17 Nisan 2016 17:26

BM’de ilk kampanyalı genel sekreterlik seçimi başladı

Genel Sekreterlik seçim süreci kapsamında BM tarihinde ilk kez adaylar BM Genel Kurulu üyelerine hitab ederek soruları yanıtlıyor.

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un görev süresi 31 Aralık’ta dolacak. Şimdiden yerine 9 aday var. Seçim süreci kapsamında BM tarihinde ilk kez adaylar BM Genel Kurulu üyelerine hitab ederek soruları yanıtlıyor. Genel Sekreter, BM Güvenlik Konseyi’nin önerdiği tek adayın BM Genel Kurulu tarafından onaylanması ile seçildiği için son karar BMGK’nın veto yetkisi olan üyeleri ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin’in pazarlığı sonucu verilecek. 

El Cezire’nin haberine göre hafta içinde adaylardan Karadağ Başbakan Yardımcısı Igor Luksic, UNESCO Genel Direktörlüğünü de yürüten Bulgar Irina Bokova ile BM eski Mülteciler Yüksek Komiseri Portekizli Antonio Guterres üye ülkelerin sorularını yanıtladı. Eski Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Moldova Başbakan Yardımcısı Natalia Gherman ile Hırvatistan Başbakan Yardımcısı Vesna Pusic de Genel Kurul sunumlarını yaptı. 

Vuk Jeremic ile daha önce BM Genel Kurul başkanlığı da yapan Makedonyalı siyasetçi Srgjan Kerim ve 1999-2008 yıllarında Yeni Zelanda Başbakanlığı görevini yürüten, halen BM Kalkınma Programı Direktörü olan Helen Clark Genel Kurul’un ve basın mensuplarının karşısına çıktı.

BİNDEN FAZLA SORU YANITLADILAR

Adaylar 70 ülkeden 1000’den fazla sosyal medya mesajıyla gelen soruları da yanıtladılar.

1946’dan beri, Genel Sekreterlik koltuğuna 8 erkek oturdu. Yeni dönemin 9 adayı arasında 4 kadın aday bulunuyor. Adayların yedisi de Doğu Avrupa ülkelerinden. 

Öte yandan BM’nin şu anda iki önemli skandalla başı dertte. 2010’daki Haiti depremi sonrasında gerekli önlemi alamayan BM, tarihin en büyük kolera salgınından sorumlu tutuluyor. Ülkede, deprem sonrası 770 bin kişi salgına yakalandı, 9 bin 200 kişi öldü.  Daha yeni bir skandal ise BM’nin Afrika’daki Barışgücü Misyonları ile ilgili. Nepal’den gelen BM Barışgücü askerleri Orta Afrika Cumhuriyeti’nde tecavüzle suçlanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Süper Lig’de 29. haftanın görünümü

SONRAKİ HABER

Yaşam pınarından imbiklenen şiirlerin şairi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...