17 Nisan 2016 00:55

Biz de bu sorulara yanıt bekliyoruz?

Emniyet görevlileri hakkındaki müfettiş raporları birçok soruyu gündeme getirdi savcı bunları yargılamak yerine raporu haber yapanlara soruşturma açtı

Paylaş

10 Ekim Ankara Katliamı’nda ihmalleri olduğu şüphesiyle ifadeleri alınan emniyet görevlileri hakkındaki müfettiş ön inceleme raporu cevapsız bırakılan birçok soruyu tekrar gündeme getirdi. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı raporda müfettişlerin de dikkat çektiği hususları sorgulamak yerine, dosyayı işleme koymama kararı aldı. Üstelik savcılık raporu haberleştiren gazetecilere soruşturma açtı. İşte rapor ile tekrar gündeme gelen soru işaretleri. 

* 10 Ekim sabahı da dahil olmak üzere, temmuz ayından başlayarak TEM Dairesi Başkanlığına gelen ve bombacıların kimliğinin de yer aldığı istihbarat, “teyide muhtaç” ibaresi yer almamasına rağmen neden dikkate alınmadı?

*  Bombacı Yunus Emre Alagöz’ün Türkiye’de olabileceği istihbaratı 8 Ekim’de alınmış olmasına rağmen, “muhtemel eylem” uyarısı neden 10 Ekim sabahı dağıtıldı?

* 10 Ekim sabahı gelen istihbarat neden 4 saat sonra Ankara Emniyetindeki birimlere iletildi? Diğer yazışmaların aksine, bu yazışmanın saati neden el yazısıyla belirtildi?

* Mitinge aldıkları önlemler arasında şehir girişlerinde yapılan araç aramalarını gösteren emniyet, 10 Ekim günü saat 00.00 ile 09.00 arasında bu uygulamaya hangi gerekçe ile ara vermiştir?

* Yürüyüş ve miting başvurusu 08.30-16.00 arasında Gar önü ve Sıhhiye Meydanı arasında olmasına rağmen, emniyet neden bu izni saat 12.00-16.00 arası Sıhhiye Meydanı olarak değiştirmiştir?

* Bu değişikliği evrak almaya gittiklerinde öğrenen tertip komitesinin “Gar önünde 08.00’den itibaren toplanma olacak. Güvenlik açısından sıkıntı doğmayacak mı?” sorusu neden “Sıkıntı olmaz” diye geçiştirildi?

* Saat 10.02’de bittiği belirtilen bomba arama çalışması neden sadece Sıhhiye Meydanı ile sınırlı tutuldu?

* Toplanmanın saat 08.00 itibariyle başlayacağı bilinmesine rağmen giriş-çıkışlarda sıkı kontrol talimatı neden saat 10.02 itibariyle verildi? 

* Miting günü, biri AKP il binası önünde olmak üzere miting alanı çevresinde 12 TOMA görevlendiren emniyet, aynı bölge için neden sadece 3 adet ambulans talep etti?

* Polislerin gaz kullandıklarını belirtikleri saat (11.20) ile yine emniyetin hazırladığı görüntü kayıtları arasındaki (10.20) bir saatlik fark neden dikkate alınmadı?

* Eğer polislerin beyan ettiği 11.20 saati doğruysa telsiz kayıtlarında saat 10.32 diye yer alan “Kesinlikle biber gazı kullanılmasın” talimatını niçin dikkate almamışlardır?

* Mitinge CHP ve HDP liderlerinin katılıp katılmayacağı tertip komitesiyle yapılan toplantılarda gündem edilmesine ve IŞİD’e bağlı Dokumacılar grubunun HDP’nin katılacağı etkinlikleri hedef alacağı bilinmesine rağmen ilgili emniyet amirleri neden Ankara Valisi ve üstlerini uyarmamışlardır? Uyardılarsa neden gerekli tedbirler alınmamıştır?

* Miting günü görevli personele “Canlı bomba eylemlerine karşı kendilerini korumaları” yönünde talimat verilirken, miting düzenleyicileri neden bu konuda uyarılmamıştır? (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yaşam kadınlar için adaletsizse hiçbir ceza adalet sağlamaz

SONRAKİ HABER

Basın ve ifade özgürlüğünde sıfır noktası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...