18 Nisan 2016 12:09

Demirtaş: Koltuk değil özgürlük sevdalısıyız

Partisinin Muş’taki kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: “Koltuk değil özgürlük sevdalısıyız" dedi.

Paylaş

Partisinin Muş’taki kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’lilere yönelik dokunulmazlık tehdidine, “Bizi içeri atacaklarmış, kellemiz gitse biz böyle ahlaksızlığı kabul etmeyiz. Koltuk değil özgürlük sevdalısıyız” sözleriyle tepki gösterdi. Demirtaş, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, dokunulmazlık tartışmalarına ilişkin “Anayasa’ya aykırı olsa da evet diyeceğiz” açıklamasına da sert sözlerle karşılık verdi. 

Partisinin Muş’taki 1'inci Olağanüstü İl Kongresi’ne katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şato Park Düğün Salonu’nda düzenlenen kongreye, HDP il ve ilçe eşbaşkanları, parti yöneticileri, HDP Muş milletvekilleri Burcu Çelik Özkan, Ahmet Yıldırım ile Bingöl Milletvekili Hişyar Aksoy, Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Sırrı Sakık, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilci ve yöneticisinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. 

Saygı duruşunun ardından söz alan Demirtaş, konuşmasına salonda bulunanları selamlayarak başladı. Zorlu bir süreçten geçtiklerini belirten Demirtaş, “Sadece Muş için değil, bütün Türkiye için, hatta belki bütün Ortadoğu için muazzam bir baskı, muazzam bir otoriterizm, diktatörlük sevdalısı ve yanlılarının, özgürlük ve demokrasi isteyenlere karşı yürüttüğü amansız bir savaş ortamından geçiyoruz. Dikkat ederseniz kanın aktığı bütün İslam coğrafyasında yaşananlar aşağı yukarı aynıdır" dedi.

‘BİZE BEDEL ÖDETMEK İSTEYENLER EN AĞIR BEDELİ ÖDEYECEKLER’

HDP’li milletvekillerine yönelik dokunulmazlık tehdidine dikkat çeken Demirtaş, "Bunların anlayışına bakar mısın? Bunun neyini kabul edeceğiz? Bizi içeri atacaklarmış, kellemiz gitse biz böyle ahlaksızlığı kabul etmeyiz. Siz bize neyi dayatıyorsunuz? Böyle bir ilkelliği, böyle bir ahlaksızlığı, bedeli ne olursa olsun, net söylüyorum, bize diyorlar ya dokunulmazlığı kaldırırız içeri atarız, şunu yaparız bunu yaparız. Aklınıza ne kadar büyük bedel ödetmek geliyorsa, elinizden geleni ardınıza koymayın, ama biz ahlaksızlığı kabul etmeyeceğiz. Sizin dayattığınız bu insanlık dışı onursuzluğu kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

‘TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Bu tehditlere karşı asla boyun eğmeyeceklerinin altını çizen Demirtaş, hükümet cephesinden yükselen, “Bedel ödeyecekler” tehdidine karşı şunları söyledi: “Halkımız rahat olsun, öyle dokunulmazlık tehditlerine pabuç bırakacak bir parti değiliz biz, rahat olun ve göreceksiniz bize bedel ödetmek isteyenler siyaseten en ağır bedeli ödeyecekler. Asıl onlar en ağır bedeli ödeyecekler. Bunlar hayatlarında cezaevinin yanından geçmemişler. Bunlar mezarlığın yanından geçerken korkudan türkü söyleyen tiplerdir. Benim temsil ettiğim meclis grubumun yarısı ömrünün yarısını hapiste geçirmiş, bizi cezaeviyle korkutuyorlar, var mı böyle bir şey? Kendileri korkudan tir tir titriyor, bulunduğumuz koltuğu, makamı, mevkiyi kaybederiz diye ödleri kopuyor, zannediyorlar ki biz de öyleyiz.” 

‘KOLTUK DEĞİL ÖZGÜRLÜK SEVDALISIYIZ’

“Koltuk değil özgürlük sevdalısıyız” diye konuşan Demirtaş, şunları dile getirdi: "Bu nedenle sizlerin de içinin rahat olması lazım, hiç korkacak bir şey yok, psikolojik savaş yürütüyorlar, dokunulmazlık kalksa kıyamet mi kopar? Kalksın kendileri bilir. Parmak onların isterse kaldırsınlar, bu suça günaha ortak olmak isteyen de kendileri bilir. Ana muhalefet partisi, tarihe şöyle geçer unutmasın, dokunulmazlığımız kalkarsa 'AKP kaldırdı demeyecekler, CHP kaldırdı' diyecekler. Çünkü CHP'nin oyları olmadan AKP'nin MHP'nin oyları yetmiyor, böyle bir gerçek var."

‘MİLLETVEKİLİ TRİLYONLARI GÖTÜRDÜĞÜNDE BİR ŞEY YAPAMIYORSUN’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, dokunulmazlık tartışmalarına ilişkin “Anayasa’ya aykırı olsa da evet diyeceğiz” sözlerini de eleştiren Demirtaş, "İzleyeceğiz bakalım kaç CHP milletvekili bu suça, günaha ortak olacak, bakacağız. Çünkü dertleri HDP'li vekillerdir, eğer dertleri gerçekten dokunulmazlıkların tümden kaldırılması ise HDP'nin teklifi var, buyurun beraber evet diyelim, kaldıralım hepsini biz hazırız. Diyoruz ki sadece kürsü dokunulmazlığı kalsın, yani konuşmalarından dolayı milletvekili tutuklanmasın. Çünkü milletvekilinin elindeki tek gücü dilidir, onu da engellersen vekillik kalmaz, buna karışmayalım, bunu koruyalım ve bu dokunulmazlık hepimizin olsun ama trafik kazası, trafik suçu ne benim dokunulmazlığım olsun ne sizin. Yaralama suçu, adam mı döveceğiz, milletvekilinin böyle bir yetkisi olmaz. Sen birini dövdüğünde nasıl soruşturma açılıyorsa bana da açılsın benim senden ne farkım var? Hırsızlık mı yaptım, sen bir küçük çocuk ekmek çaldığında yakasına yapışıp götürüp hapse atıyorsun, milletvekili trilyonları götürdüğünde bir şey yapamıyorsun” diyerek tepki gösterdi. 

Sonuçlar ne olursa olsun mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Demirtaş’ın konuşmaları salonda bulunanlardan büyük alkış aldı. 

Demirtaş konuşmasının ardından Bingöl programına katılmak üzere yola çıkarken, tek liste ile gidilen seçimde partinin il eşbaşkanlığına Ayşegül Söylemez ve Mensur Işık seçildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Dr. Ersin Arslan anıldı: Doktora şiddet ülkemizin yüz karası

SONRAKİ HABER

Deniz dolgu çalışmasına halk izin vermedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa