13 Nisan 2016 11:53

İngiliz oyun yazarı Arnold Wesker yaşamını yitirdi

Paylaş

İngiliz oyun yazarı Arnold Wesker 83 yaşında hayatını kaybetti.

Wesker, bugüne kadar kırkın üstünde oyunla birlikte, deneme, şiir ve kısa öykü kitapları yayımladı; çalışmalara arasında çocuk kitapları ve 2005 yılında yayımladığı ilk romanı “Honey” de bulunuyor.

1932 yılında Londra’da doğan Wesker, Yahudi bir komünistin oğluydu ve yetiştiriliş biçimi kimi önemli eserlerine iz bıraktı.

‘ETİKETLERİNİZ DEĞİL, ÜRETTİKLERİNİZDİR ÖNEMLİ OLAN’

İlk eserlerini vermeye başladığı 50’li yıllarda eleştirmenler onu, bazen “kızgın genç adamlar” olarak da anılan diğer işçi sınıfı yazarlarıyla birlikte gruplandırsa da, Wesker bu tanımlamayı kabul etmedi. Daha sonra 60’lı yıllarda ortaya çıkan, toplumsal gerçekçi bir tür olan ve sıradan insanlarla ilgili sahne eserleri üreten İngiliz “kitchen sink” drama akımının öncüsü olarak kabul edildi.

Wesker  2006’da verdiği bir röportajda şöyle der: “Nereden geldiğini göstermek için şapka takan insanlar hakkında hep endişelenmişimdir zira nereden geldiklerinin pek de bir önemi yoktur. Ne işçi sınıfı bir geçmişiniz olduğu için, ne de üniversite okuduğunuz için iyi bir yazar olursunuz. İyi bir yazar olduğunuz için iyi bir yazarsınızdır ve tek önemli olan da ürettiğiniz işlerdir, sizi çevreleyen etiketler değil.”

Hayatının çeşitli zamanlarında, bir kitapçının yardımcısı, marangoz ve tesisatçı olarak da çalışan Wesker, aynı zamanda politik olarak da aktif bir yazardı. 1961 yılında nükleer silahlara karşı barışçıl bir protestoya katıldığı için tutuklandı.
2008 yılında “All Things Tire of Themselves” isimli ilk şiir seçkisini yayımlayan yazarın oyunları 18 dile çevrilen ve tüm dünyada sahnelendi. Wesker, 2006 yılında şövalyelik nişanı aldı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Altan Tan: Bale kursunda seks skandalı oldu diye bütün balerinleri suçlamak yanlış

SONRAKİ HABER

Emekçiler mesai ücretlerindeki adaletsizliği protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa