19 Nisan 2016 15:07

ERÜ'de katlamalı harç geri döndü öğrenciden ek harç istendi

Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü geçen sene tepkiler üzerine geri çekilen katlamalı harç uygulamasına geri dönüldüğünü açıkladı.

Paylaş

Ferhat KİŞ 
Kayseri 

Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü yaptığı yazılı duyuru ile katlamalı harç uygulamasına geri dönüldüğünü açıkladı. Normal öğrenim süresini aşan öğrencileri kapsayan uygulama ile öğrencilerden ek harç talep edildi. Öğrenciler sosyal medya üzerinden uygulamaya tepki gösterdi. 

SISTEMDE EK BORÇ GÖRÜNÜYOR

Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü üniversite senatosunun 15.04.2016 tarihli 12 sayılı kararına istinaden  senato toplantısına dayandırdığı açıklama ile 2015-2016 Güz döneminden geçerli olmak üzere katlamalı harç uygulaması başlattıklarını duyurdu. Karara göre 2015-2016 eğitim öğretim yılı güz döneminde okulu normal sürede bitirememiş öğrencilerden ek harç istendi. Güz dönemi kayıtlarını tamamlamış ve derslere devam eden öğrencilere karar gereği ek borçlu oldukları bildirildi. Harç dönemi harçlarını ödeyen öğrenciler öğrenci bilgi sistemine girdiklerinde yeni bir borçla karşılaştı. 

Geçmiş yıllarda uygulanmaya çalışılan ve öğrencilerin tepkisine neden olan katlamalı harç uygulamasına göre normal sürede okuldan mezun olamayan öğrenciden ders kredisi öğrenim gördüğü süre göz önüne alınarak katlanıyor. Uygulamaya göre bir ders kaçıncı kez alınıyorsa bir kat sayı ile çarpılıp yeni bir bedel oluşuyor. Katlamalı harç uygulamasında bazı dersler normal harç bedelinin 18 katına kadar çarpılıp öğrenciden astronomik rakamlar talep edilebiliyor.

ÖGRENCI TEPKILERI GERI ADIM ATTIRMISTI

Geçmiş dönemde uygulanan katlamalı harç nedeni ile bazı öğrenciler özel üniversite bedeline varan harçlar ödemişti. Kararın iptali üzerine az sayıda öğrenciye geri ödeme yapılmış ve rektörlükler açıklama yaparak uygulamadan haberlerinin olmadığını iddia etmişti. Geçtiğimiz eğitim öğretim yıllarında Erciyes, Bülent Ecevit, Kocaeli, Dokuz Eylül Üniversitesi gibi üniversitelerde uygulanmış fakat öğrencilerin tepkisi sonucu geri çekilmişti. Bu dönem için alınan karara öğrenciler sosyal medyadan tepki gösteriyor. Öğrenciler toplanarak Rektörlüğe dilekçeli itirazda bulunacak. 

Erciyes Üniversitesi resmi sitesinde yapılan açıklamanın tam metni ise şöyle:

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 46. Maddesinin ‘’c’’ bendi gereğince Üniversitemiz Senatosu’nun 15.04.2016 tarihli ve 12 sayılı kararına istinaden; 2015-2016 Güz döneminden başlamak üzere, normal öğrenim süresini tamamlayan öğrencilerimizin seçmiş oldukları derslerin kredileri, kredi başına katkı miktarı / öğrenim ücreti ile çarpılarak ücretlendirilmesine, oluşan borç miktarının  2015-2016 Bahar dönemine borç olarak yansıtılmasına ve oluşan yeni borçlarını ödemeleri için öğrencilerimize 03.06.2016 tarihine kadar süre tanınmasına karar verilmiştir. 

ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri ek göstergelerini istedi

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: KOÜ Rektörlüğü sendikal ayrımcılık yapıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...