17 Nisan 2016 06:11

Türk Metal’in gündeminde 1 Mayıs yok

Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu fabrikalarda 1 Mayıs'ın henüz gündem olmaması fabrikalarda çalışan işçilerin tepkisi çekmiş durumda.

Paylaş

1 Mayıs’ın yaklaştığı bugünlerde Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu fabrikalarda henüz 1 Mayıs gündem olamamış durumda. Gemlik Serbest Bölgesinde bulunan Çimtaş ve Valeo fabrikalarında çalışan işçiler bu duruma tepkili. 
Valeo fabrikasında 5 yıldır çalışan işçi “Şu anda fabrikada bir moral bozukluğu hakim, özellikle Renault fabrikasında işten çıkarılmaların yaşanması nedeniyle herkeste bir geri adım atma durumu oldu. Fabrika yetkilileri Renault fabrikası işçilerinin ek zam eylemlerini bizim kadar takip ediyorlardı. Eğer Renault işileri zam alsalardı bize de uygulamak zorunda kalacaklardı. Renault fabrikasında yaşananlardan sonra hepsinin çok rahatlamış olduklarını görüyoruz” dedi.  
Fabrikada yetkili olan Türk Metal’de değişen bir şey olmadığını, temsilcilerin işçilerin sorunlarını çözmeye dönük adım atmadığını ifade eden işçi, şöyle devam etti: “Şu anda sendikanın 1 Mayısla ilgili hiçbir adım attığı yok. Bir yandan da kendime soruyorum gelip hadi 1 Mayısa gidiyoruz dese acaba işçiler ne der diye. Birkaç yalakaları dışında bu sendikaya güvenen kalmadı. Çağırsalar da işçiler 1 Mayısa gitmez, ancak benim gibi bireysel olarak katılanlar olur.”
Çimtaş fabrikasında da benzer bir durum var. Burada 3 yıldır çalışan bir işçi “1 Mayıs’la ilgili Türk Metal Sendikasının herhangi bir çalışması olmadı. Zaten onlar 1 Mayıs çalışması sürdürmezler. Son gün geldiğinde işçilere 1 Mayısa gelmek isteyenler için araba kaldırılacak der ve liste yaparlar. 1 Mayısla ilgili yaptıkları bütün çalışma budur. Ben geçen yıl 1 Mayısa katıldım, bu yıl da katılmayı düşünüyorum” diye konuştu. (Bursa/EVRENSEL) 

*** 
SENDİKALARA HİÇ GÜVEN KALMADI


Bursa’da metal direnişinin yaşandığı fabrikalardan Coşkunöz’de çalışan bir işçi “Bizim fabrikada asgari ücrete yapılan zamla birlikte işçilerde maaşlarına ek zam yapılması beklentisi vardı. Bu da olmayınca herkes morali bozuk bir biçimde çalışmaya devam ediyor” dedi. Geçtiğimiz haftalarda Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın Bursa’ya geldiğini hatırlatan Coşkunöz işçisi, şöyle devam etti: “Düğün salonunda yapılan toplantıya Türk Metal Sendikasının temsilcileri bütün işçileri davet etti. Bir grup dışında işçilerin çoğu bu toplantıya katılmadı. Toplantıda Pevrul Kavlak; 2017 yılını bekleyin diyerek, bugüne kadar yapılmış en iyi sözleşmeyi imzalayacaklarını söylemiş. Bundan sonra yaptığımız bütün sözleşmeler Bosch’un altında olamayacak. İçeride bunlar konuşuluyor, bir çoğumuz anlatılanların çoğunun palavra olduğunu düşünüyoruz. Çıksın, asgari ücrete yüzde 30 zam oldu, bizim alacağımız zam da bunun altında olmayacak desin ve yapsın. O zaman konuşsun. Bizim bu yalanlara karnımız tok.” 
Fabrikada işçiler arasında 2017 sözleşmelerinde ne olacağının şimdiden konuşulduğunu söyleyen işçi, metal işçisinde mevcut sendikalara hiç güven kalmadığını ifade etti: “Renault fabrikasında işten çıkarmalar sonrasında Birleşik Metal-İş Sendikasının işçileri ortada bırakmasına büyük bir tepki var. Aynı biçimde TOFAŞ’ta Çelik-İş Sendikasını da işçiler gördü. İşçilerin çoğu bunların hepsi aynı, birbirinden farkı yok diye konuşuyor.”  

*** 
İstanbul işçileri neredeyse biz orada olacağız 

Arçelik işçileri / İstanbul

Beylikdüzü Arçelik Elektronik Fabrikası işçileri olarak 1 Mayıs’a giderken Türk-İş’in merkezi olarak Çanakkale’de kutlama kararını duyunca hiç şaşırmadık.
Geçtiğimiz yıllarda da benzer bir politika izleyen Türk-İş işçilerin 1 Mayısa katılmaması için elinden geleni yapmaya devam ediyor. Fabrikamızda yetkili sendika olan Türk Metal, 1 Mayısa dair ne bir bilgilendirme yapıyor ne de bir çalışma yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 1 Mayıs’a bir kaç gün kala gelmek isteyenlerin isimlerini yazmakla yetinecek, sonra da dönüp işçiye siz haklarınıza sahip çıkmıyorsunuz eyleme gitmek yerine pikniğe gidiyorsunuz gibi sitemde bulunacak gibi görünüyorlar. 
İşçilere sermeyenin saldırılarını ve hak gasbı çabalarını anlatamayan sendikacılar bu saldırılara karşı işçilerle birlikte bir eylem örgütlemeyi de beceremiyor. Biz fabrikamızdaki çalışma hayatında yaşadığımız sorunlar ve genel sınıfa yönelik saldırılara dur demek için 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Üretim bantlarındaki arkadaşlarımızın üzerindeki sayı çıkarma baskısına son verilmesi, fabrika içerisinde işçilerin de söz sahibi olduğu bir platformun kurulması, her bölüm ve bant için temsilcilik seçiminin yapılması, asgari ücret sınırındaki ücretlerimizin insanca yaşanacak bir seviyeye yükseltilmesi, zorunlu fazla mesai uygulamasına son verilmesi, sözleşmeli işçi çalıştırmaya son verilmesi ve tüm sözleşmelilerin kadroya alınması, işten atılma endişesi olmadan güvenceli çalışmak, kiralık işçilik ve kıdem tazminatının fona devredilerek yok edilmesini içeren yasa tasarılarının geri çekilmesi için 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. 
İstanbul’da güçlü bir 1 Mayıs için biz fabrikamızda sendikamıza rağmen çalışmamızı sürdüreceğiz. İstanbul işçi ve emekçileri nerdeyse biz de orda olacağız. Yaşasın 1 Mayıs! 

ÖNCEKİ HABER

Fabrikalar daha iyi bir ücret talebiyle kaynıyor

SONRAKİ HABER

Sendika yönetimlerine mücadeleci işçiler gelmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...