14 Nisan 2016 00:37

Cizre’de başsavcılık zamana mı oynuyor?

Paylaş

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığının, ilçede yaşanan katliamlara ilişkin olay yeri incelemesi ve görüntüleri dahi soruşturma dosyasına koymadığı iddia ediliyor. Savcının işi ağırdan alması, askerlerin yargılanmasını Başbakan’ın iznine bağlayacak tasarısının Meclis’e gelmesini beklediği, bu nedenle suçluların aklanabileceği endişesi güçleniyor. 

VAHŞET BODRUMLARI DOSYAYA KONMADI

Cizre’de 79 günlük sokağa çıkma yasağı sırasında yapılan operasyonlarda yüzlerce kişi yaşamını yitirdi, kent yerle bir edildi ve çok ciddi insan hakkı ihlalleri yaşlandı. Yüzlerce insanın sokak ortalarında katledildiği, bina bodrumlarında yakıldığı Cizre’de, savcılık tarafından şu ana kadar 60 kişi için soruşturma dosyası açıldı. Sokağa çıkma yasağı kaldırılmasına rağmen savcıınn vahşet bodrumlarına girerek inceleme yapmadığı belirtilirken, öldürülen 60 kişi hakkında hazırlanan savcılık dosyalarında ise sadece otopsi raporlarına yer verildi. Vahşet bodrumlarında yapılan olay yeri incelemesi ve alınan görüntüler ise dosyaya konulmuş değil. Avukatların yaptığı çalışmaları da görmeyen savcılığın bu tutumu endişeleri arttırıyor. Geçen hafta içerisinde dosyalar hakkında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşen avukatlara, sokağa çıkma yasağı kalkmadan vahşet bodrumlarında olay yeri incelemesi yapıldığı, vahşet bodrumlarında görüntülerin alındığı, ancak bu görüntülerin dosyaya eklenmediği bilgisi verildiği iddia edildi. 

SAVCI NEYİ BEKLİYOR?

Bu güne kadar görüntülerin ve olay yeri incelemesi raporlarının dosyalara eklenmemesi, katledilen yüzlerce kişi hakkında dosya hazırlanmaması, asker ve polislerin yargılanmasına yönelik yürürlüğe girmesi beklenen kanun tasarısı ile aklanmalarına zemininin hazırlandığı kuşkusunu yaratıyor. Operasyon alanlarında görev yapan askerlerin yargılamasını Başbakan ve Milli Savunma Bakanlığı iznine bağlayacak yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kuruluna geleceği biliniyor. Savcılığın da bu nedenle işi ağırdan aldığı, zamana yaydığı iddia ediliyor. 

YARGILANMA İZNE BAĞLI OLACAK

Milli Savunma Bakanlığının üzerinde çalıştığı yasa tasarısına göre operasyon alanlarında görev yapan askerlerin yargılamasında, ‘Terörle mücadeleden kaynaklı silah kullanma yetkisini aşma’, ‘işkence’, ‘kötü muamele’ gibi konularda suçlanmaları halinde Başbakan ve Milli Savunma Bakanının izni aranacak. Devletin güvenlik güçlerini kapsayan bu yasanın önümüzdeki aylarda Meclis Genel Kuruluna gelmesi bekleniyor. Tasarının yasalaşması durumunda da yargılamalar askeri savcılık ve mahkemelerce yapılacak. (Şırnak/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Bahar Şenliği adı altında dini propaganda

SONRAKİ HABER

Yeni Çeltek maden işçileri sözlerin peşini bırakmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa