16 Nisan 2016 13:26

Gazetecilere tutuklama furyası

Son bir haftada gazeteciler tutuklandı, gözaltına alındı, muhalif kanallara ceza yağdı, onlarca siteye erişim engeli getirildi.

Paylaş

Gazeteciler üzerindeki baskı ve sansür devam ederken, son bir haftada gazeteciler tutuklandı, gözaltına alındı, muhalif kanallara ceza yağdı, onlarca siteye erişim engeli getirildi. 

11 Nisan’da ise Van’da gözaltına alınan DİHA Stajyer Muhabiri Ziya Ataman, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. DİHA muhabiri, ifade işlemlerinin ardından “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanarak Van M Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.

14 Nisan’da Mardin Nusaybin’de gözaltına alınan ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen DİHA Muhabirleri Meltem Oktay, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanırken, Uğur Akgül, adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 

8 MART’A KATILDI, GÖZALTINA ALINDI

15 Nisan’da Sakarya’da TEM ekipleri tarafından yapılan ev baskınlarından aralarında DİHA Muhabiri Muhammed Doğru’nun da bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Ev baskınlarında aralarında DİHA Muhabiri Muhammed Doğru’nun da bulunduğu 11 kişi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine katıldıkları için gözaltına alındı.

‘BACAK BACAK ÜSTÜNE ATTIN’ GÖZALTISI

Aynı gün Hakkari’de düzenlenen bir etkinliği takip eden Yüksekova Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Zeki Dara, bacak bacak üstüne attığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Hakkari’de İl Müftülüğü tarafından düzenlenen “Kutlu Doğum Haftası” etkinliklerini takip eden Yüksekova Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Zeki Dara, polislerce yaka paça gözaltına alındı. Protokol karşısında bacak bacak üstüne attığı iddiası ile gözaltına alınan Dara, serbest kaldıktan sonra böyle bir gözaltı karşısında hâlâ şaşkın olduğunu söyledi. 

‘NEDEN ÇEKİYORSUN?’ DEDİ

Ankara Güven Park’taki polis noktasının 13 Mart’taki bombalı saldırı sonrasında boşaltıldığını görüntülemek isteyen DİHA Muhabiri Fatih Gönül polisler tarafından engellendi. Ankara Kızılay Güven Park’taki çevik kuvvet noktasının boşaltılmasını görüntülemek isteyen DİHA Muhabiri Fatih Gönül, “Kamu binalarını çekiyorsun” bahanesiyle durdurulup, fotoğraf makinesindeki fotoğrafları silindi. Gönül, GBT kontrolünden geçirildikten sonra alandan uzaklaştırıldı.

RTÜK CEZA YAĞDIRDI

13 Nisan’da RTÜK muhalif kanallara ceza yağdırdı. İmc TV, Özgür Gün TV, Jiyan TV, Azadi TV ve Van TV’ye ceza yağdıran RTÜK, ailelerin “Hiç değilse iyi olduklarını bilelim, görüntüleri yayımlansın” dediği PKK tarafından alıkonulan asker görüntülerinin yayımlanmasını da ceza gerekçesi yaptı.

ENGELLEMELER DEVAM ETTİ

İnternet siteleri de baskı ve sansürden nasibini aldı, erişimler engellendi. DİHA 35. kez kapatılırken, RUS haber ajansı Sputnik’in Türkçe yayın yapan ‘tr.sputniknews.com’ adresi de dahil olmak üzere ajansın 31 dilde yayın yapan internet adreslerine, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından erişim engeli getirildi. Dünyaca ünlü futbol sitesi Goal.com’a da Türkiye üzerinden erişim engellendi. “Yasa dışı bahis oynatıldığı” iddiasıyla başlatılan erişim yasağı tüm başvurulara ve tepkilere rağmen devam ediyor. 

YANDAŞ YİNE AYNI

Bu sırada iktidara yakınlığıyla bilinen A Haber’den Mevlüt Yüksel, Alman ZDF kanalının bulunduğu binaya giderek yaptığı haberde kanalın yetkilileri olduğunu öne sürdüğü iki kişiye de ayakta durduğu ve elini cebine soktuğu için öfkelendi. Bu durumu bir de haber bültenine taşıyan Yüksel, sosyal medyada alay konusu oldu. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Yüksekova’da özel harekat timleriyle birlikte “savaş filmi” çeken Nazlı Çelik ve Star TV ekibinin tartışma yaratan görüntüleri de Meclis gündemine taşındı.

 

ÖNCEKİ HABER

Meclis dokunulmazlıkları görüşmeye hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Saray'a diz çökmeyen bir tek biz kaldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...