15 Nisan 2016 11:21

Çocuklara zorla din eğitimine karşı çalışma başlattılar

Paylaş

Eda AKTAŞ
Sevim GÜNGÖR
İzmir

İzmir'in Bayraklı ilçesinde Yamanlar Cemevi yönetimi ve kadınlar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4-6 yaş grubu çocuklara yönelik 'Gündüz bakım evleri' ve 'kreş' adı altında Sıbyan Mektepleri açarak bu yaş grubundaki çocukları dini eğitime yönlendirmek istemesine karşı çalışma başlattı.

Konu ile ilgili olarak, "Kuran Kurslarına Zorunlu Kayıt ve Çocuklarda Din Eğitimi" başlığı altında bir panel gerçekleştirilecek. 17 Nisan pazar günü Yamanlar Cemevi Konferans salonunda gerçekleştirilecek panel öncesi kadınlar çağrı bildirileri dağıttı.
Biz de mahalle sakinleri ve Cemevi yönetimine, Bakanlık eliyle açılması planlanan Sıbyan Mekteplerini nasıl değerlendirdiklerini sorduk.

Yamanlar Cemevi Yöneticisi Fadime Erdem, 4 yaşındaki çocuklara zorunlu kur'an kurslarını asla onaylamadıklarını belirtti. Erdem, "Kendi çocuğumun okulundaki birçok veli zorunlu din derslerine karşı. Hele 4 yaşındaki çocuklara kur'an kursu verilmesine daha fazla karşı" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı kararın içeriğine yönelik okul yönetimlerinin ve velilerin bilgisi olmadığını söyleyen Erdem, "4 yaşındaki bir çocuğun kur'an kursu alması beyninin yıkanması demektir, biz bunlara karşıyız. Bu nedenle 17 Nisan pazar günü panel yapacağız, herkesi çağırıyoruz" dedi.

'BİLİMSEL EĞİTİM VEREN KREŞLER AÇILMALI'

Bu yaştaki çocuklara kreş adı altında açılan yerlerde dini eğitim verilmesini etik bulmadığını söyleyen Yamanlar Mahalle Muhtarı Kemal Aydın, İnsan Hakları Beyannamesinde çocukların 18 yaşından sonra din seçiminde özgür olduğunu belirtti.
Özellikle Milli Eğitim tarafından bu uygulamanın başlatılmasını doğru bulmadığını ifade eden Aydın, Bakanlık tarafından özellikle gecekondu mahalleleri ve eğitim düşük olduğu yerlerin seçildiğini belirterek, “Öncelikle işçi ve emekçilerin yoğun olarak oturduğu semtlerde devlet eliyle bilimsel eğitim veren kreşler açılmalıdır. Çalışan ailelerin hem mağdur edilmemesi, hem de çocukların iyi bir eğitim alması sağlanmalıdır" dedi.

'ENSAR VAKFI'NDA YAŞANANLARI GÖRDÜK'

Mahalle sakinlerinden Sevda Çömert, çocuğunu kur'an kurslarına göndermek istemediğini belirterek, "Ensar Vakfı'nda olanları gördük. O yüzden din eğitimini çocuğuma kendim vermeyi tercih ederim" dedi.

Hükümetin halkın fikrini almadan uygulamalar yaptığını söyleyen Çömert, "Bu uygulamaların yanlış olduğunu düşünüyorum. Mahallemizde kreş yok olsa çocuklarımızı kreşe göndeririz. Biz kreş istiyoruz ama onlar faklı yerlere çekiyor" dedi.
Mahallede terzi olarak çalışan Hanım Tosun da, kreş adı altında açılması planlanan kur'an kurslarına karşı olduğunu söyledi. Çocuk istismarlarına dikkat çeken Tosun, kur'an kurslarına bu sebepten dolayı karşı olduklarını da sözlerine ekledi. Mahallede devlete ait kreş olmadığını belirten Tosun, özel kreş fiyatlarının yüksek olduğunu ve herkesin çocuğunu gönderemediğini söyledi. Tosun, halkın bu uygulamalara karşı çıkması gerektiğini söyledi.  

‘DİN EĞİTİMİ AİLE İÇİNDE OLMALI’

Gökşen Pekin (Kuaför): Zaten aileler dini eğitimi evde veriyor, ayrıca bunu zorunluluk haline getirmeleri çok yanlış. Mahallemize zorunlu kur’an kursu yerine kreşler açılırsa daha iyi olur.  

Coşkun Bülbül (CHP Bayraklı İlçe Yöneticisi): Türkiye hiç iyiye gitmiyor. Kimsenin dini inancına ya da kur'an kurslarına karışma hakkı yok. İnsanların bu uygulamayla ilgili pek bilgisi yok. İnsanların bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kreş açılması konusunda belediyelerin bir şeyler yapması gerektiğine inanıyorum. Kreş ve kadın sığınma evleri yapılması konusunda CHP'li belediyelerin öncülük etmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

ÖNCEKİ HABER

Kilis'e giden CHP heyeti: Suriye politikasının bedelini halk ödüyor

SONRAKİ HABER

1 Mayıs çağrısına engel olmak istediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...