17 Nisan 2016 14:24

20 bin köpekten kaç tanesi yaşıyor?

Hayvan hakları savunucuları İBB'nin Kısırkaya’da yaptırdığı rehabilitasyon merkezini ve hayvanlara yönelik politikalarını protesto etti.

Paylaş

Hayvan hakları savunucuları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından, kentteki sokak hayvanlarının, Kısırkaya’da yapılan barınağa götürmesini protesto etti. İBB’nin Saraçhane’de bulunan başkanlık binası önünde bir araya gelen 300’e yakın kişi, Kısırkaya barınağında kısırlaştırılan 20 bin sokak köpeğinin kaçının hayatta olduğunu sordu. 

“İBB Köpek toplamalarını ve sokak hayvanı soykırımını derhal terket”, “Kısırkaya Beş yıldızlı ölüm”, “Mesele üç dört ağaç, mesele bir tek hayvan! Deneye ormana, toplama kamplarına tek bir hayvan vermeyeceğiz” pankartları açan hayvan hakları savunucuları, “Sokaklardan sapık insanları temizleyin”, “Dostuma, yaşama, özgürlüğe dokunma”, “Kısırkaya tecrit, zulüm ve rant” dövizleri taşıdı.

İBB’nin mahkemenin durdurma kararına rağmen Kısırkaya’daki hayvan barınağını yasadışı şekilde çalıştırmaya devam ettiğini aktaran Elif Narin, Meclis’te ise sokak hayvanlarını yok edebilecek bir yasa hazırlığı yapıldığını ifade etti. 

Hem İBB’nin uyguamasının hem de Meclis’e getirilmesi planlanan yasanın, sokak hayvanlarnını tecrit etmek, ortak yaşam alanlarını yok etmek anlamına geldiğini vurgulayan Narin, “Yönetmeliğe uygun olmayan, sağlık personelinin dahi bulunmadığı toplama araçlarında, İBB’nin hergün gizli birer katliam yaptığını buradan bir kez daha duyuyoruz” diye konuştu.  

’20 BİN KÖPEK NEREDE?’

“İBB yetkililerine soruyoruz: Kısırlaştırdığınız 20 bin  köpek nerede? Kaçı yaşıyor? Kaçını, yasal olarak zorunlu olduğunuz halde tedavisi bittikten sonra aldığınız sokaklara geri bıraktınız? Bu köpeklerin kaçı ölüm kampı barınaklarınızdan sağ çıkabildi?” sorularını soran Narin, Kısırkaya kampının inşa edildiği arazinin, geçici hayvan bakımevi ile ilgili olarak, mevzuatta açıkça belirtilen koşulları sağlanmadığını ve arazi tahsisinin, birçok yönden mevzuata aykırılık teşkil ettiğini dile getirdi.   

İBB’den ‘geçici hayvan bakımevi’ inşaatının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istediklerini söyleyen Narin, belediye yönetiminin bu taleplerini kabul etmediğini aktardı. 

İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararına rağmen, Kısırkaya toplama kampının yasadışı çalışmaya devam ettiğine dikkat çeken Narin, “Kampın yasadışı faaliyet göstermesini sağlayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve İBB hakkında suç duyurusunda bulunduk. Sorumlular yargılanana dek mücadeleden geri durmayacağız”dedi. 

YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR

TBMM ‘nin gündemine yakın zamanda gelmesi beklenen Hayvanları Koruma Kanunu’nun, Çevre Komisyonu’nda kabul edildiği haliyle yasalaşması halinde, sokak hayvanlarına yönelik soykırımın şiddetleneceği uyarısında bulunan Narin, “Hayvanlara yönelik tüm bu saldırılar ve İBB gibi kurumların müsebbibi olduğu kurumsal şiddet yaşamdan yana saf tutan bizler için artık bıçağın kemiğe dayandığı son noktadır” dedi.

Açıklamanın ardından, hayvan hakkı savunucuları yol kesme eylemi yaptı. Ardından İBB önünde oturarak eylemini sürdürdü. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs'ta kör eden polis şiddetine tazminat

SONRAKİ HABER

IFF Aroma işçisi ‘mücadeleye devam’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...