13 Nisan 2016 12:15

Soma davasının 1. yılı: Katliamın siyasi sorumluları yargılansın

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin can verdiği katliamın ardından açılan dava 1. yılını tamamladı. Davanın yıl dönümünde açıklama yapan madenci aileleri, “Soma katliamında sorumluluğu olan tüm kamu görevlilerinin ve siyasi sorumluluk sahiplerinin yargılanmasını istiyoruz” çağrısını yaptı.

Katliamda can veren madencilerin yakınları davanın yıl dönümü olması nedeniyle anma etkinliği düzenledi. Sabah saatlerinde Akhisar Tren Garı önünde toplanan madenci yakınları, duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi önüne kadar yürüyüş düzenlerken, duruşmanın ardından ise kültür merkezinin bulunduğu bulvar üzerine yaşamını yitiren madenciler anısına karanfil bıraktı.

YENİ ÇELTEK’E SELAM

Katliamda hayatını kaybeden Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, Soma Katliamı’nın ardından yurdun dört bir yanında insanların sokağa döküldüğünü, devletin ise yalnızca üç gün yas ilan ettiğini söyledi. Madenci yakınlarının hak arayışının halen devam ettiğini belirten Çolak, “Soma Katliamı’nda sorumluluğu olan tüm kamu görevlilerinin ve siyasi sorumluluk sahiplerinin yargılanmasını istiyoruz. Tüm madenlerin kamulaştırılmasını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını emekçilerin güvenli ve güvenceli çalışmasını istiyoruz. Sosyal cinayetlere sebep olan taşeron düzeni kaldırılsın istiyoruz” dedi. Çolak ayrıca Soma Kömür İşletmelerine bağlı Yeni Çeltek maden ocağında mücadele veren madencileri selamladıklarını belirtti.

ÖLÜ İŞÇİLER YARALI GİBİ GÖSTERİLDİ

Öte yandan katliam için açılan davanın 7’inci duruşmasının bugün görülen ikinci oturumu işçilerden talimatla alınan ifadeleri ve madende yapılan keşif tutanaklarının okunmasıyla devam etti. İşçilerin birçoğu ifadelerinde gaz maskelerinin küflü olması nedeniyle olay esnasında çalışmadığını söylerken, bir işçinin ise olay günü ölü sayısının gizlendiğini ifade ederek, ölü işçilerin yaralı gibi gösterilip ambulanslarla taşındığını belirtmesi dikkat çekti. Okunan keşif raporunda ise, madene mahkeme heyeti, duruşma savcısı, bilirkişiler ve tarafların avukatlarının indiği, çeşitli incelemeler yapıldığı belirtilirken, S panosunun altından su sızdığının görüldüğü ve sıcaklıkların 17 ile 22 derece arasında değiştiği ifade edildi. Raporda ayrıca madendeki yanık izleri, kömür damarları ve elektrik tesisatı da dahil olmak üzere birçok noktada inceleme yapıldığı ve bu incelemelerin ocağa giren bilirkişiler tarafından raporlaştırılacağı da belirtildi. Duruşma avukatların ve sanıkların talepleri alınmak üzere yarına ertelendi. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emekçiler mesai ücretlerindeki adaletsizliği protesto etti

SONRAKİ HABER

Gaziosmanpaşa Belediyesi binasında rastgele ateş açan şahıs gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...