15 Nisan 2016 00:58

Cihatçı ablukasındaki Şeyh Maksud'dan dünyaya çağrı: Sesimizi duyun

Halep’in Kürt Mahallesi Şeyh Maksud günlerdir cihatçıların ablukası altında. Ölü sayısı artıyor, gıda stokları tükeniyor. BM’nin ateşkes kararı ihlal edilmesine rağmen saldırılara sessiz kalınıyor. Saldırıları Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın desteklediğini belirten mahalle temsilcileri Evrensel aracılığıyla sesleniyor: 'Abluka ve saldırılar sürerken dünya kamoyunun bu sessizliği karşısında gerçekten şaşkınız.'

Paylaş

Mehmet ATLİNAR
Özlem TEMENA
İstanbul

Suriye’de 27 Şubat tarihinde Birleşmiş Milletler, ABD ve Rusya’nın öncülüğünde başlatılan ateşkes, Halep kentinde YPG’nin kontrolündeki Kürt mahallesi Şeyh Maksud için geçerli değil. Bir yanda Suriye krizine çözüm bulmak iddiasıyla Cenevre görüşmleri devam ederken, diğer bir tarafta ise cihatçı grupların Şeyh Maksud’a saldırıları sürüyor. Kimyasal gaz kullanıldığı iddiasıyla da gündeme geleh mahallede abluka da devam ediyor.

Telefonla ulaştığımız TEV-DEM Şeyh Maksud Mahallesi Eş Başkanı Ebu Armanc ve PYD Şeyh Maksud Yetkilisi Ebu Heci yaşananları gazetemize anlattı.

Saldırı seslerinin altında konuştuğumuz Armanc ve Heci, Şeyh Maksud’a karşı sessiz kalınmasına oldukça tepkili ve bize “Sesimizi duyurun” diyerek, mahallede yaşananları aktarıyor.

‘EVLERİN YÜZDE 40’I YIKILDI’

TEV-DEM Şeyh Maksud Mahallesi Eş Başkanı Ebu Armanc, söze “Arkadaki bombardıman seslerini duyuyor musunuz” diye sorarak başlıyor: “Saldırılar 5 Nisan’dan bu yana çok arttı. Ağır silahlar kullanılıyor, daha çok siviller hedef alınıyor. Evlerin yüzde 40’ı yıkılmuş durumda. İnsanlar evlerindeyken başlarına bombalar yağıyor. Halk kendi çabasıyla evlerini tamir etmeye,  ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Birçok aile evlerinin altına sığınak yaptı. Günlük ihtiyaçlarını bile bu sığınaklarda karşılamaya çalışıyorlar. Gıda yemek ihtiyaçlarında da ambargo yüzünden ciddi sıkıntı var.”

‘KLOR GAZI KULLANILIYOR’

16 Şubat’tan bu yana kendilerine verilen resmi raporlara göre 130 sivilin öldürüldüğünü, 600 sivilin de yaralı olduğunu belirten Ebu Armanc, kimyasal saldırıları iddialarını da doğruluyor. Saldırılarda klor gazı kullanıldığını belirten Armanc, “Bu silah patladığında sarı renkte bir gaz yayıyor, gazı soluyan etkisinde kalanların nefesleri kesiliyor, ağızlarından köpükler çıkıyor ve bilinçlerini kaybediyorlar, gözlerini açamıyorlar” diyor.

Saldırılarda sivillerin özellikle hedef alındığını belirten Armanc, cihatçıların sivilleri tahliye etmek için kendilerine bir koridor önerisinde bulunduklarını söylüyor. Bu teklifin sivillerin hayatını tehlikeye atacağını düşündükleri için kabul etmediklerini belirten Armanc, “Çetelere cevabımız şu oldu: ‘Şeyh Maksud halkı yüzlerce yıldır bu mahallede Kürt’ü, Ermeni’si, Türkmen’i, Arap’ı birlikte yaşıyor ve birbirleriyle bir sorun yaşamadılar. Bu birlikteliğe saldıran sizlersiniz. Siz buradaki yapıyı, kadınları ve çocukları sürekli hedef alıyorsunuz. Sivilleri hedef alan saldırılarınız karşısında koridoru açamayız. Koridor sırasında sizlerin bir katliam yapmayacağınız konusunda emin değiliz.’ dedik” açıklaması yapıyor.

‘GIDA STOKLARI BİTMEK ÜZERE’

Şeyh Maksud Mahallesi’nde saldırılar karşısında halk kendi savunma birliklerini oluşturmuş durumda. Mahallede tam bir seferberlik ruhu olştuğuna dikkat çeken TEV-DEM yetkilisi mahalledeki durumu şu sözlerle anlatıyor: “Tüm dünya biliyor ki burada YPG/YPJ güçleri ve asayiş var. Bu birliklerin içinde yine bu mahallenin yerel halkı Araplar, Türkmenler, Kürtler savaşıyor. Savunma güçleri ise tamamen yerel halktan oluşuyor ve kimse yerini terk etmek istemiyor. Burayı savunanlar zaten buranın yerlileri başka kimse değil. Halk evlerini, çocuklarını bırakmak istemiyor. Aileler şehit olan çocukların yerlerini alıp çetelere karşı mücadeleye devam etmek istiyor. Çetelerin bu saldırılarının amacına ulaşmasına izin vermeyiz çünkü burası onların değil bizim kendi topraklarımız. Kullanılan silahların ve bombardmanın ağırlığına baktığımızda burada bir katliam amaçlanıyor.”

Abluka nedeniyle halk, en temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda zorluk yaşıyor, TEV-DEM yetkilisi, “Herkes evlerinde kalan gıdayı erzağı idareli kullanmaya ve paylaşmaya başladı. Var olanla idare etmeye çalışıyoruz çünkü dışarıdan gelen bir yardım yok” diyor.

‘TÜRKİYE CİHATÇILARI DESTEKLİYOR, ABD VE RUSYA BAŞVURULARIMIZA RAĞMEN SESSİZ’

TEV-DEM Şeyh Maksud Sorumlusu Ebu Armanc’la, ateşkes sonrasında yaşanan gelişmeleri de konuşuyoruz. Armanc, Suriye’de şubat ayında başlatılan ateşkes sürecinin kendilerine yansımadığını belirtiyor: “Ateşkes ilanından sonra saldırılar yoğunlaştı. ABD, Suriye, Rusya ise bu saldırılar karşısında sessiz. Ateşkes ilan edildikten sonra bombardman başladı. Ateşkesin Kürt bölgeleri için uygulanmadığını görüyoruz. Çeteleri destekleyenler bilinçli ve eş zamanlı olarak sürekli Kürt bölgelerine saldırıyor. Üstelik bu saldırılar, ateşkesten sonra daha kasıtlı ve organize yapılıyor. Biz bu saldırıların devamını Türkiye Kürdistanı’nda da görüyoruz. Sur’da Şırnak’ta ve diğer ilerde bu saldırılar bu katliamların hangi şeklide bağlantılı olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu saldırıların Türk devletinin talimat ve desteği ile yapıldığını biliyoruz. Kobanê’de yaşananlar gibi, Şeyh Maksud Mahallesi de çembere alınmış durumda, bu mahallenin seçilmesi saldırıya uğraması sıradan bir olay değildir.”

‘SESSİZLİK KARŞISINDA ŞAŞKINIZ’

ABD ve Rusya’nın öncülüğünde 27 Şubat’ta Suriye’de ateşkes başlatılmıştı. ABD ve Rusya ateşkes kararının büyük oranda uygulandığını açıklasalar da Halep’in civasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Ebu Armanc, “Tüm girişimlerimize rağmen bir cevap alamıyoruz. Bu ateşkesi ihlal eden çetelere karşı bir açıklamalarını daha duymadık. Yetkililer, çetelerin ateşkesi ihlal eden tavırları karşısında gözlerini kapatmışlar, kulaklarını tıkamışlar. Çetelerin saldırıları karşısında siviller ölüyor, kullanılan kimyasal gazlardan siviller ölüyor, evleri yıkılıyor ama hâlâ sessizler ve bir cevap alamıyoruz. Şimdiye kadar sadece BM Sekreteri Ban Ki moon tarafından ‘Kullanılan kimyasal silahlar için bir çalışma yürütülecek’ açıklaması oldu ancak pratikte hiçbir adım atılmadı. Abluka ve saldırılar sürerken dünya kamoyunun bu sessizliği karşısında gerçekten şaşkınız” diyor.

HEDEF KÜRTLERİN KAZANIMLARI

PYD Şeyh Maksud Yetkilisi Ebu Heci ise çembere alınan Şeyh Maksud’a yönelik saldırının altında Kürt halkının iradesini kırma amacı olduğunu belirtiyor. Saldırılar öncesinde mahallede kardeşçe bir yaşam sürdüklerini belirten Heci, “Daha önce Halep’ten kaçan insanlara da kardeşçe evlerimizi açtık, çünkü biz kardeşiz ve beraber tüm imkanlarımızı ortak kullanarak müşterek bir hayat sürüyorduk. Ancak birçok çete grupları hatta Şam’dan bile ağır silahlarla, toplarla gelen çeteler var, doğrudan sivillerin yoğunlukta yaşadığı bölgeleri hedef alıyorlar. Kadınların, çocukların, yaşlıların savunmasız sivillerin yaşamı tehlikede. Mahalle içine giremedikleri için hedef gözetmeksizin ağır silahlarla top atışları ile saldıryorlar” diyor.
Saldıran grupların kendi iradeleri ile değil Türkiye’nin desteği ile hareket ettiğini söyleyen PYD yetkilisi, “Bu saldırı bazı Kürt gruplarının, Katar’ın, Suudilerin ve Erdoğan’ın desteği ile olmaktadır. Amaç Kürtlerin kazanımlarını yıkmak, Kürtlerin arasındaki birliği bozup zayıf bırakmaktır. Suriye’de nerede bir Kürt oluşumu varsa çetelerin saldırısına uğramaktadır” diyor ve ekliyor: “Biz Şeyh Maksud Mahallesi’nde yaşayan halklar olarak Arapça, Kürtçe, Türkçe şunu diyoruz: Biz birlikte hareket edeceğiz, son ekmeğimize kadar birlikte bölüşeceğiz ve bizler kazanıcağız” 

ŞEYH MAKSUD’A ‘BEYAZ TOZLU’ ROKET İDDİASI

Şeyh Maksud Mahallesi’ne cihatçıların roketlerin içine beyaz toz bir madde ekledikleri ve roketlerin düştüğü yerden sarı bir dumanın yükseldiği edildi. DİHA’nın haberine göre Suriye Türkmen Cephesinin videosunda beyaz tozla doldurulan roketlerin üzerine ise, “Ankara ve İstanbul’da şehit düşen kandaşlarımıza intikam” yazılıyor. SUK’a bağlı Suriye Türkiye Cephesi adlı grubun yayımladığı bir video ise, Mehter Marşı eşliğinde üzerinde “Ankara ve İstanbul’da şehit düşen kandaşlarımıza intikam” yazdıkları ve içine beyaz toz bir madde doldurdukları roketleri açık bir şekilde gösteriyor.

ŞEYH MAKSUD NERESİ?

Suriye’de Halep kentinde genel olarak Kürtlerin yaşadığı bir mahalle olan Şey Maksud’da Kürtlerin dışında Araplar, Türkmenler ve Ermeniler de yaşıyor. Şeyh Maksud, aynı zamanda, Hristiyan mahallelerinin kalesi konumunda bulunuyor. Savaş sırasında ekonomik nedenler ve siyasi baskılar nedeniyle birçok göç alan mahallede şu anda büyük bir abluka uygulanıyor.

SALDIRAN GRUPLAR KİMLER?

Suriye’de el Kaide’nin kolu Nusra Cephesi saldırıların başını çekiyor. Şey Maksud’da saldıran grupların arasında Nusra’nın dışında AKP ve Riyad hükümeti tarafından desteklenen Ahrar’uş Şam, Nureddin Zengin Tugayları, Sultan Murad Tugayları ve Şam Cephesi  gibi örgütler yer alıyor. Bu örgütlere Barzani’ye yakınlığı ile bilinen ENKS'ye yakın gruplar da katılıyor.

ÖNCEKİ HABER

4. Sanayi Devrimi var mı yok mu?

SONRAKİ HABER

Şeyhmus Diken: Diyarbakır Sur’dur, Sur Diyarbakır…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...