15 Nisan 2016 14:36

Koruculuk kente iniyor!

Paylaş

Hükümet şimdi de ‘acil kamulaştırma’ kararı alınan kentlerde binlerce bekçi alımı yapacak. AKP’nin bu uygulama ile sokak başlarına kendi silahlı güçlerini dikmek istediğini belirten insan hakları savunucuları “Halkı değil, iktidarı koruyacaklar” diyor.

1985 yılından itibaren bekçi alımı yapılmayan Türkiye’de, İçişleri Bakanlığı, 2 bin 394 ‘çarşı ve mahalle bekçisi’ alımı yapılacağını duyurdu. Alımın yapılacağı kentler ise yoğun saldırıların yaşandığı Şırnak, Hakkari, Urfa, Mardin Diyarbakır gibi kentler. Bekçi alımının Sur ve Cizre başta olmak üzere ‘acele kamulaştırma’ adı altında kentlere el koyma planlarıyla birlikte gündeme gelmesi ‘kent koruculuğu’ tartışmasına yol açtı.

‘AKP SOKAK BAŞLARINA SİLAHLI ADAMLARINI DİKECEK’

AKP iktidarının köylerdeki koruculuk sistemini şehirlere getirmek istediğini söyleyen Avukat Müjde Tozbay, “Bu çok ciddi sonuçlara neden olacaktır. Güvenlik zaafını ortadan kaldırmak için silahlı adamların dikilmesine gerek yok. Tersine toplumsal huzurun, barışın sağlanması için çaba sarf edilmesi gerek. Silahsız bir iktidara ihtiyaç var. Bu hukuka, insan haklarına aykırıdır. İktidarın amacı aslında sokaklarda güvenliği sağlamak değil. Kendi adamlarını sokaklara yerleştirmek. Halkı değil, iktidarı korumak isteyecekler” dedi.

‘KORUCULAR KÖYDE BEKÇİLER ŞEHİRDE’

1991 yılında kaldırılan bekçilik sisteminin canlandırılmak istenmesini değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi Başkanı Murat Melet ise “Zaten neredeyse her şehirde sokak başlarında TOMA’lar, zırhlı araçlar duruyor. Korucular köylerde, bekçiler şehirlerde görev yapacak. Köyler ve şehirler abluka altına alınacak” dedi. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Sur’u gasp tasarısı’ Meclisten geçti

SONRAKİ HABER

İslam Zirvesi’nden İran’a kınama çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...