16 Nisan 2016 14:47

Oğuz Tansel Şiir Ödülü Pınar Aka'nın

Oğuz Tansel Yazın Ödülü, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM)'nde düzenlenen törenle Şair Pınar Aka'ya takdim edildi.

Paylaş

Folklor/Edebiyat Dergisi, Troya Folklor Araştırmaları Derneği ve Ankara Aydınlığı Girişimi tarafından düzenlenen Oğuz Tansel Yazın Ödülü töreninde, yönetmen Engin Ayça’nın hazırladığı “Oğuz Tansel Güzellemesi” adlı belgeselin ilk gösterimi yapıldı. Gülsen Tuncer tarafından sunulan programda, Oğuz Tansel'in şiirlerinden seçkiler de okundu. Seçici kurul adına bir konuşma yapan Prof. Dr. Cevat Geray, "Yalnızca bir öğretmen değil o iyi bir aydındı" dediği Oğuz Tansel'i anlattı, derlediği masallar ve masal tadında şiirleriyle bilinen halk bilimci anısına çocuk masalları alanında uluslararası çalışmalar içinde olduklarını aktardı.

Oy çokluğu ile Pınar Aka'nın "Tenhalar Teni" adlı kitabına ödül verdiklerini belirten Metin Turan, ödül gerekçesini izleyicilerle paylaştı. Aka'nın çalışmasının dil ve anlatım özellikleri bakımından geleneksel dil ile günümüz dili arasında kurduğu ilişkinin dikkat çekici olduğunu belirten Turan, Anna Ahmatova, Sohrap Sepehri, Furuğ Ferruhzad gibi şairlerde görüldüğü üzere yaralanmış, baskılanmış kadın duyarlığını, insanî özünden koparmadan, yabancılaştırmadan, yeni bir dilde, biçimde var etmeye, seslendirmeye, günlük yaşamın sığ duyarlığından kurtarmaya, yeni bir dil kurmaya çalışmasının da seçimde etkili olduğunu belirtti.

Oğuz Tansel'in oğlu Ülkü ve kızı Ayzıt'ın şaire plaket ve çiçek takdiminin ardından şef  Nilüfer Tatman yönetimindeki Türkiye Polifonik Korolar Derneği Gençlik Korosu izleyicilere bir dinleti sundu.
 
PINAR AKA KİMDİR? 

Ankara doğumlu Pınar Aka, Tevfik Fikret  Lisesi'nin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü'nü bitirdi. Bilkent Üniversitesi'nde Türk Edebiyatı dalında yüksek lisans yapan Şair, televizyon ve gazetelerde yaptığı çalışmaların ardından ilk öykü kitabı Aynalara Yolculuk'u 1996 yılında yayınladı. Aka'nın öykü, şiir ve yazıları çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlanmaya devam ediyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Konuşma sıra ‘Radyonun İçindekiler’inin

SONRAKİ HABER

EMEP İzmir İl Örgütü Dostcam işçilerini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...