14 Nisan 2016 11:25

BirGün 13 Yaşında

Paylaş

Birgün gazetesi 13. yaşına girdi. Yeni tasarımıyla 13. yaşını kutlayan BirGün Spotlight ekibiyle yaptıkları söyleşiyi manşete taşıyarak “Haberden sonra bizi savunan olmadı” başlığını attı.

Yayın hayatına 14 Nisan 2004’te başlayan BirGün gazetesi ilk sayfasında yer alan editoryal yazıyla gazete okuyucularıyla doğum gününü kutladı.

“BirGün 12 yıldır pek çok zorlukla, sindirmeyle, baskıyla karşılaştı fakat belki de en yoğunlaşmış halini 12’nci yaşında yaşadı” denen yazıda, “BirGün olmasaydı ne mi olurdu?” diye sorulup şöyle devam edildi: “Utanç verici fikirler yayan fetvacıların haberini duyamazdınız. Yeşil kart taşıyan canlı bombaları göremezdiniz. Ensar rezaletini ve tecavüzcüleri sarıp sarmalayanları bilemezdiniz. ‘Bir kereden bir şey olmaz’cıların kağıt ya da dijital çukurlarından başka bir şey işitemezdiniz.”

Yazıda ayrıca “Kağıt gazetenin modası geçtiyse ona değer katıyoruz” denilirken, tasarımlarını yeniledikleri, dijital alanın da mayısta yenileneceği ifade edildi.

“Dediğimiz gibi artık işçisine yavuz, iktidara yunus patronların gelmeyen reklamları ile ya da devletin hacizleriyle, tazminatlarıyla, kesintileriyle uğraşmak istemiyoruz” denen yazı, “Halkın gazetesi olarak tüm gücümüzü halktan almak istiyoruz. Bize sahip çıktığınızı gördükçe cesaretleniyoruz, güçleniyoruz” şeklinde devam etti. 

‘DAYANIŞARAK BÜYÜYEREK’ 

Birgün Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Berkant Gültekin: Aslında BirGün’ün hikayesi biraz 1980 sonrası solun hikayesine benziyor. Bir dağınıklık halinden toparlanma haline geçmek gibi... BirGün biraz da bunu başarabilmiş durumda. Solun iddiasını gazetecilik üzerinden başarabildi. Pek çok kesimden insanları, ortak bir sözün arkasında birleştirme görevini yerine getirdi. Bunu sadece BirGün’ün değil, tüm solun, Türkiye solunun başarısı olarak görmek lazım. Bugünden geçmişe bakınca ‘sol başarısız’ gibi ithamlarda bulunuyorlar ama BirGün solun o başarılardan biridir. Biz BirGün’ün esas olarak medyadaki ağırlığını böyle görüyoruz.

Bugüne bakacak olursak özgür ve bağımsız basın büyük bir kriz içerisinde, iktidarın baskısı altında gazetecilik yapıyor. Evrensel, Cumhuriyet, BirGün türlü imkansızlıklara, siyasi ve ekonomik baskılara rağmen, hayatlarına devam ediyor. Tarihsel sorumluk özelinde de bugün BirGün’ün diğer bağımsız medya organlarıyla yoluna devam etmesi kritik bir önem taşıyor. Güzel şeyler yaptık ama süreç devam ediyor. Geçmişte yaptığımız iyi şeylerden de cesaret alarak, rehavete de kapılmadan yolumuza devam  edeceğiz. Diğer bağımsız kuruluşlarla beraber dayanışarak büyüyerek... (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ulusa yandaştan seslendi

SONRAKİ HABER

Tüpraş’ta bakım grubu iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...