16 Nisan 2016 17:23

Adana Cezaevindeki çocuklara dayak iddiaları meclise taşındı

HDP Milletvekili Burcu Çelik, Adana Kürkçüler Cezaevinde gardiyanların çocuklara uyguladığı “Başkanım diyeceksin” baskısını ve dayak iddialarını sordu

Paylaş

Volkan Pekal
Adana

Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulmakta olan çocukların İHD Adana Şubesi’ne işkence ve kötü muamele nedeniyle başvuruda bulunması ve konunun basına yansıması üzerine Adalet Bakanlığına soru önergesi veren Çelik, basına da yansıyan konuyla ilgili adil bir şekilde soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu.

ÇOCUKLARA ‘BAŞKANIM DİYECEKSİN’ BASKISI 

Soru önergesinde B. A. isimli çocuk mahpusun ellerine ve boynuna vurmak suretiyle fiziksel şiddete, küfür ve hakaretlere maruz kaldığı, İ. E.  isimli çocuk mahpusun kendisine, “çırılçıplak soyularak 20 dakika boyunca işkence yaparak darp edildiğini, sürekli olarak sözlü tacize ve fiziksel şiddete maruz kaldığı yönündeki başvurular yer aldı. Ayrıca İHD Adana Şubesi’nin konu ile ilgili, yaptığı basın açıklamasında “Çocuk mahpusların kurum görevlilerine “başkanım” demeye zorlandığı, görüş sürelerinin en az bir saat olması gerekirken 15 dakikaya kadar indirildiği, yaralı vaziyette olan çocukların sağlık tedavilerinin yapılmadığı yönündeki basın açıklaması da soru önergesinde yer aldı. 

‘KONUYLA İLGİLİ İNCELEME YAPILMIŞ MIDIR?’

Türkiye’nin de tarafı olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni referans alan Çelik, Hiçbir çocuk, işkence veya diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele ve cezaya tabi tutulamayacaklarını belirtti. Çocuklara saygınlık ve kendi yaşındaki kişilerin gereksinimleri göz önünde tutularak davranılması gerektiği gibi maddelere dikkat çeken Çelik, soru önergesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması için şu sorular yöneltildi:

* Yaşandığı iddia edilen hak ihlalleri doğrultusunda, Adana İl Cezaevi İzleme Kurulu, Adana İl İnsan Hakları Kurulu veya Adalet Bakanlığı’nın görevlendirdiği müfettişlerce bir inceleme yapılmış mıdır? Eğer bir inceleme yapılmış ise kamuoyu ile neden paylaşılmamıştır? 

* Denetim yapmakla görevli olan Adana İl Cezaevi İzleme Kurulu ve Adana İl İnsan Hakları Kurulu’nun herhangi bir ihmali söz konusu mudur? Adı geçen kurumların ihmaline ilişkin bir soruşturma açılmış mıdır? 

* Yaşandığı iddia edilen hak ihlalleri doğrultusunda Adana E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu idaresi ve hapishane görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

* İddia edilen hususların tespiti açısından ilgili kamera kayıtları incelenmiş midir?

* Söz konusu iddialara ilişkin Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan çocuklarla görüşme yapılmış mıdır? 

* Adana E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na hangi aralıklarla ve hangi heyetlerce denetim yapılmaktadır? Denetim yapan heyetler kimlerden oluşmaktadır? 

* Adana E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun kapasitesi nedir? 

* Adana E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kaç hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır? Bunların kaçı çocuk, kaçı yetişkindir? 

* Adana E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na inceleme yapmak amacıyla bağımsız heyetler inceleme başvuruda bulunmuş mudur? Bağımsız heyetlerin inceleme talebinin sonucu nedir? (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş en zor deplasmandan 3 puanla dönüyor

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta zırhlı araca saldırı: 1 polis hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa