15 Nisan 2016 18:20

Adana’da soruşturma furyası devam ediyor

Paylaş

Adana’da demokratik kitle örgütü ve siyasi parti üyelerine yönelik Cumhurbaşkanı’na hakaret ve kamu görevlilerini aşağılama maddelerinden açılan davaların sayısı son günlerde arttı. Kamu emekçileri ve siyasi parti temsilcileri neredeyse mesailerini emniyette ifade vererek geçirdiklerini söylüyor. Yargı tarafından “Katil devlet hesap verecek”, Saray savaş, halklar barış istiyor” gibi sloganların ifade özgürlüğü sayıldığı yönünde defalarca verilen yargı kararlarına rağmen Adana Emniyet’i vatandaşlara aynı sloganlar nedeni ile soruşturma açmaya devam ediyor. Öte yandan “Katli Devlet” sloganına takipsizlik verildi. Kararın üzerinden 10 gün geçmeden bir soruşturma daha açıldı. 

SALDIRIYI PROTESTO ETTİLER, İFADEYE ÇAĞRILDILAR

10 kişiye 13 Mart’ta Ankara’da gerçekleşen, 37 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyı protesto ettiği eylemle soruşturma açıldı. Polis’in yürüyüşe izin vermediği eylemde aralarında CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş’in de bulunduğu çok sayıda kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırılmıştı. Katil Devlet” ve Hırsız, Katli Erdoğan” sloganları ve gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefetten ifade veren emekçiler basın açıklaması ile soruşturma furyasını İnönü Parkı’nda protesto etti. 

'BİZİ DEĞİL KATİL SÜRÜSÜNÜ YARGILAYIN'

Basın açıklamasını okuyan Ahmet Karagöz,  verilen “kovuşturmaya yer yoktur”  kararlarına rağmen Anayasal haklarını kullandıkları için soruşturmalara ve davalara maruz kaldıklarını dile getirdi. Kars Emniyet Müdürlüğü’nün basına yansıyan yazısında IŞİD’in 70 ilde hücre evlerinin bulunduğu bilgisine değinen  Karagöz, “Diyoruz ki yasal ve Anayasal haklarını kullanan kamu çalışanlarını değil, katil sürüsünü yargılayın” dedi. 

'EN BÜYÜK HUKUKSUZLUĞU YAPAN KAÇAK SARAYDAKİ CUMHURBAŞKANI’DIR'

Açıklamada konuşan CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Cumhurbaşkanı’nın “Anayasa kararını tanımıyorum” dediği bir ülkede haksızlıklara, hukuksuzluklara vermemek için tavır gösterenlerin yargılandığını, soruşturmalar açıldığını belirtti. En büyük hukuksuzluğu kaçak saray oturan Cumhurbaşkanı olduğunu dile getiren Özdiş, “Bir ülke düşünün, öğretmenleri, mühendisleri, doktorları işyerlerinden çok emniyette günlerini geçiriyorlar. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Hukuksuzluklara karşı birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.  

BASIN AÇIKLAMASININ ARDINDAN GTB SORGUSU YAPILDI

Basın açıklamasının ardından basın açıklamasından Eğitim Sen üye ve yöneticilerini takip eden polis, bir Eğitim Sen üyesi öğretmene kimlik sordu. Uygulamaya tepki gösteren Eğitim Sen Şube Başkanı Ahmet Karagöz, basın açıklaması sonrası GBT sorgulamalarının son günlerde arttığını belirterek rahatsız etme amaçlı, yapılan bu uygulamayı kınadıklarını, tekrarlanması halinde polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

BİR ‘KATİL DEVLET’ KARARI DAHA

Bu soruşturmalar açılırken bir yandan da ifade özgürlüğü vurgusu yapılan kararlar veriliyor. İnönü parkında gerçekleşen bir basın açıklamasında atılan “Katil Devlet Hesap Verecek” sloganı nedeni ile haklarında soruşturma açılan 18 kişi hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı 6 Nisan’da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. 

Kararda AİHM’in 10’uncu maddesine dikkat çekilerek “İfade özgürlüğünün sınır tanımayan bir değere sahip olduğu” vurgulandı. İfadelerin halkın büyük çoğunluğunu rahatsız etse dahi koruma altında kalacağının belirtildiği kararda Anayasa Mahkeme’sinin 25’inci maddesine göre “Düşünce ve Kanaat hürriyetinin”, 26’ıncı maddesine göre “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin” güvence altına alındığı ve TCK’nin 26’ıncı maddesine göre hakkını kullana kimseye ceza verilemeyeceğine dikkat çekildi (Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde Fenerbahçe Nadezhda'ya 74-68 yenildi

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de kadınlar, işyerinde tacizi protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...