde yeterli çalışma yürütemiyoruz. Bu belirsizlik 1 Mayıs’ın daha da zayıf geçmesine neden olacaktır.”

SAPLANTILARDAN UZAK KALINMALI

DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi de sendika olarak Tuzla’da sendika binasının önünden Aydınlı köyüne gideceklerini ve buradan DİSK, KESK ve diğer emek örgütleriyle bir ortak kutlama olması halinde oraya katılacaklarını söyledi. Servi, “İstanbul’da ortak kutlamanın yolu 1 Mayıs’ın ruhuna uygun, kitlesel bir şekilde hareket etmektir. 1 Mayıs’ı Taksim’e hapsetmemek gerekir” dedi. AKP iktidarının en küçük demokratik eylemleri bile baskı altına aldığını kaydeden Servi, şöyle devam etti: “Emekçilerin yoğun saldırıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde kitlesel biçimde bir araya gelmek gerekiyor. Tersine çevirebilmenin yolu saplantılardan uzak kalmaktır. İstanbul’da kitlelerin katılabileceği şekilde ortak bir yerde kutlamaktır. Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısında Çanakkale kararının 1 Mayıs’ın ruhuna uygun olmadığını söyledik. Talebimizi değerlendireceklerini söylediler ancak sonuç çıkmadı. İzmir’de de sendikalar ortak kutlama yapıyor, Ankara’da ortak kutlama yapılıyor. Amacımız İstanbul’da da ortak kutlama yapmaktır.” Servi, ortaklaşmanın sağlanamaması halinde Gebze’de yapılan kutlamalara katılacaklarını duyurdu.

 

ÖNCEKİ HABER

Ayrancılar’da hazırlıklar başladı

SONRAKİ HABER

Kilis’e zırhlı araç sevkiyatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...