14 Nisan 2016 00:35

Yeni Çeltek maden işçileri sözlerin peşini bırakmayacak

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Birkan BULUT
Amasya

Yeni Çeltek madencilerinin, madenin kapatılması ve işçilerin Soma’ya taşınması dayatmasına karşı başlattığı direniş kazanımla sonuçlandı. İşçilerin üyesi olduğu T. Maden-İş ile görüşen TKİ Genel Müdürü ve Çalışma Bakanlığı müsteşarları işçilerin talebini kabul etti. Verilen söz üzerine madenciler, 10 gündür yerin 1200 metre altında sürdürdükleri açlık grevine son verdi.  

Madende çalışan işçilerin ve ailelerin bekleyişi maden girişinde devam ederken; sabah saatlerinde maden ocağına gelen Çalışma Bakanlığı müsteşarları ve TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş T. Maden-İş yönetimi ve işçilerle görüştü. Yapılan görüşmeyi gazetemize anlatan T. Maden- İş Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal, görüşmenin sonucunda anlaşmaya varıldığını aktardı. Çatal, madenin kapatılmayacağını, işçilerin Soma’ya gitmeyeceklerini ve madenin bir hafta içinde faaliyete geçeceğini dile getirdi. 

HENÜZ İŞBAŞI YAPILMADI

İşçilerden Şevki Karabiber, şimdilik açlık grevini bitirmek için adım attıklarını belirterek, önümüzdeki haftalarda sendika yönetimi ve işçilerden oluşan bir heyetle Ankara’da toplantı gerçekleştireceklerini söyledi. Henüz iş başı yapılmadığını dile getiren Karabiber, “Mecburi kısımlar çalışmaya başladı. Pompa, gaz izleme,  emniyet, elektrik bölümündekiler çalışmaya başladı. Diğer işçiler ise henüz işbaşı yapmadı. Aşağıdakiler açlık grevini bitirip evlere dinlenmeye gittiler” dedi.

Onur Çorum ise “Ben 26 yıldır buranın ekmeğini yiyorum. 1990 yılındaki grizu patlamasında babamı bu madende bıraktım. Şirket söz verse inanmazdık, ama devlet söz verdi. Bunun takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

BU KOŞULLARDA ÇALIŞMAK İSTEMİYORLAR

Yeni Çeltek maden ocağı nizamiyesinde bulunan çay ocağında madencilerle sohbet ediyoruz. 18 yıllık Madenci Kenan Özkan; deneyimli, gün görmüş bir işçi. Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği faciadan birkaç gün önce çalıştığı Soma’dan ayrıldığını söylüyor. 7 ay boyunca ücretlerinin verilmediği dönemde bir arkadaşlarının genel müdüre “Cebimde ekmek parası yok ekmek ver” dediğinde müdürün “Allah versin” deyip kendilerine sırtını dönüp gittiğini aktaran Özkan, “Askerliğimi yatırsam emekli olacağım. Peki diğer arkadaşlarım evlerine ne götürecekler?” diye sordu. İşçi sağlığının kimsenin umurunda olmadığını anlatan Özkan, “Burada çalışırken bazen kolumuz, parmağımız kırılıyor. Çok normal karşılıyoruz. Dışarıda görüyorsun birinin bir yeri kırılsa alçıyla dolaşıyor, şikayet ediyor. Burada ‘Parmağın koptu mu? Hayır kırıldı. O zaman kaynar’ deyip geçiliyor. Bu şartlarda çalıştık” dedi. 1 Mayıs’a günler kala madende açlık grevine başladıklarını, 1 Mayıs’la ilgili bir planları olup olmadığını sorduğumuz Özkan, 2013 yılı ramazan ayında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın iftar için Amasya’da madene geldiğini anlatarak giriyor söze. Bakan Yıldız’ın Soma Katliamı’nda 3 gündür gömlek değiştirememekten şikayet etmesini hatırlatıyor: “Bakan gelmiş soframıza, sırtımız yere gelir mi diye düşünmüştük ama 2013 1 Mayısı’nda fikrimiz değişti. Adı üstünde 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda madenin Soma Holdinge devredildiğini öğrendik. Halimizi görüyorsun. 1 Mayıs’ı böyle karşılayacağız” dedi.

Soma Holdingin madeni almadan önce çok güzel çalıştıklarına vurgu yapan Salih Kaynar da Soma şirketinin gelmesiyle geleceklerini göremediklerini kaydetti. Madencilerin yüzde 90’ının borçlu olduğunu dile getiren Kaynar, şu şekilde devam etti: “İnsanlar kredi çekti, ev aldı, araba aldı. Durumumuz çok zor.” İki aylık süreyle Soma’ya çalışmaya gittiklerini söyleyen Kaynar, Soma’daki çalışma koşullarının çok kötü olduğunu, çalışmakta zorlandıklarını ifade etti. Soma’nın sahasının sulu bir ocak olduğunu kaydeden Kaynar, “Orada kuru ocaklara göre çalışmak daha zor. Ancak adamlar yarı teknolojiyle işlerini götürüyor. Kömürünü termiğe veriyor. İşçilerin maaşlarını TKİ veriyor” dedi. Madendeki arkadaşlarına seslenen Kaynar, eski düzenlerine dönmek için her türlü mücadeleyi vereceklerini belirtti. 

ÖNCEKİ HABER

Cizre’de başsavcılık zamana mı oynuyor?

SONRAKİ HABER

DBP Diyarbakır il binasındaki arama 11 saat sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...