18 Nisan 2016 00:55

Eskişehir’de işçiler 1 Mayıs’ı direnişle karşılıyor

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde karşı karşıya iki fabrika, NSK Armatür ve Cardin Concept fabrikalarında işçiler 1 Mayıs'ı direnişte karşılıyor.

Paylaş

Eylem LODOS
Eskişehir

NSK Armatür Fabrikası’nda çalışan işçiler DİSK’e Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olunca 2 işçi “performans düşüklüğü” iddiasıyla işten çıkarıldı. Cardin Concept’te de işçiler DİSK’e bağlı Tümka-İş Sendikası’na üye olunca 9 işçi işten atıldı. Bu kez gerekçe olarak “ekonomik kriz ve küçültme” bahanesi öne sürüldü. Şimdi her iki fabrikanın önünde de işten çıkarılan işçiler direnişte. Her iki fabrikada da işten çıkarılan işçilerin talepleri aynı “İşe geri dönmek.” Direnişlerini 1 Mayıs’ta alanlara taşıyacak olan işçiler, tüm işçileri 1 Mayıs’a katılmaya ve dayanışmaya çağırdılar. 

‘SENDİKALI OLDUK İŞTEN ATILDIK’

NSK’da 2 Nisan’da direnişe başlayan iki işçiden biri Taha Aslan. 2 yıldır fabrikada çalıştığını belirten Aslan, “Birleşik Metal-İş’e üye olduk. Yetki başvurusu yapıldıktan 1 gün sonra performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkarıldık. Ama biz sendikalı olduğumuz için işten çıkarıldığımızı biliyoruz” dedi. Sendikalı olmanın Anayasal hakları olduğunu vurgulayan Aslan, “Hava şartları ve patron bizi yıldıramayacak. İşe geri dönene kadar burada bekleyeceğiz” diye konuştu. 

İşverenin fabrikada çalışan arkadaşlarına baskı yaptığını dile getiren Aslan, işverenin işçilerin e-devlet şifresini istediğini belirtti. “İçerideki arkadaşlarımız bizim arkamızda, bizi destekliyorlar. Biz onlara güvenerek burada duruyoruz” diyen Aslan, kazanana kadar fabrika önünde olacaklarını vurguladı. 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını kaydeden Aslan, diğer işçileri de 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya çağırdı. 

‘DİRENEN İŞÇİ KADIN OLMAK ÇOK DAHA ZOR’

NSK’da işten çıkarılan diğer işçi Asuda Balcı. Yaklaşık 3 yıldır NSK’da çalışan Balcı, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Anayasal hakkımızı kullanarak sendikaya üye olalım dedik. Çünkü emeğimiz sömürülüyordu. Ücretler konusunda, sosyal haklar konusunda eziliyorduk. Tüm bunları ortadan kaldırmanın tek bir yolu vardı. O da birlik olup, sendikalı olmaktı. Diğer arkadaşlarımızla da konuşup sendikaya üye olduk. 1 Nisan’da iş bitimi bizi işten attılar.” “İşçi kadın olmak hem de direnen işçi kadın olmak çok daha zor” diyen Balcı, kadın işçilerin erkek işçilere göre daha dirençli olduğunu söyledi. İş geri alınana kadar direnmeye devam edeceklerini kaydeden Balcı 1 Mayıs’ta tüm işçi arkadaşlarıyla alanlarda olacaklarını söyledi.

KRİZ BAHANE

Cardin Consep’te ise işçiler 29 Mart sabahı iş başı yaptıktan bir saat sonra işten çıkarıldı ve direniş başlamış oldu. İşten çıkarılan işçilerden Mehmet Ali Zobur 8 yıldır Cardin Consept’te çalışıyor. Zobur, “Sendikalı olduk, hak aradık. Hak aradığımız için de patron bizim işimize son verdi. Dünya üzerinde görülmeyen ama hissedilen bir kriz varmış. Firma da kendi içinde daralmaya gidiyormuş. Bizim işimize son verirken böyle dediler, ama bizden sonra işe 15-20 eleman aldılar” diye konuştu. İşten çıkarılmalarının asıl sebebinin sendikaya üye olmaları olduğunu vurgulayan Zobur, işçilerin sendikalaştığı için işten çıkarılmasının suç olduğunu kaydetti. Zobur, “Mücadeleye devam ediyoruz. Yağmur, çamur demeden direnmeye devam edeceğiz. İşimizi geri istiyoruz. Umarım işimize kavuşuruz, 1 Mayıs da bizim için daha anlamlı olur” dedi. 

‘BİZİM BAYRAMIMIZ SENDİKAYI BURAYA SOKUNCA’

Atılan işçilerden Emre Özdemir de “Yağmur, çamur demeden direnişe devam ediyoruz” diye konuştu. 2 yıldır Cardin Concept’te çalışan Ferdi Uzun işten atılan bir başka işçi. “Sendikalı olunca işten atıldık.” diyen Uzun, fabrika içinde de arkadaşlarının direnmeye devam ettiğini söyledi. Patronun kendilerine ve içerideki arkadaşlarına baskı yaptığını kaydeden Uzun, “Cardin Concept patronunun kendi sendikasını getireceğine dair bir duyum aldık. Biz sendika istemiyoruz, sendikayı sokmayız diyorlardı. Ama şimdi kendileri sendika getirerek, işçilerin aklını karıştırmak istiyor. Biz sendikamızın arkasındayız. Sendikamız da bizim arkamızda. Herkesin İşçi bayramını kutluyorum” dedi. 

‘TÜM İŞÇİLER SENDİKALI OLSUN’

İşten çıkarılan işçilerden Kerem Paılt 3.5 yıldır Cardin Concept’te çalışıyor: “Her şeyimiz çoğalsın dedik. Farkımız olsun istedik. Bu yüzden sendikalı olduk. İçeride 300 işçiye yakın üyemiz var. Onlar bize içeriden destek veriyor, biz de dışarıdan onlara destek veriyoruz. Direnişe devam.” 

İşten çıkarılan bir diğer işçide Hasan Kaygısız. 1.5 yıldır Cardin Concept’te çalışan Kaygısız, daha iyi şartlarda çocuklarına ekmek götürmek için sendikalaştıklarını kaydetti. Sonuna kadar direneceklerini ifade eden Kaygısız, “Sendikalı olmak iyi bir şey. Tüm işçiler sendikalı olsun” diye konuştu. 

1 MAYIS’I 3 İŞYERİNDE DİRENİŞLE KARŞILYORUZ

Cardin Consept’te direnişin başladığı günden beri işçileri yalnız bırakmayan Tümka-İş Genel Sekreteri Muammer Çiftçiler, Tümka-İş Sendikası olarak 1 Mayısı’ı 3 işyerinde direnişle karşıladıklarını belirtti. Cardin Concept patronun işçilere “Ben kendi ‘sağcı’ sendikamı getireceğim buraya” dediğini aktaran Çiftçi, “Sendikanın sağcısı-solcusu olmaz. Biz hak arıyoruz. Bize etmedikleri hakaret kalmadı. Biz üyelerine sahip çıkan bir sendikayız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Elazığ tuğla işçileri bu sezonu da dertle açtı

SONRAKİ HABER

İMES işçileri 1 Mayıs'ta Güvenceli iş ve barış istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...