17 Nisan 2016 13:33

Sadece kömürden kurtulmak yetmiyor

Karşıyaka Halk Forumu ve Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif ‘Kömürden kurtul geleceği kurtar’ başlıklı panel düzenledi.

Paylaş

Kürüsel ısınmada fosil yakıtlar gerçeği, Paris İklim Zirvesi’nde bir kez daha vurgulandıktan sonra fosil yakıtlara karşı başlatılan kampanyalar yoğunlaşarak devam ediyor. Karşıyaka Halk Forumu ve Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif tarafından gerçekleştirilen ‘Kömürden kurtul geleceği kurtar’ başlıklı panelde geleceği kurmak için fosil yakıtlardan kurtulmanın yeterli olmayacağının altı çizildi.

Çarşı Kültür Merkezi’nde Doğal ve Kültürel Yaşam İnisiyatifi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu’nun kolaylaştırıcılığında yapılan panelin ilk konuşmacısı Gazetimiz İzmir Muhabiri ve Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam Programı Yapımcısı Özer Akdemir oldu.  Sözlerine ‘Kömürden kurtul geleceği kurtar’ sloganını eksik bulduğunu belirterek başlayan Akdemir, “Geleceği kurtarmanın tek yolu içinde yaşadığımız bu emek-doğa sömürüsü üzerine kurulu Kapitalizm’den kurtulmakla olacaktır. Kömürü ve diğer fosil yakıtları yaşamımızdan çıkarsak bile, Kapitalizm en ‘temiz’ denen enerji üretim yöntemlerini, sistemi sürdürebilmek içini kirletmeye devam edecektir. Ülkemizin onlarca yerinde süregelen RES ve jeotermal talanı ve buna karşı verilen halkın yaşam alanları koruma mücadelesi bunun en canlı örnekleridir” dedi. Sunumunda Hatay Arsuz, Gerze, Aliağa, Amasra, Zonguldak gibi değişik yörelerdeki termik santral karşıtı mücadeleler hakkında bilgiler veren Akdemir, yaşam alanlarını korumak ve ülkenin sömürüden kurtulmuş, demokratik, özgür bir geleceği olabilmesi için emek, ekoloji ve ulusal mücadelesinin, sınıf mücadelesi temelinde birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Panelin ikinci konuşmacısı olan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Ali Osman Karababa, kömürlü termik santrallerin sağlığa olan etkilerini anlattı. Termik santrallerin doğada yarattığı tahribatı görseller eşliğinde aktaran Karababa, santrallerin en önemli etkilerinde olan hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1 derece kanser yapıcı etken olarak tanımlandığına dikkat çekti. Dünyada her yıl yaklaşık 3.7 milyon kişinin dış ortam hava kirliliğine, 4.3 milyon kişinin ise iç ortam hava kirliliğine bağlı olarak erken yaşta öldüğünü belirten Karababa, “Hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüzde 88’i gelişmekte olan ülkelerde olmakta” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Topkapı'da metrobüs alev alev yandı

SONRAKİ HABER

Yüksekova'da çatışma:1 özel harekat polisi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...