19 Nisan 2016 15:20

Eğitim Sen: KOÜ Rektörlüğü sendikal ayrımcılık yapıyor!

Eğitim Sen Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği, Rektörlükle 6 ayda bir yaptıkları toplantıda Rektörlüğe sundukları talepleri açıkladı

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN 

Eğitim Sen Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği üyeleri, Rektörlük önünde bir araya gelerek Rektörlükle her 6 ayda bir yaptıkları Kamu İdare Kurulları Toplantısı’nda taleplerini sıraladıklarını; fakat cevap alamadıklarını açıkladı.

Eğitim Sen Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği adına basın açıklamasını yapan Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, bir önceki Kamu İdare Kurulları (KİK) toplantısında karar altına alınan maddelerin birçoğunun hayata geçirilmediğini herhangi bir gerekçe de sunulmadığını belirtti. Lordoğlu, “Son iki KİK toplantısında da karar altına alınmasına rağmen sendikal faaliyetler ve sendika seçme özgürlüğü konusunda başta sendikamız üyeleri olmak üzere üniversitemiz personeline baskı yapılmaya devam edilmektedir" dedi. 

‘SORUMLULUK YÖNETİMİN OMUZLARINDA’ 

Devamında söz alan Eğitim Sen Kocaeli Üniversitesi Temsilcilisi Ömer Furkan Özdemir, üniversitede son dönemde yaşanan sorunlara ve sıkıntılara değindi. Özdemir kısaca şöyle konuştu: “50/d’li asistanların acilen 33/a kadrosuna geçirilmesi ve bu işlem için herhangi bir kriter, ve benzeri şartın konulmaması konusunda ısrar etmekteyiz. Ayrıca yılbaşından sonra gerekçesiz olarak durdurulan geçişlerin bir an önce yeniden başlatılmasını ve objektif olarak gerçekleştirilmesini talep ediyoruz. Akademik tüm kriterleri yerine getirmelerine rağmen geçişleri yapılmayıp ve süresi bitip de işsiz kalan tüm araştırma görevlilerinin işsiz kalmalarının sorumluluğu yönetimin omuzlarındadır."

‘AYRIMCILIK HATSAFHADA’ 

“BAP destekleri için üniversite yönetimi kendi çalışanları içerisinde ayrımcı uygulamalar yapabilir mi? Birçok akademik personel, YÖK tarafından unvan yükselmeleri verilmesine rağmen hala kadro için beklemektedirler. Kendilerinden sonra unvan yükselmesi gerçekleşenlere kadro verilirken önemli bir çoğunluğu üyemiz olan akademisyenlerin kadrolarının verilmemesinin gerekçesi nedir? Üniversite yemekhane fiyatlarına zam yapılmasının gerekçesi nedir? Halihazırda ihale süresi devam ederken fiyatlar neden sabit tutulmamıştır? Özel güvenlik çalışanları ve temizlik çalışanlarının, çalıştıkları üniversitenin yemekhanesinde yemek yememeleri nasıl açıklanmaktadır? Üniversitede ayrımıcılık hatsafhada.” 

Öte yandan 10 yıldır Kocaeli Üniversitesi Temsilciliğini elinde bulunduran Eğitim Sen, Eğitim Bir-Sen’in baskı ve tehditlerle yetkiyi ellerinden almak için çabaladığı ifade edildi. "Yetkili sendika olarak Rektörlük seçimlerinin hemen ertesinden itibaren defalarca talepte bulunulmasına rağmen hala randevu verilmemesinin gerekçesi nedir?" diye soran Özdemir, Kocaeli’deki hemen her derneğe randevu verilirken neden Eğitim Sen’e randevu verilmediğini manidar bulduğunu ifade etti. 

‘AKINCI’DAN PERSONELE GÖZDAĞI’ 

Sendika üyelerine çalıştıkları birimlerdeki kimi idareciler tarafından sendika değiştirmeleri konusunda baskı yapılmakta olduğunu belirten Özdemir, “Son 3 ayda sendikamızdan 100’ün üzerinde üyemiz istifa ettirilmiş ve ‘Eğitim Bir Sen’ adındaki bir başka sendikaya üye olmaları konusunda yönlendirilmeye çalışılmışlardır. Söz konusu diğer sendika olan Eğitim Bir-Sen’in temsilcisi Abdulvahap Akıncı isimli şahıs ise üniversitemiz personeline ‘Üniversite yönetimi bizim arkamızda, yönetim bize geçmenizi istiyor, bize geçerseniz kadro işiniz/görevde yükselmenizi yönetim yapacak; ama bize geçmezseniz yönetim size asla kadro vermeyecek, Mayıs ayını bekleyin, yönetim yetkiyi bizim almamızı istiyor, yetkiyi alırsak kadro işinizi halledeceğiz, yönetim Eğitim Sen’lilere kadro vermeyecek’ benzeri söylemlerde bulunmaktadır. Söz konusu şahsın bu söylemleriyle ilgili işlem yapılacak mıdır?” şeklinde konuştu. 

‘MESCİD BİRLİĞİ’NE NASIL İZİN VERİLDİ?’ 

Özdemir, “Üniversitemiz Baki Komsuoğlu Kongre Merkezi, geçtiğimiz dönem ‘Mescid Birliği’ adındaki bir derneğin etkinlik kullanımına tahsis edilmiştir. Söz konusu etkinlikte, salonda haremlik-selamlık uygulanmış, kadınları aşağılayan ifadeler kullanılmıştır. Anayasamıza göre demokratik-laik-sosyal-hukuk devleti olan ülkemizde, üniversitemizde böyle bir etkinliğe nasıl izin verilmiştir? Sonrasında neden soruşturma açılmamıştır?” ifadelerini kullandı. 

Son olarak Özdemir, “Cübbe giyme töreninde akademik teamüller neden çiğnemiştir? Yılların çalışmalarıyla unvanlarını hak eden hocalarımız arasında neden ayrımcılık ve saygısızlık yapılmıştır? Neden unvan ve fakülte sıralaması yerine keyfi sıralama yapılmıştır? En sona bırakılan üyelerimizin cübbe giymelerinden hemen önce üniversite yönetiminin salonu terk etmesinin açıklaması nedir? Biz Eğitim-Sen olarak laik, demokratik ve çağdaş eğitim sistemini savunacağız. Bu konuda mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

ERÜ'de katlamalı harç geri döndü öğrenciden ek harç istendi

SONRAKİ HABER

'Dokunulmazlık süreci onların istediği gibi seyretmeyecek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...