18 Nisan 2016 00:54

Elazığ tuğla işçileri bu sezonu da dertle açtı

Köksallar Tuğla Fabrikası’nda sağlıksız ve güvencesiz çalışma koşullarından dolayı işten ayrılmış olan ve hâlâ fabrikada çalışan işçilerle görüştük.

Paylaş

Orhan KURUL
Ali YURDAKUL
Elazığ

Elazığ’da tuğla fabrikalarında yeni sezon başladı. Ancak işçilerin geçen yıllarda yaşadığı sorunlar varlığını koruyor. Köksallar Tuğla Fabrikası’nda sağlıksız ve güvencesiz çalışma koşullarından dolayı işten ayrılmış olan ve hâlâ fabrikada çalışan işçilerle görüştük. Yaklaşık doksan işçinin çalıştığı fabrika Mart ve Kasım ayları arasında üretim yapıyor. Bu fabrikada çalışan işçiler, eksik yatırılan sigorta primlerinin yanı sıra, sağlıksız koşullarda çalıştıklarını ifade ediyor. 

‘MAAŞ GEÇ VE EKSİK ÖDENİYOR’

Beş yıldır fabrikada çalıştığını söyleyen bir işçi; “Şimdi beni orda görsen tanıyamazın” diyor. En çok şikayet ettiği konuların başında maaşların geç ödenmesi geliyor. Bu durumu; “Elli günde bir para veriyorlar. Onda da birkaç arkadaş toplanıp gidiyoruz, ancak bir kısmını alabiliyoruz. Yalnız gitsek bir şekilde geri gönderiyorlar bizi” diye anlatıyor. 

‘İŞ KAZALARINDA TUTANAK TUTULMUYOR’

İşçi sağlığı açısından ise durumu şöyle özetliyor: “Büyük çoğunluğumuz bel fıtığına tutuluyor. Zaman zaman iş kazaları da yaşanıyor ancak hiçbir tutanak tutulmuyor. Eldiven bile haftada bir veriliyor, diğer eldiven gelene kadar kullandığımız eldiven paramparça oluyor.”

‘İŞÇİLERİN AĞZINDAN VE BURNUNDAN TOZ AKIYOR’

2 bin liraya yakın maaş aldığını söyleyen bir tuğla işçisi ise “Ancak bunun sadece asgari ücretlik kısmı bankaya yatıyor. Diğerini elden alıyoruz” diyor. İşçilerin, işten hemen sonra banyoya girmeleri gerektiğini belirten işçi, banyo sularının da sıklıkla soğuk aktığını ve soğuk günlerde bile bu su ile banyo yaptıklarını söylüyor. “Tuğla fabrikasında çalışanlar bilir, oranın tozu pisliği çoktur. Bunun için iyi maskeler kullanmak gerekir” diyen işçi kendilerine çok ucuz maskeler verildiğini ve bunların da kullanışsız olduğunu belirtiyor. Tuğla işçileri, “Ucuz maske getiriliyor. Maskeyi takıyorsun ama ağzından burnundan toz akıyor” diyerek koşulların ne kar sağlıksız olduğunu ifade ediyor.

‘SİGORTA PRİMLERİ EKSİK YATIRILMIŞ’

Maaşların geç ödenmesi, işçi sağlığı ve güvenliğinin yetersizliğinden kaynaklı işten ayrılmış iki işçi ile de görüşüyoruz. Biri birkaç gün önce diğeri de birkaç ay önce işten ayrılmış. İşten ayrıldıktan sonra sigorta gün sayılarını sorguladıklarını söyleyen işçiler şunları ifade ediyor: “Çalıştığımız ayların büyük kısmında sigorta günlerimiz eksik yatırılmış. Müfettişlerin fabrikayı kontrole gelişleri ise seyrek oluyor. İşçileri müfettişlerle görüştürmüyorlar. Gelen müfettişler de bürodan çıkıp işçilerin sorunlarını bile dinlemiyorlar. Hafta tatili kullandırtmamalarına rağmen, ayda bir işimiz çıksa hem fazladan bir yevmiyemizi kesiyorlar hem de sigorta primimizi iki gün eksik yatırıyorlar.”  

ÖNCEKİ HABER

'Kömür karası ekmeğimize göz koyuyorlar'

SONRAKİ HABER

Eskişehir’de işçiler 1 Mayıs’ı direnişle karşılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...