18 Nisan 2016 06:34

Diyarbakır Barosu cezasızlığa karşı harekete geçti

Diyarbakır Barosu, 1988-2002 yılları arasındaki ağır insan hakları ihlallerin cezasız kalmaması için tozlu raflardaki dosyaları yeniden indiriyor.

Paylaş

AKP hükümeti bugün yaşattığı savuş suçunu örtbas etmek için yasal düzenlemeler düşünürken, Diyarbakır Barosu, 1988-2002 yılları arasında yaşanan ağır insan hakları ihlallerin cezasız kalmaması için tozlu raflardaki dosyaları yeniden indiriyor. Projeye ilişkin bilgi veren Av.Sidar Avşar, o dönemin mağdurlarını kendilerine başvurmaya çağırdı. 

90'lı yıllarda Kürt coğrafyasında sürdürülen askeri şiddet, siyasal baskı ve ekonomik sömürünün hesabını vermeden bugün suç dosyasına yenilerini ekliyor. 17 bin 500 faili meçhul, binlerce koy boşaltma ve milyonlarca zorunlu göçün yaşatanların cezasız bırakılmasına karşı harekete geçen Diyarbakır Barosu, tozlu raflardaki dosyaları tek tek indirmeyi hedefliyor. "Daha adil bir gelecek için; cezasızlıkla mücadelede avukatın rolünün güçlendirilmesi ve mağdurun bilgilendirilmesi" adlı ile AB'ye sunulan projenin kabul edilmesi üzerine baro çalışmalarına başladı. Söz konusu proje, 1988 ve 2002 yılları arasında yaşanan köy boşaltma ve yakma, işkence, faili meçhul ve zorla kaybetmelere ilişkin bilgilerin toparlanarak veri tabanına aktarılmasını, mağdur ailelere hukuki destek vermeyi ve bu tür dosyalar üzerinde çalışan avukatların rollerini kuvvetlenmesini amaçlıyor. 

Proje hakkında bilgi veren Proje Asistanı Av.Sidar Avşar, geçmişte devletin işlediği suçların cezasız kaldığına dikkat çekerek, "Yargı makamları, söz konusu ihlallerin birçoğunda failleri ve sorumluları cezasız bırakmışlardır. Bu cezasızlık politikasına artık 'dur' demek için böyle bir proje hazırlandı. Projenin fikrin sahibi ve hazırlayanı da ömrünü bu ağır insan hakları ihlallerine karşı mücadele vererek geçiren Baro Başkanımız Tahir Elçi'dir" dedi. Avşar, projenin aynı zamanda cezasız bırakılan faili meçhullerin, zorla kaybetme ve yerinden edilmişlerin adalet arayışı olduğunu aktardı.

VERİ TABANINA HERKES ULAŞABİLECEK

Projede 7 kişinin görev aldığını ve 10 kişinin de gönüllü olduğunu belirten Avşar, özellikle arşiv çalışmasında gönüllü avukatların yer aldığını söyledi. Avşar, topladıkları bilgi, belge ve araştırmaları, veri tabanına aktardıklarını ve söz konusu veri tabanı sistemini yakın zamanda paylaşacaklarını ifade etti. Veri tabanı sisteminin herkese açık olacağını ve yapılan çalışmanın tarihe not düşmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Avşar, bu sistemin cezasızlıkla mücadelede bir başlangıç olacağını dile getirdi. 

'FAİLİ MEÇHUL DOSYALARA ULAŞMAMIZ ENGELLENDİ'

Projeyi hayata geçirmek için yaşadıkları zorluklara da değinen Avşar, "Projede yer alan faili meçhul cinayetler ve zorla kaybetmelerin arşivini hazırlarken birçok engelle karşılaştık. Örneğin Başsavcılık tarafından bu tür dosyalara ulaşmamız engellemeye çalıştı ve Savcılık dosyaları incelememize izin vermiyor" diye kaydetti. 

'ZAMANAŞIMINA KARŞI AİHM'E GİDERİZ'

Cezasızlıkla ilgili en büyük sorunun "zamanaşımı" olduğunu da hatırlatan Avşar, "AİHM içtihatlarına göre, insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı süresi işlemez, uygulanmaz. Ancak Türkiye hukukunda bu tür suçlar cürüm işleyerek adam öldürme kapsamında değerlendirilerek basitleştirilmeye çalışılıyor. Ancak biz bu projeyle söz konusu suçların insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamında değerlendirilmesi için AYM'ye başvuru yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Bu başvurularımıza ilişkin henüz cevap gelmedi. Ancak olası bir 'ret' kararında AİHM'e kadar gideceğiz" diye konuştu. 

'AVUKATLARIN ROLLERİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

Söz konusu proje ile insan hakları ihlalleri davalarında yer alan avukatların rollerini de güçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Avşar, bu kapsamda eğitimler düzenlediklerini söyledi. Eğitim çalışmalarını Diyarbakır Barosu üyeleri ile sınırlı tutmayacaklarını bölge barolarına yönelikte benzeri çalışmalar yapacaklarını vurguladı. 

'MAĞDUR OLAN AİLELERE DESTEK VERİYORUZ'

Avşar, kaybettirilen, faile meçhul cinayete kurban giden, evleri yıkılan- yakılan ailelere kendilerine başvurmaları halinde proje kapsamında her türlü hukuki desteği vereceklerini belirterek, mağdurların Diyarbakır Barosu Adli Yardım binasına başvuruda bulunabileceklerini kaydetti. 

'İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Proje Koordinatörü Av. Velat Alan ise, yaşanan ağır insan hakları ihlallerinin cezasız kalmaması için bu projeyi yürüttüklerini belirterek şunları söyledi: "Projeyle zaman aşımına uğramasına az bir süre kalan dosyalarda da gerekli müdahaleleri yapıp varsa suçu ve suçluları ortaya çıkarabilmeyi hedefliyoruz. Bu noktada mağdurlara yardımcı olmak, onları bir nebze olsa bilinçlendirmek, hukuken ne yapılabilinir, faillerin ortaya çıkarılması için nasıl bir işlem yapılmalı diye çalışmalar yürütüyoruz." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff azlin eşiğinde

SONRAKİ HABER

Akdeniz'de 4 tekne alabora oldu: 400 mülteci öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...