17 Nisan 2016 05:09

Ortak geleceğimiz için savaşı durduralım!

Çatışmaların sürdüğü Bölgede işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı ağır koşullarda karşılarken, 1 Mayıs'ta savaşa karşı mücadele vurgusu ön plana çıkacak.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Diyarbakırlı işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı ağır koşullarda karşılıyor. Bir yanda yakılan yıkılan binalar, öldürülen insanlar, patlayan bombalar... Diğer yanda savaşla birlikte daha da kötüleşen yaşam ve savaş koşulları. Bu nedenle 1 Mayıs’ta Türk, Kürt tüm milliyetlerden işçilerin birliği için şu çağrıyı yapıyorlar: “Emekçiler savaşla ayrıştırılıyor. Ortak geleceğimiz için savaşı durdurmak öncelikli görevimiz ve önce burada birleşmeliyiz.”

İŞÇİLER AYRIŞTIRILIYOR
DİSK/Genel-İş Diyarbakır 2 No’lu Şube Başkanı Ramazan Kızıltepe “Yeni Nusaybin, Cizre, Sur, Silopi’lerin olmaması için bu yıl emekçiler olarak bu kirli savaşa karşı güçlü ve ortak bir ses çıkartmalıyız. Onlarca sivil insan, bebek, yaşlı demeden katlediliyor. Barbarca bir yaklaşım var ve binalar yerle bir ediliyor, yaşam alanları tamamen yok edilmeye çalışılıyor ve çıkıp ‘taş üstünde taş, baş üstünde baş bırakmayın’ deniliyor. Bu sorunlar emekçilerin yaşamları içerisinde olan ve o onların gündeminden bağımsız değildir. Biz buradaki emekçiler olarak bölgemizde yaşanan savaşa karşı dururken, Türkiye’nin diğer tarafındaki işçiler de bu soruna uzaktan bakmamalı. Birlikte ses çıkarmalıyız. Bunlar hem ekonomik ve hem gelecek sorunumuz olmak üzere ana taleplerimiz içerisindedir” dedi. 
Taşeron işçilerin kadro yalanıyla oyalandığını, hükümetin asgari ücret konusunda da samimi olmadığını herkesin gördüğünü dile getiren Kızıltepe, şöyle devam etti: “Devlet bir yandan bütün askeri ve gayri nizami savaş güçlerini devreye koyarak, baskı, katliam ve tutuklama politikalarıyla gelişen halk hareketinin önünü almaya çalışırken, bir yandan da sosyal, ekonomik paketler devreye koyarak toplumu ve özellikle gençliği mücadeleden uzak tutmaya çalışıyor. Bu 1 Mayıs’ta bizler tüm taleplerimizi daha güçlü dile getirmek için savaşa karşı birlik çağrısını vurgulamalıyız.” 

SOKAK SOKAK KENT KENT BARIŞ 
KESK Diyarbakır Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Havva Karahancı da, “Bu yıl tüm savaş ve yıkımın arasında emekçilerin bir direniş ruhuyla geleceklerine dair ses çıkarttığı bir gün olarak 1 Mayıs’ı kutlamalıyız” dedi. Bu yıl 1 Mayıs’ta emekçilerin birlikte ses çıkarmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Karahancı, emekten, barıştan yana olan herkesin savaşa, baskıya, sömürüye karşı dayanışmayı öncelik olarak görmesi gerektiğini bildirdi. Karahancı “Faturasını emekçilerin ödediği savaş ve yıkıma karşı emekçiler hep birlikte bu yıl sokak sokak, kent kent 1 Mayıs’ı direniş ruhuyla barış talepleriyle kutlamalıdır” dedi. 

KÖLELİĞE KARŞI
Türk-İş’e bağlı Tes-İş Diyarbakır 2 No’lu Şube Başkanı Şükrü Kaçmaz da, “Gasbedilen hakların korunması için, taşeronluğun kaldırılarak hükümetin verdiği sözü tutması için taleplerimizi güçlü haykırarak 1 Mayıs’a katılacağız” dedi. Hükümetin son yaptığı özel sözleşmeli personel açıklamasıyla taşeron meselesini “sulandırdığını” ifade eden Kaçmaz, “Bu sorun daha fazla devam etmeden kölelik düzeninin son bulması talebini 1 Mayıs’ta hep birlikte haykırmalıyız. Kiralık işçiliğe karşı da güçlü bir duruş sergilenmesi için hareket etmeliyiz” diye konuştu. Bu acil taleplerin, savaşın ve kanın olduğu yerde ikinci planda kaldığına işaet eden Kaçmaz, şöyle devam etti: “Bu taleplerimizi dile getirirken, Türkiye’nin geleceği için de yeni bir sürecin, barış ortamının sağlanması taleplerini de güçlü şekilde ortaya koymalıyız. Çağrımız kendi haklarımızı ve geleceğimizi inşa etmek için bu konuda birleşerek güçlü ses çıkarmak olmalıdır.” 

DÜŞMANLAŞTIRILMAYA KARŞI DURMALIYIZ 
DİSK/Genel-İş Sendikası üyesi İrfan Çelik şunları söyledi: “Bu yıl 1 Mayıs’a hep birlikte daha güçlü bir ses çıkarmak için daha fazla önem vermeliyiz. İşçilerin ayrıştırıldığı, düşmanlaştırıldığı bir dönemde kendi hakları ve talepleri için yeniden bir araya gelmeleri elzemdir. Ben buradan batıdaki arkadaşlarımıza çağrı yapıyorum. Milliyetçi, ırkçı bir tarz ile savaşın tarafı olmamalıyız. Emekçiler savaşla ayrıştırılıyor. Ortak geleceğimiz için savaşı durdurmak öncelikli görevimiz ve önce burada birleşmeliyiz. 1 Mayıs emekçilerin birliği üzerinden kutlanmalı ve ortak talepler için acilen ortak mücadele yollarını genişletmeliyiz. Haklarımızı alabilmek için güçlü ses çıkarmak, bu sesi çıkarmak için de birlik olmamız lazım. Bu birlik de savaşı durdurarak olacaktır.” 

** 

Batman’da 1 Mayıs’ı kutlamakta kararlıyız

Şehmus Kaygusuz
Petrol-İş Batman Şube Başkanı

1 Mayıs emek örgütleri ve emekçiler için çok önemli bir gündür. Yıllar öncesinden kazanılmış bir haktır. Ciddi mücadeleler ortaya konulmuş ve emekçi arkadaşlarımız da şehit düşmüşlerdir. Şimdi de emekçilerin mücadelesi devam ediyor. 
Bu yıl ki 1 Mayıs’ı devreye konulan savaş konsepti ile karşılıyoruz. Biz meydanlarda başta Kürdistan olmak üzere Türkiye’de yaşatılan savaş ortamına özellikle değineceğiz. Barışın hakim olmasıyla ilgili mesajlarımızı meydanlarda vereceğiz. Tabii bu süreçte emekçilerin hak ve hukukları da budanmış durumda. AKP’nin 14 yıllık iktidar sürecinde emek örgütleri ve emekçilerle ilgili ciddi hak ihlalleri var. Emekçiler alanlarda taleplerini dile getirecek. 
Bunun için Batman’da güçlü bir 1 Mayıs kutlaması yapmaya hazırlanıyoruz. Geçen yıl bölgesel kutlamanın merkezi Batman’dı, bu yıl ise sadece Batman olarak kutlayacağız. Coşkulu bir kutlama için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Emek örgütleri ile ortak toplantılar yapıyoruz. Batman’da evleri dolaşarak yurttaşları kutlama alanına davet edeceğiz. Tekstil işçilerini, tarım işçilerini, ev hanımlarını katmaya çalışacağız. Özellikle taşeronda çalışan tüm emekçi arkadaşların duyarlılık göstermesi gerekiyor. Kendi işyerlerimizde de tüm işçi arkadaşlarımıza ulaşacağız, katılımı yüksek tutmak için gerekli çabayı göstereceğiz. Bu açıdan güçlü bir kutlama yapacağımıza inanıyorum. 
Ancak son süreçte yapılmak istenen tüm demokratik eylemlere, yürüyüşlere izin verilmedi. Umarım bir engellemeyle karşılaşmayız. Bunun için vali ile de görüşeceğiz. Ancak biz 1 Mayıs’ı kutlamakta kararlıyız. Bunun için ne gerekiyorsa onun mücadelesini vereceğiz. Yaşanan durum karşısında emek örgütlerine ciddi görevler düşüyor. Ancak bazı sendikalar için söyleyelim mevcut iktidarın arka bahçesi değil adeta içine girmişler. Bu kadar yanlışa ses bile çıkartılmıyor. 14 yıllık bir AKP iktidarı var, 14 yıldır başarılı mı oldular? Emekçilere, emek örgütlerine ne kattılar? Ülkede huzurlu bir ortam mı var? 
Son dönemde KESK’teki arkadaşlara yönelik direk Cumhurbaşkanının talimatıyla soruşturma başlatılmış durumda. Tüm emek örgütlerinin KESK’e sahip çıkması gerekiyor. Arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız. 
Bu açıdan bu yıl ki 1 Mayıs’ta işçiler, emekçiler kendi örgütlerine, hak ve hukuklarına sahip çıkacak ve barış taleplerini ortaya koyacak. İktidarı uygulamalarından dolayı uyaracağız.

ÖNCEKİ HABER

Ünaldı’dan Başpınar’a dokuma işçileri

SONRAKİ HABER

Yapay ayrımlardan uzak durmalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa