17 Nisan 2016 09:39

Encü'den Kaymakama cevap: AKP ilçe başkanlığına da gelmiş!

HDP Milletvekili Ferhat Encü, Twitter üzerinden kendisine hakaret eden Beytüşşebap Kaymakamı Kadir Güntepe'yi eleştirdi ve tepki gösterdi.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırma girişimleri sürerken, HDP’li vekillere sözlü ve fiziki saldırılar da devam ediyor. Daha önce birçok eylemde polisin saldırısına maruz kalan HDP’li vekiller için dokunulmazlık şu anda sadece ‘gözaltına alınmamak ve tutuklanmamak’la sınırlı. Önceki gün Beytüşşebap Kaymakamı Kadir Güntepe’nin  HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’ye hakaretler yağdırmasından sonra, Yüksekova’da, HDP’li milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Nihat Akdoğan’ın kaldıkları eve baskın yapan askerler, evi saatlerce ablukaya alarak, vekillerin danışmanlarına GBT kontrolü yaptı. Daha önce Roboskî’de askerlerin fiziki saldırısına uğrayan, sokağa çıkma yasakları boyunca kaldığı evler basılan HDP Milletvekili Ferhat Encü’yle kaymakamla aralarında geçen polemiğe ilişkin konuştuk. Kendisine ‘çapsız vekil’ diyecek kadar ileri giden ve hakaretler yağdıran Kaymakamın bu cesareti AKP’den aldığını söyleyen Encü, “Buraya sadece kaymakam olarak değil, AKP ilçe başkanı olarak da gelmiş” dedi.

‘KAYMAKAM’A BU CESARETİ AKP VERİYOR’
Atanmış bir kaymakamın, halkın büyük bir kısmının oylarıyla seçilmiş bir vekile karşı takındığı pervasız tutumun bizzat AKP’nin, devletin sürdürdüğü politikanın devamı olduğunu söyleyen Encü, “Kürt halkının seçtiği milletvekilleri itibarsızlaştırılmak isteniyor. Her alanda, tüm yöntemlerle bize karşı fiziki ve sözlü saldırı sürüyor. Bu bir politikanın devamıdır. Bırakın bir kaymakamı, devletin en alt memurları bile karşımıza dikilip bize karşı hadsizlik yapabiliyor. Bunu yaparken de hükümete güveniyor” dedi. Kendilerine ağza alınmayacak küfürler, hakaretler edildiğini dile getiren Encü, “Bu AKP’nin yarattığı ortamın sonucudur” dedi

‘DAHA KATLEDİLEN AMBULANS ŞOFÖRÜNÜN HESABINI VERMEDİ’
Saldırı ve hakaretler nedeniyle defalarca savcılıklara başvurduklarını ancak hiçbir sonuç çıkmadığını söyleyen Encü, “Bu cezasızlığa güvendikleri için böyle pervasız davranıyorlar” dedi. Beytüşşebap Kaymakamı Kadir Güntepe’nin kendisine dönük hakaretlerine değinen Encü, 25 Eylül 2015’te Beytüşşebap’ın Setkar köyünde bir eve atılan havan topu nedneiyle 3 sivilin öldüğü ve ambulans şoförünün katledildiği olayı hatırlatarak, “Yaralanları almaya gelen ambulansa ateş açtılar. Ambulans şoförü hayatını kaybetti. Bu kaymakam böyle bir olayla gündeme gelmiş biri. Daha bu katliamın hesabını vermedi” dedi.

‘İKTİDARIN GÖZÜNE GİRMEYE ÇALIŞIYOR’
Kaymakamla aralarında yaşanan son polemiğe ilişkin ise Encü, “Jirki aşireti mensubu korucuları zorla operasyonlara katmaya çalışıyorlar. Baskılarla bu insanlara kent merkezinde bir yürüyüş yaptırdılar. Bu biçimde iktidarın gözüne girmeye çalışıyor. Operasyonlara katılmak istemeyen, buna zorlandıkları için istifa etmek isteyen çok sayıda Jirki aşireti mensubu korucu olduğunu biliyoruz. Ancak baskılarla bunun önüne geçiyorlar. Daha iki gün önce Jirki aşiretine mensup 40 korucunun askerlerle tartışıp operasyon bölgesinden ayrıldı. Jirki aşireti ile sürekli toplantı yapıp, tehdite varan bir politika izleniyor bizzat kaymakam tarafından” dedi.

‘GERÇEKLERİN AÇIĞA ÇIKMAK GİBİ BİR HUYU VARDIR’
Geçtiğimiz günlerde Şirki aşireti lideri Tahir Adıyaman’a dönük gerçekleşen saldırıyı hatırlatan Encü, “Saldırının hemen ardından PKK’yi hedef alıp, fail olarak gösterdiler. PKK ve HPG saldırının kendileriyle ilgisi olmadığını, kontra güçlerin işi olduğunu açıkladı. Daha sonra bir korucunun ağzından, saldırının beyaz bir Ford Ranger’deki kişiler tarafından gerçekleştirildiği basına yansıdı. Kaymakama dönük iddialar vardı haberde. Ben de bu haberi tweet atarak,  “Beytüşşebap Kaymakamı Ak trolluğu bırakmış şimdi JİTEM’ci görevini üstlenmiş” yazdım. Bunu dillenbdirmem onda büyük bir öfke yarattı. Hakaretler yağdırdı. Ben de ‘telaşlanmasın gerçeklerin er yada geç ortaya çıkmak gibi bir huyu var’ dedim. Yüzlerce trole seslenerek bunu bir linç kampanyasına dönüştürdü. Kaymakam bir memur ama sadece memurluğa gelmemiş buraya. AKP’nin ilçe başkanlığını yapmaya gelmiş. Hangi güce güvendiği ortadadır” şeklinde konuştu.

BEYTÜŞŞEBAP’A UZUN ZAMANDIR GİDEMEDİM, ÇÜNKÜ İNSANLARIN KATLEDİLDİĞİ YASAK BÖLGESİNDEYİM
Kaymakamın ‘Sen yurt dışında kilisenin önünde poz verirken, biz seçildiğin Beytüşşebapta halka kucaklaşıyorduk’ tweetine de değinen Encü, “Ben seçildiğim günden beri 104 gün sokağa çıkma yasağına maruz kaldım ve bu yasakalr sürüyor. Biz diğer vekil arkadaşlarımla birlikte bir gün bile halkımızın yanından ayrılmadık. Beytüşşebap’a çok önem veren biriyim. Kasımdan bu yana Beytüşşebap’a gidemedim. İnşallah yasaklar kalkınca yine gideceğiz. Oraya gitmemizi engelleyen devletin politikalarıdır. İnsanların katledildiği, evlerinin bombalandığı yerlerde halkımızla birlikte direyniyoruz. Beytüşşebap’a dönük saldırılar sırasında da Faysal Sarıyıldız ve Aycan İrmez’le birlikte oradaydık. Bu kaymakam görevdeydi ve devletin şiddetine maruz kalmıştık” dedi.
Encü, kaymakamın hakaretlerine ilişkin hukuki girişimleri olacağını ancak bir sonuç çıkmasını beklemediğini söyledi.

‘BİZİM İÇİN DOKUNULMAZLIK KAĞIT ÜSTÜNDE’
HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması tartışmalarına da değinen Encü, “Bizim dokunulmazlığımız zaten kağıt üzerinde. İsteyen istediği fiziki saldırıyı yapıyor, hakareti yağdırıyor. Biz dokunulmazlık zırhına güvenerek siyaset yapmıyoruz. Hukuk, demokrasi ayaklar altında. Belki sadece gözaltına alamıyorlar. Başka bir katkısı yok bize dokunulmazlığın. Biz bu halkı temsil ederken, siyaset yaparken dokunulmazlığa güvenmedik. Doğru bildiğimizi her yerde her zaman söyleyeceğiz. Dokunulmazlık kalkmış, kalkmamış bizim için çok önemli değil” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta son günlerin en şiddetli çatışmaları yaşanıyor

SONRAKİ HABER

Figen Yüksekdağ: Parlamentoya darbe yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...