18 Nisan 2016 13:22

Alman komünist Thaelmann Donetsk’te anıldı

Alman Proletaryasının Lideri Ernst Thaelmann’ın 130. doğum yıl dönümü şerefine Telmanovskiy’de bir anma etkinliğinin düzenlendi

Paylaş

Okay DEPREM
Telmanovskiy

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DNR) başkenti Donetsk’in 80 kilometre güneyinde bulunan “Telmanovskiy” bölgesine vaktiyle gidip gelirken, kazanın isminin nereden geldiği konusunda aklımdan hiçbir şey geçmemişti doğrusu. Ta ki geçtiğimiz günlerde, Eski Alman Komünist Partisinin (KPD) Efsanevi Başkanı ve Alman Proletaryasının Lideri Ernst Thaelmann’ın 130. doğum yıl dönümü şerefine Telmanovskiy’de bir anma etkinliğinin düzenleneceğini öğrenene kadar. 

Adı geçen bölgeye bağlı “Miçurino” isimli köyde Thaelmann’ın büyük bir büstü yer alıyor. Ünlü Alman komünistin doğum günü olan 16 Nisan’da bu anıtın olduğu küçük alanda bir tören yapıldı.

DNR Komünist Partisinin organize ettiği ufak mitingde parti merkez komitesi ikinci sekreteri Anatoliy Khmelevoy da bir konuşma yaptı. Khmelevoy, “Ernst Thaelmann, mücadelesine sendika önderi olarak başladı. Uzun yıllar boyunca Hamburg nakliye işçileri sendikasının başkanlığını yürüttü. Ardından KPD’nin başına geçti ve son nefesine kadar faşizmle mücadele etti. ‘Kahverengi vebanın’ yeniden canlanmasına geçit vermemek için bu gibi kahramanları hatırlamamız gerekiyor. Bugün bazıları Ukrayna’da faşizmin olmadığını söylüyor ancak onlar fena halde yanılıyor”  dedi. 

Anma organizasyonunun sonunda, Sovyet sonrası dünyasından bugüne kalan birkaç Ernst Thaelmann anıtından bir tanesi olan, Donetsk eyaletinde ise tek olma özelliği taşıyan büste toplu halde çiçekler bırakıldı. Aynı günün devamında, Telmanovskiy’e bağlı bir başka yerleşim birimi olan Svabodnoye (Özgür) köyünde, “Ernst Thaelmann ve neofaşizme karşı güncel kavga”  başlıklı bir panel düzenlendi. Bu etkinliğin de sonrasında, parti heyeti civarda yaşayan Alman cemaatinin temsilcileri ile bir araya geldi.     

ÖNCEKİ HABER

Evrensel’in Erdoğan’a hakaret davası yarın görülecek

SONRAKİ HABER

Metrobüsten inen 3 kişiye başka bir metrobüs çarptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...