15 Nisan 2016 00:51

Hak-İş üyesi Uno işçileri 1 Mayıs’ı İstanbul’da kutlamak istiyor

Paylaş

Haşim DEMİR
İstanbul

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Öz Gıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Uno ve Uno Baget işçileri, konfederasyonları Hak-İş’in Sakarya’da merkezi kutlama yapma kararına tepkili. Ağır çalışma koşulları, düşük ücret ve her geçen gün artan sorunlara dikkat çeken işçiler, hem fabrikanın olduğu yerde hem de İstanbul’da kutlama yapılması gerektiğini söyledi. İşçiler, bölünmenin ve başka illere çağrı yapmanın sermayeye yaracağına dikkat çekti.

Uno ve Uno Baget fabrikalarında binin üzerinde işçi çalışıyor. Öz Gıda-İş’in imzaladığı sözleşme nedeniyle hak kayıpları yaşadıklarını, ekonomik durgunluk ve maliyet iddiasıyla ikramiyelerinin dahi tehlikeye girdiğini dile getiren işçiler, bu kayıpların telafi edilmesini talep ediyor. Çalışma koşullarının ağır olduğunu belirten işçiler, “Çok sayıda işçi arkadaşımız bu ağır ve yoğun çalışma temposuna dayanamadığı için işten ayrıldı. Kıdem tazminatlarının ortadan kaldırılması gündemde, özel istihdam büroları yasası Mecliste, ekonomik olarak en büyük güvencemiz olan kıdem tazminatları da gasbedilirse işçi ne yapacak? Sendikamız ise bizi bir araya getirip tek bir toplantı yapmadı” dedi.

LİSTELER ÖNCEDEN BELİRLENİYOR

Sendikal demokrasi de isteyen işçiler, taleplerinin ve iradelerinin hiçe sayıldığını alınan kararlara dahil edilmediklerini söyledi: “Delegeler, şube yönetimi, önceden hazırlanan listelerle belirleniyor. Bu en kötü bir dernekte bile olmuyor. İşten atılma baskısı olmasa işçilerin yüzde 90’ı Öz Gıda-İş’te kalmaz.” Hiçbir dönem fabrika içinde ve sendika şubesinde 1 Mayıs toplantısı yapılmadığını dile getiren işçiler, “Talimatlarla işyeri temsilcileri aracılığı ile bize son anda bilgi verildi. 1 Mayıs’ta Konya’ya, Ankara’ya, şimdide Sakarya’ya gidiyorsunuz diyorlar. Bizim fikrimizi soran yok. Haberimiz olmadan 1 Mayıs kutlamasını Sakarya’da yapacaklarının kararını alıyorlar. Kutlanacaksa İstanbul’da olmalı. Sakarya’ya her yıl olduğu gibi bir otobüs işçi götürecekler. Geriye kalan 1000 işçi evinde oturacak. 1000 işçiyle fabrikada 1 Mayıs’ı kutlayabiliriz. OSB’den Dudullu merkeze kadar yürüyüş yapabiliriz.”

ÇATIŞMALAR PATRONA YARIYOR

Çatışmalı sürece girilmesi ve her gün gelen ölüm haberlerinin en çok patronun ve Öz Gıda-İş’in işine geldiğine dikkat çeken bir işçi “Aynı bölümde çalışan yakın işçiler arasında bile ayrılıklar yaşanıyor. Her hak talebimizde sendika yöneticileri ve işyeri temsilcileri ‘Ülke zor dönemde. Bu zor dönemde işinizden olmak istemiyorsanız sesinizi kesin. İş bulmuşsunuz Allah’tan ne istiyorsunuz’ diyor. Ölüm ve çatışmalar artınca taleplerimiz gölgede kalıyor, üstü örtülüyor. Bunu değiştirmek için birliğimizi sağlamalı ve Renault işçilerinin yaptığı gibi işyeri komiteleri aracılığı ile sendikal bürokrasi ile mücadele etmeliyiz. Bunun için de oturduğumuz mahallelerde bir araya geleceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Klopp'un Liverpool'undan müthiş geri dönüş

SONRAKİ HABER

İnşaatçı Kadir'in oğlu 'Deli' Mahir: Birleşirsek güçlüyüz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...