14 Nisan 2016 00:39

Eylem NAZLIER
İstanbul

Zeytinburnu Belediye Başkanlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Kaymakamlık tarafından imzalanan ortak protokolle ilçedeki tüm okullarda bulunan ilkokul 1 ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik “Hoş Geldin Bahar Çocuk Şenliği” adıyla etkinlik düzenleniyor. 04-15 Nisan tarihleri arasında düzenlenen ‘Çocuk Şenliğinde’ öğrencilere ilahiler dinletildi, dini içerikli sorular soruldu, Kutlu Doğum kutlaması yaptırıldı. Etkinliğin içeriği hakkında öğrenci velilerine ve öğretmenlere de bilgi verilmedi. Protokol gereği tüm öğretmenlerin öğrencileriyle birlikte bu etkinliğe katılmaları zorunlu hale getirildi. Etkinliği öğrenince etkinlikte neler yaşandığını görmek için Belediye Kültür Merkezinde yerimizi aldık ve etkinlikte yaşananları gözlemledik.

ÇOCUKLARIN DİNİ BİLGİSİ SINAVA TABİ

Etkinliğin adı “Hoş Geldin Bahar Çocuk Şenliği” ama bakmayın isminin böyle olduğuna. Etkinliğin adı, içeriğini hiç mi hiç yansıtmıyor. Salona ilk girdiğimizde sahnede Kabe’nin minyatürü ve Hz. Muhammed’in doğum tarihi olan 571 yazısı dikkatimizi çekiyor. Sunucu ile İbiş arasında geçen diyaloglar da dini içerikliydi tabii. Etkinliğin içeriği çocuklara ilahi söyletilmesi, Kutlu Doğum haftasının anlatıldığı çizgi film izletilmesinden oluşuyor. Çizgi film gösterimi sırasında çocukların bir kısmının etkilendiği, korktuğu ve bu nedenle de yüzünü kapattığı, başını öne eğdiği dikkatimizi çekti. “571’de bir güneş doğdu” ilahisi çocuklara defalarca söyletildi. Kabe’nin olduğu minyatürde ağlayan İbiş’e sunucunun alaycı bir ifadeyle “Burası Yahudilerin ağlama duvarı değil” şeklindeki ifadeleri de dinler arasında ayrımcılık yapmaya yönelik. Farklı inançtan, mezhepten öğrencilerin göz ardı edildiği etkinlikte, oruç tutmanın önemi anlatıldı. Bunların yanı sıra çocukların dini bilgisi de sınava tabi tutuldu. “Peygamberin ismi nedir?”, “Peygamberin doğum tarihi kaç?” gibi sorular soruldu. Sahneye çıkarılan öğrencilerden Kevser suresini okumaları istendi. Doğru okuyan öğrenciye şeker hediye edildi, şeker alamayan öğrenciler ise üzgün bir halde sahneden inmek zorunda kaldı. Etkinlikte Cumhurbaşkanı ve Başbakana da övgüler yağdırıldı.

‘ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ AÇISINDAN SAKINCALI’

Zeytinburnu’da yapılan bu etkinliği Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev gazetemize değerlendirdi: Belediyeler, valilikler, kaymakamlıklarla İHH, Anadolu Gençlik Vakfı gibi dini dernek ve vakıflar arasında sürekli bu tarzda protokoller imzalanıyor. Öğrenciler ve öğretmenler “bahar şenlikleri” adı altında düzenlenen böyle etkinliklere götürülüyor. Bu tür dini etkinliklere öğrencilerin götürülmesi doğru değil. Eğitim ve öğretim faaliyetleri de aksıyor. Bu protokollerin eğitim amaçlı değil, dini amaçlı olması da çocukların gelişimi açısından, psikolojik ve pedagojik eğitimleri açısından oldukça sakıncalı. Bu, sadece Zeytinburnu’da olan bir olay değil, bütün illerde benzer protokoller yapılıyor. Bu doğru bir anlayış, doğru bir tutum değil. Zeytinburnu Belediyesinin “Bahar Şenlikleri” diye yaptığı bu etkinlikte gösterilen çizgi filmler, tiyatro oyunları çocukların gelişimine de uygun değil. Çocukların zihinsel gelişimi onları algılayabilecek düzeyde değil, zaten çocukların yaş gruplarına da uygun değil. Veliler ve öğretmenlere de etkinliğin içeriği hakkında bilgi verilmiyor. Diyorlar ki “Protokol yapıldı, götürmek zorundasınız.” Dolayısıyla veli de kandırılmış oluyor, oraya götüren öğretmen de. Veli çocuğunu nereye gönderdiğinin de farkında değil. Farklı dini görüşü olan, farklı dünya görüşü olan aileler uygulamayı bilse belki buraya göndermek istemeyecek. Çocukları küçük yaşlarda böyle düşüncelerle tanıştırmak, kendi düşüncelerini aşılamak istiyorlar. AKP’nin getirmiş olduğu 4+4+4 sistemiyle eğitimin gericileştirilmesinin bir yansıması bunlar. Okullar adeta dini cemaatlerin yuvası haline geldi. 

Evrensel'i Takip Et