14 Nisan 2016 14:59

İslam Zirvesi İstanbul’da toplandı: İran'a karşı işbirliği zirvesi

İstanbul’da toplanan İslam Zirvesi’ne, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman’ın, İran’ı kastederek yaptıkları 'mezhepçilik' eleştirileri ve taslak metindeki İran karşıtı ifadeler damgasını vurdu. Öte yandan Erdoğan’ın İslam ülkelerinin İstanbul’da ortak bir polis merkezi kurma önerisi kabul edildi.

Paylaş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) 13’üncü İslam Zirvesi Konferansı İstanbul’da toplandı. Zirve’nin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Selman’ın, İran’ı kastederek yaptıkları “mezhepçilik” eleştirileri ve taslak metindeki İran karşıtı ifadeler zirveye damgasını vurdu.

Öte yandan Erdoğan’ın, Zirvede “İslam İnterpol”ü olarak yorumlanan “Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezi” kurulması önerisi de kabul edildi. Merkezin İstanbul’da kurulması planlanıyor.

Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasındaki “Kırım, Karabağ ve Filistin’i işgalden kurtarma” çağrısı da dikkat çekti.  

MISIR GÖREVİ DEVRETTİ, SALONU TERK ETTİ

İstanbul Kongre Merkezinde başlayan İslam Zirvesine 56 ülkeden temsilciler katıldı. Zirvenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine Mısır’a teşekkür ederek başladı, “Geçmiş dönem başkanlığındaki çabalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Ancak Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, dönem başkanlığı görevini devrettikten sonra salonu terk etti.

İRAN’A MESAJLA AÇILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuşmasında, “Dünyanın dört bir yanından mağdurların, mazlumların çığlıkları yükseliyor. Maalesef bu çığlıkların ve görüntülerin kahir ekseriyeti Müslümanlara aittir. İslam dünyasının yüzünü İstanbul’a dönerek, buradan çıkacak güzel haberlere kulak verdiğini görüyorum, buna inanıyorum. Müslümanlar olarak, üstesinden gelmemiz gereken sorunların başında mezhepçilik, ırkçılık fitnesi geliyor. Benim dinim Sünnilik de değildir, Şiilik de değildir. Benim dinim İslam’dır”  diye konuştu.

Suudi Arabistan Kralı Selman’ın açılışta yaptığı konuşmasındaki benzer “mezhepçilik” eleştirisi de “İran’a mesaj” olarak yorumlandı.

İSTANBUL’DA İSLAM POLİSİ

Zirvede, AKP’nin İslam İşbirliği ve Polis Koordinasyon Merkezi kurulması önerisi de kabul gördü. Erdoğan konuyla ilgili, “İİT üyesi ülkeler arasında teröre ve diğer suçlara karşı iş birliğini güçlendirecek ve kurumsallaştıracak bir yapı oluşturulması isabetli olacaktır. Bu anlayışla Türkiye olarak getirdiğimiz İstanbul merkezli bir İİT Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezi kurulması önerisi kabul gördü” dedi. Erdoğan, Suudi Arabistan liderliğindeki “Teröre karşı İslam ittifakı birimini”nin de desteklenmesini istedi.

KIRIM, KARABAĞ, FİLİSTİN VE SURİYE’Yİ ‘KURTARMA’ ÇAĞRISI YAPTI  

İslam Zirvesi’nde Babakan Ahmet Davutoğlu da söz aldı. Davutoğlu, “Dünyada bugün İslam ile ilgili oluşan olumsuz algıya karşı birlik olmalıyız. Nerede bir islamofobik çalışma varsa sesimizi birlikte yükseltmek zorundayız” dedi. Davutoğlu, İslam ülkelerinin Suriye’nin “sınır bütünlüğü”nü koruması gerektiğini de savundu, “Bugün Suriye konusu bütün bir dünyanın merkezinde bir sorunsa öncelikle bizlerin bu soruna eğilmesi gerekir. Hepimiz İslam ülkelerinin sınır bütünlüğünü koruma noktasında yükümlülüklerimiz var. Bu konuda da ortak bir tavır sergilemeliyiz” diye konuştu. Başbakan ayrıca, “Müslüman azınlıklarla ilgili olarak, birlikte bu azınlıkların haklarının ve hukuklarının korunması yönünde de barışçıl teşebbüslerimizi artırmalıyız. Hem işgal atındaki Filistin, Karabağ, Kırım gibi toprakların kurtarılması hem de sahipsiz gibi görünen Müslüman azınlıkların meselelerine sahip çıkılması, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın uluslararası etkinliğini gösterecek önemli göstergelerden biridir.” dedi.

TASLAK METİNDE İRAN KRİZİ

İslam Zirvesi öncesi dışişleri bakanlarının üzerinde çalıştığı ortak metinde hedefin İran olması krize yol açtı. El Cezire’nin haberine göre taslakta İran’da, Suudi elçiliklere yönelik saldırılar kınanıyor, İran’ın diğer ülkelerin içişlerine karışmaması gerektiğine dair ifadeler yer alıyor, İran’a “içişlerine karışmama” uyarısı yapılıyor.

İran’ın itiraz ettiği taslak maddelerde ayrıca şunlar ifade ediliyor: “İİT, İran’ın Bahreyn, Yemen, Suriye ve Somali gibi bölge ülkelerinin ve İİT’ye diğer üye ülkelerin içişlerine karışmasını ve terörü desteklemeye devam etmesini kınamaktadır. İİT, üye ülkelere ve uluslararası topluma yıkıcı etkileri ve çok ciddi sonuçları doğurabileceğinden dolayı, mezhepçi gündemlerin benimsenmemesi gerektiğini vurgulamaktadır”

ERDOĞAN’IN ‘FİTNE’ KARNESİ

İslam Zirvesi’nde “Mezhepçilik fitnedir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki karnesi ise oldukça zayıf. Erdoğan, özellikle seçim meydanlarında CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun “Aleviliği”ni diline dolamış, binlerce kişiye yuhalatmıştı. Erdoğan’ın 2011 seçimleri öncesi sık sık bu yöntemi kullanmış, mitinglerinde, “Biliyorsunuz Bay Kemal bir Alevidir!”, “Hani Alevilik kültüründen gelen birisidir ya, hani Alevilik vardır ya kendisinde”  gibi ifadeler kullanmıştı.

Erdoğan’ın Reyhanlı katliamı için için sarfettiği, “Reyhanlı'da 53 Sünni vatandaşımız hayatını kaybtti” sözü de çok tartışılmıştı.
Erdoğan ve AKP Hükümeti, Suriye’de de Alevi ve Kürt katliamlarıyla gündeme gelen cihatçı gruplara verdiği destekle de tartışılıyor.

ÖNCEKİ HABER

Kalemlere özgürlük çağrısı yayılıyor

SONRAKİ HABER

HDP'li Bilgen: Kılıçdaroğlu'nun sözleri suça ortak olmaktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...