19 Nisan 2016 15:46

Davutoğlu’dan Avrupalı parlamenterlere pembe tablo

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'ye dair pembe bir tablo çizdi.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Strasbourg'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'na konuştu. Türkçe yaptığı konuşmasında, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Yukarı Karabağ sorununun artık sürdürülemez hale geldiğini dile getiren Davutoğlu, uluslararası topluma Ermenistan'ı uyarması çağrısında bulundu. Yine Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesini tanımadıklarını vurgulayan Ahmet Davutoğlu, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü de desteklediklerini kaydetti.

Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme 2016'da ulaşılması çabalarına destek verdiklerini de belirten Davutoğlu, Doğu Akdeniz'in bir barış, istikrar ve işbirliği sahasına dönüşmesi için bunun önemli bir adım olacağını kaydetti.

TMK VE PSVK'YI UNUTTU!

Sözlerinin devamında hükümetlerinin, Avrupa'da demokratik güvenliği sağlayan ortak değer ve hükümlere bağlı olduğunu ileri süren Davutoğlu, iktidarda bulundukları süre boyunca insan hakları ve demokratikleşme alanında önemli reformlar gerçekleştirdikleri iddiasında bulundu. Bölgede süren kuşatmayı, TMK ve PSVK'de yapılan son değişiklikleri unutan Davutoğlu, "Ülkemizde son 15 yıl içinde insan hakları ve demokratikleşme alanında önemli reformlar gerçekleştirildi. Anayasal hakların alanı genişletildi. Bu hakları koruyacak mekanizmalar kuruldu ve hukuk devleti anlayışı güçlendirildi. Kişi hak ve hürriyetlerinin daha iyi korunmasını sağlamak amacıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolu açıldı. Uygulamaya koyduğumuz çok sayıda reforma paketiyle temel hak ve özgürlükler ile siyasi haklar güçlendirildi. Siyasi partilerin yerel teşkilatlanmaları kolaylaştırıldı" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'de var olduğunu ileri sürdüğü bu reform sürecinin devam ettiğini de söyledi.

Yine reform hedeflerinin Türkiye'nin sivil, demokratik, özgürlükçü bir yeni Anayasa'ya kavuşturulması olduğunu ifade eden Ahmet Davutoğlu, reformlar konusunda ana referans kaynaklarının ise Avrupa Konseyi çalışmaları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları olduğunu sözlerine ekledi.

TÜRKIYE'DE MEDYA 'ÖZGÜR' DEDI

Davutoğlu, konuşmasında gazetecilerin hakkında davalar açılıp cezaevlerine konulmasına, gazete ve TV'lere el konulmasına, haber siteleri mahkeme kararları ile erişime engellenmesine rağmen Türkiye'de medyanın kontrol altına alındığını iddia etmenin mümkün olmadığını iddia etti.

Parlamenterlerin bu yönde sorular yönelttiği Davutoğlu, şunları söyledi: "Son iki yılda Türkiye'de dört seçim gerçekleştirilmiştir. Bu dört seçimin hepsi Avrupa standartlarında, Avrupalı gözlemcilerce takip edilmiş eleştiri hakkının muhafaza edildiği, herkesin istediği dilde istediği propagandayı yapabildiği, bütün Türkiye'de bunların rahatlıkla tartışılabildiği bir ortamda gerçekleştirilmiştir. 1 Kasım öncesinde de bütün medya istediği eleştiriyi yapabilmiş, hiçbir medyanın seçim süreci içinde şu ya da bu yönde yönlendirildiğine dair bir kanaat uyanmamıştır. Aksine en çok satan 5 gazetenin, isimlerini zikretmeyeyim, en azından 3'ü açık bir şekilde hükümete muhalefet üzere bir yayın politikası takip etmiştir. Bu da onların hakkıdır. Ben de seçimlere giren başbakan olarak hiçbirisine herhangi bir şekilde telkinde bulunmadığım gibi aksine bütün bu medyanın özgürlüğünü, eşit ve objektif seçim şartlarının bir gerekliliği olarak gördüm. Dolayısıyla bugün Türk medyasını takip edenlerin; bana, hükümetimize, Sayın Cumhurbaşkanımıza dönük ne kadar ağır eleştiri yaptıklarını, bunu ne kadar sürdürebildiklerini takip eden birisi için herhalde Türkiye'de medyanın kontrol altına alındığını, olduğunu iddia etmek mümkün değildir."

Davutoğlu, "Bazı Avrupa ülkelerinde gördüğünüz örneklere benzer şekilde Türkiye'de Kürtler, Türklerden soyutlanmış şekilde ayrı bir azınlık değil, Türklerle birlikte İstiklal Harbi'nden bu yana eşit şartlara sahip olmuş ve kıyamete kadar da birlikte yaşayacak eşit vatandaşlardır" dedi.

Davutoğlu, bu sözlerinin devamında ise "Türkiye sizin düşündüğünüzden, belki size yansıtılandan çok daha özgür, çok daha demokratik, eşit vatandaşlık ilkeleri etrafında gerçek anlamda bir hukuk devletidir" diye konuştu.

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün devlet eliyle gerçekleştirilen ölümleri sorması üzerine Davutoğlu ile arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Davutoğlu, soruya cevap vermek yerine, Kürkçü'nün İngilizce konuşmasına takıldı. Davutoğlu, konuşmasında katliamları "kamu güvenliği" kılıfı altında savundu. Başbakan, hiç bir yasal alt yapısını oluşturmadıkları ve verdikleri sözleri yerine getirmedikleri çözüm sürecinin sona ermesini ise PKK'nin silah bırakmamasına bağladı. 

Bu arada Davutoğlu'nun konuşmasının ardından genel kurul salonunda CHP milletvekili Deniz Baykal ile samimi diyalogu da dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çevik polis otobüsüne saldırı silahla değil taşla yapılmış

SONRAKİ HABER

DİHA muhabiri Muhammed Doğru tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...