17 Nisan 2016 03:48

ÇAYKUR özelleştiğinde ne hale düşeceğimiz bugünden belli

Çay sezonuna hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğu Doğu Karadeniz'den Kamil Çavuşoğlu, 1 Mayıs'ta üreticinin ve işçinin sesini duyuracaklarını yazdı.

Paylaş

Kamil ÇAVUŞOĞLU
Fındıklı / RİZE

Doğu Karadeniz’de başta Rize olmak üzere Trabzon, Artvin ve Giresun’da çay sezonuna hazırlıklar tamamlanmak üzere. Çay tarlalarının temizliği ve gübrelemesi sona erdi. Bir kısım köyler biraz geç kalsa da onlar da birkaç güne bitirecekler. Çay üreticileri fiyatın düşüklüğü ve kota sorunu ile boğuşmak istemiyor. Harcadığımız emek ve gübre vs. düşünülürse fiyatın 3 lira olması gerekir. 
Çay paralarının zamanında ödenmemesi en önemli problemlerimizden biri. Zaten bir yıl boyunca çay parası bekliyoruz. O da geç ödenince ne esnafa yüzümüz kalıyor ne de çocuklarımıza... Çünkü hesaplarımız çay parasına yapılıyor. Her sene mayıs ayında çay fiyatı açıklanır ama özel çay şirketleri hep açıklanandan daha ucuza çay alır. Devlet havadaki kuşu yerdeki karıncayı görüyor ama iş çay üreticisinin emeğine gelince görmüyor. Buna da serbest piyasa diyorlar.
ÇAYKUR’un özelleştirme tehlikesinin ortadan kaldırılması istiyoruz. ÇAYKUR varken çayımızı ucuza kapatan şirketler ÇAYKUR özelleştiğinde bizi ne hale düşürürler, bu günden belli. Üreticinin çoğunluğu aynı zamanda işçidir. Uzun süredir devam eden sendikal rekabet ve hükümetin kendi belirlediği sendikaya zorlayarak üye yapma çalışmaları nedeniyle ÇAYKUR işçisi hep kaybeden oluyor. Bu nedenle de sendikal rekabetin ve hükümetin sendika dayatmasının durması önemlidir. Bu hem ÇAYKUR’un özelleştirilmesi hem de çay üreticisinin ve işçisinin geleceği açısından önemlidir. Dün çay üreticileri memleket, siyaset vb nedenlerle bölünmüşken bugün buna bir de ÇAYKUR işçilerinin bölünmüşlüğü eklendi. Olan çay üreticisine ve işçisine oluyor. Çay üreticisi kota ve düşük fiyat baskısı altında ezilirken Çaykur işçisi de neredeyse yarıdan fazlası mevsimlik olarak ve düşük ücrete çalışıyor. 
1 Mayıs hem çay üreticisi hem de Çaykur işçisi için seslerimizi duyuracağımız bir gün olacak. Çay taban fiyatının emeğimizi karşılayacak şekilde açıklanması, kotaların kaldırılması, sendika dayatmalarının son bulması için çay üreticisi ve işçileri olarak kol kola yürüyeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Zeytinimize, doğamıza, emeğimize sahip çıkmak için

SONRAKİ HABER

Kayısımız yerlerde çürümesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...