17 Nisan 2016 00:52

Ford işçisi: Bedelini katbekat çıkarırlar

Ford Otosan yönetimi, tüm çalışanlarına tam altın dağıtacağını duyurdu fakat işçiler 'Bizim bildiğimiz Ford bedelini katbekat çıkarır' diyor.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Ford Otosan yönetimi, Eskişehir İnönü fabrikasında üretimine başlanan ve tüm dünyaya ihraç edilecek olan Ecotorq motor hediyesi olarak tüm çalışanlarına tam altın dağıtacağını duyurdu. Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası işyeri temsilcilerinin sosyal medya hesapları üzerinden duyurusunu yaptığı hediyenin pazartesi gününden itibaren dağıtımına başlanacağı ifade ediliyor. Saat ücretlerinde iyileştirme yapılması taleplerinin olduğunu belirten Ford Otosan işçileri, durumu “Ağzımıza bir parmak bal çalıyorlar” şeklinde yorumluyor.

‘ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORUZ’

Fabrika yönetiminin hediye olarak tam altın dağıtacağını Türk Metal Sendikası işyeri temsilcilerinin kendi sosyal medya hesapları üzerinden duyurduğunu aktaran bir Ford Otosan işçisi, “Dağıtıma pazartesi günü başlanacağı söyleniyor. Tam altın verilecek diyorlar ama elimize geçmeden inanmıyoruz açıkçası. Asgari ücrete gelen zamla, 9 yıllık işçiyle yeni işçinin saat ücreti kafa kafaya geldi. Asgari ücrete çalışıyoruz anlayacağınız. Bu durum da büyük bir memnuniyetsizlik yaratmış durumda. Fabrika yönetimi de bunun farkında ve önlem almaya çalışıyor bence” şeklinde konuştu.

Ford Otosan’da 10 yıldır çalıştığını, yeni giren işçi ile arasında 20 liralık bir ücret farkı olduğunu belirten başka bir Ford işçisi “Yeni giren işçinin ücreti 1750 lira. Soruyorum peki benim günahım ne? Ben 10 yıldır bu fabrikada ter akıtıyorum. Biz saat ücretimizde iyileştirme olsun derken onlar tam altın dağıtacaklarını söyleyerek ağzımıza bir parmak bal çalıyorlar. Herkesin düşüncesi şu: ‘Bu da bir şeydir.’ Sonuçta biz bunu hak etmiyor muyuz, ediyoruz. Ama bu bize bir lütuf değil daha da fazlasını hak ediyoruz. Elimize geçtiğinde hiç olmazsa bir derdimize derman olur” diye konuştu.

‘BOZDURUR BORCUMUZU KAPATIRIZ’

Tam altın dağıtılacağının duyulması ile birlikte herkesin birbirine ‘Bozdurur şu borcumu kapatırım’ dediğini kaydeden başka bir Ford Otosan işçisi, “Aldığımız ücret ortada. İğneden ipliğe her şeye zam geldi. Ay sonunu getiremiyoruz. Yasa dışı fazla mesai yapılıyor diye ceza almıştı fabrika, o nedenle fazla mesailer de kesildi. Sevinsek mi, üzülsek mi bilememiştik. Fazla mesailerin kesilmesi demek kredi kartına yüklenmek demek çünkü. Altın dağıtılacağı duyulunca herkes hesap kitap yapmaya başladı. Kimisi elden aldığı borcu ödeyecek, kimisi kredi kartını. Halimiz bu anlayacağınız” diyor.

Verilecek hediyenin bedelinin işçilerden misli ile çıkarılacağını düşünen başka bir işçi ise “Ben elime geçmeden inanmayanlardanım. Bu sendikanın söylediği her şey kuşkulu çünkü. Eğer doğrusuysa bence bu şu demek: ‘Siz bunu alın. Biz zaten hattı hızlandırıp sizden katbekat geri alacağız. Fabrika yönetiminin mantığı bu çünkü. Şu anda montaj custom hattının hızı 2.00, transitin hızı 1.7. Altınları versinler hızı arttırdılar mı fazlası ile çıkarırlar” şeklinde konuşuyor.

ÖNCEKİ HABER

İşçi ve emekçilerin 1 mayıs mektupları

SONRAKİ HABER

Yaşam kadınlar için adaletsizse hiçbir ceza adalet sağlamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...