19 Nisan 2016 05:26

1 Mayıs yaklaşırken bizim de bazı taleplerimiz var

1 Mayıs yaklaşırken bizim de bazı taleplerimiz var. Kiralık işçilik ve taşeron işçiliğin kaldırılmasını, iş cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz

Paylaş

Kadın metal işçisi
Tuzla/İstanbul

Merhaba arkadaşlar,
Ağır iş kolu olan metal sanayisinde çalışan bir fabrika işçisiyim. Çalıştığımız fabrikanın şartları oldukça zor. Kimyasalla, dökümhanenin tozuyla, soğukla her şeyle iç içe ve oldukça havasız ve sağlıksız bir ortamda çalışıyoruz. Ortamdan hariç patronun inisiyatifine kamış bir çalışma şekli de mevcut. Asgari ücret alıyoruz. Bir çok arkadaşımıza asgari ücret zamlandı denilerek performans zammı verilmedi. Bir dahaki ay verilecek denildi. Ama bir türlü zam verilmeyince biz de iş bıraktık. Ama pek başarılı olamadık. Bunun iki nedeni vardı. Birincisi işin öncülüğünü yapan iki işçinin işten çıkarılması, diğeri ise sendikamızın olmamasıydı. Şu zamanda bir çok arkadaşımızın sendikalara güvenmediğini de biliyoruz. Bunun nedeni farklı iş kollarındaki bazı firmalarda sendikacıların sermaye yanlısı olması ve işçiyi savunmaması.
Çalışma şartlarına dayanamayan bir çok işçinin, özellikle işe yeni başlayanların, fazla dayanamayıp işten çıktığı da oluyor. Bizim firmamızda çoğu zaman fazla mesai yapılıyor ve bununla birlikte toplam 15 saat çalışıyoruz. Ağır bir iş kolunda çalışıyoruz. Boya ve kimyasal soluyoruz. Metal sanayisinin sendikal girişimlerinin biraz daha emeği koruması gerektiğini düşünüyorum.
1 Mayıs yaklaşırken bizim de bazı taleplerimiz var. Özellikle kiralık işçilik ve taşeron işçiliğin kaldırılmasını, iş cinayetlerinin son bulmasını ve asgari ücretin yapılandırılmasını ve ek zam istiyoruz. Sendikaların yapılandırılmasını ve sermaye sınıfının emekçileri ezmesinin engellenmesini istiyoruz.
Herkesi alanlarda buluşmak üzere alanlara çağırıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

'Şikede kumpas' iddiasıyla ilgili operasyon başladı

SONRAKİ HABER

İkitelli - Güneşli havzasında 1 Mayıs takvimi belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...