18 Nisan 2016 05:32

Facebook hesabına girdiler paylaştığı ne varsa suç saydılar

Facebook paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan BES yönetim kurulu üyesi Osman Aşan görevden ihraç edildi.

Paylaş

Mersin Adliyesi’nde çalışırken, Facebook paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan BES yönetim kurulu üyesi Osman Aşan hakkında, 3 ayrı mahkemede 3 ayrı dava açıldı ve görevden ihraç edildi. Usulsüz biçimde sosyal medya hesabı incelenen Aşan'ın, seçimlerde görevli olduğu sandıkta HDP'nin dürümünü yemesi de izlediği televizyon kanalı da paylaştığı fotoğraflar da tek tek delil sayıldı. 

Mersin Adliyesi’nde 7 yıldır çalışan Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Osman Aşan’ın Facebook hesabına izinsiz giren polisler, savcılıktan izin aldıktan sonra 11 Kasım 2015'te Aşan'ı gözaltına aldı. Alınan ifadesinin ardından serbest bırakılan Aşan hakkında savcılık tarafından başlatılan idari ve adli soruşturma sonucunda, 3 ayrı mahkemede dava açıldı. Sadece Facebook paylaşımlarına dayanılarak açılan davalar kapsamında Aşan, Mersin 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Türkiye Cumhuriyetini, Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılama”, “TC hükümetini, yargı organlarını, askeri ve ya emniyet teşkilatını alenen aşağılama” ve “Kamu görevlisine hakaret etme” gerekçeleriyle yargılanıyor. Aşan hakkında Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de, "Basın ve yayın yoluyla terör propagandası yapmak”, “Suç ve suçluyu övme”, “Suç işlemeye alenen tahrik etme”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “Halkı kanunlara uymamaya tahrik etme” ve "Halkı askerlikten soğutma” suçlamalarıyla dava açıldı. Yine 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ise “Cumhurbaşkanı’na hakaret “ davası açıldı. Açılan idari soruşturma sonucunda Aşan 25 Mart'ta meslekten ihraç edildi. 

SAVCININ IŞİD HASSASİYETİ

Aşan'ın Cizre'de katledilen 4 çocuk hakkında yaptığı paylaşım, suç sayıldı. Yine 11 Mayıs 2012 yılında poşu taktığı için yargılanarak 11 yıl 3 ay ceza alan Cihan Kırmızıgül’ün fotoğrafı ile 2014 yılında koalisyon güçleri tarafından Kobanê’de IŞİD’in bombalanması görüntüsünün paylaşılması "Ülke dışında bulunan örgüt üyeleriyle irtibat halinde olduğu ve oradan gelen bilgileri an be an paylaştığı" şeklinde yorumlandı.

HDP’NİN DÜRÜMÜNÜ İSTEMEK SUÇ SAYILDI

1 Kasım seçimlerinde görevli iken bir okulda AKP, MHP ve CHP’nin birlikte hazırladığı yemekten birçok kişi zehirlenmesi ardından, “Valla az kalsın AKP-CHP-MHP’nin ortak yemeğini yiyip zehirleniyordum. Neyse ki son anda HDP’nin dürümüne denk geldim" şeklinde paylaşımını da suç olarak gören savcı, hızını alamayarak Aşan'ın "İMC TV’yi izleyin" şeklindeki paylaşımını, "Örgüt propagandası yapmak ve örgüt güdümünde yayın yapan kanalların izlenmesini sağlamaya çalışmak" olarak değerlendirdi. 2012 yılında memleketine giderek giydiği yöresel kıyafetlerle piknik yapan Aşan’ın yöresel kıyafetleri giymesi de suç olarak ele alan savcı, “8 Ağustos 2015 tarihinde Mersin Askerlik Şubesi önünde çekildiği ve altına ‘Sen daha bot bağlamadın diyenlere selam olsun, tezkeremi aldım bot bağlamadan” şeklinde yazı yazması askerlikten soğutma sayıldı. Öte yandan yine hesabında yer alan “Newroz Bayramı”, “8 Mart Dünya Kadınlar günü” kutlamaları da suç olarak ele alınan paylaşımlar arasında. 

'UYGULAMALARIN TAMAMI HUKUKSUZ'

Aşan hakkında açılan adli ve idari soruşturmaların hukuksuz olduğunu kaydeden avukatı Ali Bozan ise müvekkilinin gözaltına alınmasından açılan davalara kadar çok sayıda usulsüzlük yaşandığını belirtti. Müvekkili hakkında herhangi bir soruşturma veyahut ihbar olmadan gözaltı işlemi yapıldığını ifade eden Bozan, gözaltı gerekçesinin sadece sosyal paylaşım sitesinde yaptığı paylaşımlar olduğuna dikkat çekti. Aşan hakkında açılan her 3 davada da Facebook hesabında incelemelerin hukuka aykırı bir şekilde yapıldığını gördüklerini belirten Bozan, “Çünkü müvekkilimin hesabı için savcılığın ya da mahkemenin alınmış bir kararı yok. Her üç mahkeme de yapılan bu hukuksuzluğun giderilmesini istedik ve araştırılıyor” dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da polise saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Petlas işçilerinin eylemine polis saldırdı: 4 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...