17 Nisan 2016 00:58

Basın ve ifade özgürlüğünde sıfır noktası

Basın meslek örgütleri 10 Ekim haberleri nedeniyle Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerine soruşturma açılmasına tepki gösterdi.

Paylaş

Gözde TÜZER 
İstanbul 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Ekim katliamıyla ilgili emniyet amirleri hakkında müfettişlerin ön inceleme raporunu haberleştiren Ankara Temsilcimiz Cem Gurbetoğlu, Muhabirimiz Tamer Arda Erşin ve Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş hakkında soruşturma başlattı. Gazetecilerin haberleriyle “Terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterdikleri” iddia ediliyor. Basın meslek örgütleriyse gazetecilere açılan soruşturmaya tepki gösterirken, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün sıfır noktasında olduğunu belirtti. 

‘DÜNYA BASIN TARİHİNE GEÇECEK’

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay 10 Ekim Ankara Katliamı için hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakanın ilk günlerde ‘kokteyl örgütler’ dediklerini ve anında suçluyu bulduklarını hatırlatarak “Evrensel ve Cumhuriyet’teki gazeteci arkadaşlarımız çok iyi bir gazetecilik yaptılar. Aslında görevlerini yaptılar ve müfettiş raporlarında devletin ihmali ortaya çıktı. Güvenlik görevlilerinin Emniyet Müdürlerinin, Valinin sorumluluğu ortaya çıktı. Bilindiği halde gerekli önlemlerin alınmadığı ortaya çıktı” dedi.  

“100’den fazla kişinin öldürülmesinin arkasındaki gerçek bir rapora dönüştürüldü hem de devletin müfettişleri tarafından. Bunun saklanması en hafif tabirle ayıptır” diyen Abakay bu bilgilere ulaşıp da yazmayan gazetecilerin de gerçek gazeteci olmadığını belirtti. Abakay ayrıca sorumluların ortaya çıkarılmasını isteyen bir müfettiş olduğunu, fakat gereğinin yerine getirilmediğini söyleyerek “Zaten o müfettiş de gerçeği oraya çıkarmaya çalıştığı için sürgün edilir yakında” dedi.   

Abakay soruşturma açılmasıyla ilgili şunları söyledi: “Tüm bunlar olurken, bizim gazeteciler dava sürecinde etkisiz hale getirilmek isteniyor. Belki de ellerinden gelse arkadaşlarımızı cezaevine atacaklar. Bu basın ve ifade özgürlüğünün sıfır noktasıdır. Türkiye’de zaten basın ve ifade özgürlüğü yoktu ama bu örnek dünya basın tarihine geçecek bir örnektir. Böyle bir şey olamaz.  Bu işlemi yapan iktidar ve yargı bu lekeden asla kurtulamayacaktır. Derhal savcılık gazeteci arkadaşlarımız hakkındaki soruşturma talebini geri çekmelidir. Yoksa bu lekeden asla kurtulamayacaklardır. Bu sadece bu arkadaşlarımıza değil hükümeti eleştiren, gerçekleri ortaya çıkarmak isteyen bütün gazetecilere tehdittir” 

‘SİZ GÖREVİNİZİ YAPMAYIN’ DENİLİYOR’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ülkede haber alma, haberi okura ulaştırma yolundaki güçlüklere her gün yenilerinin eklendiğini, son olarak da Cumhuriyet Muhabiri Kemal Göktaş ve Gazetemiz Muhabirleri Cem Gurbetoğlu ve Tamer Arda Erşin’in Ankara Katliamıyla ilgili yaptıkları haber araştırması, başka bir deyişle araştırmacı gazetecilik hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma açtığını belirterek şöyle devam etti: Bu baskılarla muhabirlere, gazetecilere ‘Siz görevinizi yapmayın’ denilmek isteniyor. Halkın haber alma özgürlüğünü engelleyen bu tür davranışlar Türkiye’de gazetecilik yapma olanağını fevkalade güçleştirmiş, kamuoyunun bilgilenme hakkını da zedelemiştir. Savcılarımızın da bu konuda baskılara aldırmaksızın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ve Türkiye’de Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar çerçevesinde olaya bakmaları gerektiği kanısındayım”  

ÖNCEKİ HABER

Biz de bu sorulara yanıt bekliyoruz?

SONRAKİ HABER

Yaşlı adam, eşini öldürüp intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa