19 Nisan 2016 14:43

Mülteciler, Torbalı’dan zorla göç ettirildi

İzmir’in Torbalı ilçesinde yerel yetkililerin mültecilere verdiği süre dolunca mülteciler kaldıkları çadırları ve harabe binaları boşalttı

Paylaş

Ülkelerini terk ederek Türkiye’ye gelen mültecilerin göç çilesi Türkiye içinde de bitmiyor. Torbalı’ya dayıbaşıları tarafından tarlalarda çalıştırılmak üzere getirilen mülteciler, jandarmanın ‘Kayıtlı olduğunuz ile dönün’ baskısı yüzünden başka yerlere gitmek zorunda kaldı. Derme çatma çadırlarda ve harabe binalarda yaşayan mültecileri gittikleri yerde de benzer sorunlar bekliyor. 

İzmir’in Torbalı ilçesinde yerel yetkililerin mültecilere verdiği süre dolunca mülteciler kaldıkları çadırları ve harabe binaları boşaltmak zorunda kaldı. Geçtiğimiz hafta jandarma Taşkesik, Pamukyazı, Ortaköy ve Subaşı Mahallelerinde çadırlarda yaşayan Suriyelilerin kaldıkları bölgelere giderek kamplara veya kayıtlı oldukları illere gitmeleri yönündeki kararı tebliğ etti. 

Yetkililer, mültecilerin yaşadıkları barınma, sağlık ve çalışma yaşamına dair sorunlara çözümü yerinden ederek buldu. Mülteciler kaldıkları yerleri terk etmeseydi jandarma tarafından zorla çıkarılacaktı. 

KİMİSİ MANİSA’YA KİMİSİ AYDIN’A

Kayıtlı oldukları illerde iş imkanı olmayan ve hapishane olarak nitelendirdikleri kamplara dönmek istemeyen yaklaşık 3 bin mülteci bir kez daha yola düştü. Dayıbaşıları kamyonlarla mültecileri yine  tarlalarda çalıştırmak üzere Manisa’ya ve Aydın’a götürdü.  Öte yandan mültecileri gittikleri yerlerde de benzer sorunlar bekliyor. Yeni yerleşim yerlerinde de yetkililer aynı uyarıları yapabilecek. 

VATANDAŞ DA DURUMA TEPKİLİ

İlçede yaşayan vatandaşlar da duruma tepki gösterdi. Mültecilerin başlarının çaresine bakabildiklerini, ayaklarının üstünde durduklarını söyleyen yurttaşlar, “Dayıbaşılar tarafından burada yaşayan mültecilere iş veriliyordu. Onlar da hem buradaki hem de Suriye’deki evlerini o paralarla geçindiriyordu. Yapılan bu gönderme işlemi zulümden başka bir şey değil. Ortaklaşa tuttukları kamyonlarla kıt kanaat aldıkları eşyaların bir kısmını burada bırakıp gittiler. Başlarını soktukları bir çatıları varken şimdi başka şehirde çadırda yaşama zorunda bırakıldılar” dediler. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli mültecilere Anamur’da turizm engeli!

SONRAKİ HABER

Kamu emekçileri ek göstergelerini istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...