15 Nisan 2016 13:06

Alakır için Danıştay ‘HES’e olanak yok’ dedi: HES pılını pırtısını toplayıp gitmeli

Paylaş

Danıştay, 1. derece doğal sit alanı olan Alakır havzası üzerindeki 8 HES projesindem Dereköy’ü iptal etti. Mahkeme kararında, “1. derece doğal sit niteliğinde olduğu yargı kararıyla sabit olan Alakır Çayı üzerinde HES projesinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

DANIŞTAY: HES YAPILMASINA OLANAK YOK

Alakır Vadisi, Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan ve Türkiye’de HES’lere karşı en uzun soluklu mücadelelerden birinin sürdüğü Alakır nehrinde 4’ü faaliyette 8 HES projesi bulunuyor. O HES’lerden biri olan Dereköy için uzun süredir hukuk mücadelesi veriliyor.

Danıştay 14. Dairesi, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2 yıldır uygulamadığı Alakır havzasına ilişkin “1. derece doğal sit’ kararına atıfta bulunarak, Alakır üzerinde HES yapılmasına olanak bulunmadığına hükmetti. Danıştay kararında, Alakır havzasının habitat çeşitliliği, tür çeşitliliği ve genetik çeşitlilik bakımından zenginliğine, endemik tür veya popülasyonların varlığıyla da hem dünya ölçeğinde özgünlüğüne hem de bilimsel açıdan önemine dikkat çekti. Davacılar, kararın uygulanması için Kumluca Kaymakamlığı’na başvurdu. 

Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Başar, “Düzeltme ve itiraz yolları kapalı olarak verilen bu kararla, Çaltı Köyü sınırlarında, doğal yaşam alanlarımızı katletmek pahasına yapılmak istenen bu HES projesi tamamen tarih olmuştur” dedi. Artık şirketin bölgeyi terk etmesi gerektiğini belirten Başar, yeni bir ÇED sürecinin de artık mümkün olmadığını söyledi. Başar, Danıştay kararının vadide faaliyette olsun olmasın tüm HES projeleri için bağlayıcı olması gerektiğini savundu. (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Mersin İzocam’da işçi kıyımı protesto edildi

SONRAKİ HABER

İmam hatip aleyhindeki karar uygulanmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...