26 Nisan 2012 02:11

Meclis’ten 1 Mayıs çağrısı

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Divan üyesi milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel, Meclis’ten 1 Mayıs çağrısı yaptı.Ortak açıklamayı okuyan Tüzel, milyonlarca işçi ve emekçinin açlık sınırında yaşadığını, hükümetin ise yeni açıkladığı teşvik paketler

Meclis’ten 1 Mayıs çağrısı
Paylaş

Ortak açıklamayı okuyan Tüzel, milyonlarca işçi ve emekçinin açlık sınırında yaşadığını, hükümetin ise yeni açıkladığı teşvik paketleriyle ülke kaynaklarını yine patronlara aktardığını belirtti.

700 TL olan asgari ücretin bile çok görüldüğünü kaydeden Tüzel, Kürt illerinde yarım asgari ücretle, günde 12-13 saat sağlıksız, güvencesiz koşullarda kölece çalışmanın dayatıldığını kaydetti. Tüzel, bölge illerinde kadın ve çocuk sömürüsünü arttırarak, ‘Türkiye’nin Çin’i’ yapmaya hazırlanan hükümetin, “fona devretme” adı altında kıdem tazminatının kaldırılmasını planladığını da hatırlattı.

‘10 YILDA 10 BİN İŞ CİNAYETİ’    

İş kazalarının cinayetlere dönüştüğüne, son 10 yılda 10 bin işçinin, 2012 yılının ilk 4 ayında ise 163 işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Tüzel, iş güvenliğinin taşeronlara emanet edildiğini de söyledi.

Kadına yönelik şiddetin, çevre, doğa, toprak ve su talanının giderek tırmandığını, Suriye üzerinden savaş çığırtkanlığı yapan AKP Hükümeti’nin silahlanma harcamalarını arttırdığını kaydeden Tüzel, Kürt sorununda da çözümsüzlük politikalarında ısrar edildiğini dile getirdi.

‘1 MAYIS 77 HÂLÂ AYDINLATILMADI’

Darbelerle hesaplaşma iddiasının gerçeği yansıtmadığını, 1 Mayıs 1977 katliamının sorumlularının hâlâ karanlıkta kaldığını, Alevi yurttaşlar ve farklı inançlar üzerindeki baskıların arttığını, sağlık reformu adı altında sağlıksızlığın ve şiddetin dayatıldığını belirten Tüzel, bütün bu dayatmalara karşı halkı, Halkların Demokratik Kongresi’nde birleşmeye, örgütlü mücadele etmeye çağırdı.

İşçi ve emekçileri, sendika ve meslek örgütlerini, emek, demokrasi ve barış talepleriyle 1 Mayıs meydanlarında birleşmeye çağıran Tüzel, “İşçi sınıfı ve halklarımızın 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, sömürüye ve savaşa karşı demokrasi, barış, adalet, eşitlik, özgürlük ve insanca yaşam için tüm halkımızı 1 Mayıs meydanlarına davet ediyoruz” dedi.

‘19. YÜZYIL KOŞULLARI DEĞİŞMEDİ’

Sebahat Tuncel de 1 Mayısın anlamına dikkat çektiği konuşmasında, 19. yüzyıldaki koşullarla kıyaslayınca bugün de işçilerin 12-13 saat çalıştırıldığını, güvencesizliğin, sendikasızlığın, örgütsüzlüğün dayatıldığını kaydetti. Tuncel sendikalar ve emek mücadelesi verenlerle birlikte alanlarda olacaklarını dile getirdi.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Marmara'da faşist saldırı

SONRAKİ HABER

Sinop’ta 1 Mayıs ortak kutlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...