13 Nisan 2016 01:01

Yeni Çeltek madencileri 9 gündür direnişte: Daha neyi bekliyorsunuz!

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Birkan BULUT
Amasya

Amasya’nın Merzifon ilçesi Yeni Çeltek madeninin kapatılmak istenmesine karşı maden işçilerinin yerin 1200 metre altında başlattığı direniş 9. gününü geride bıraktı. Açlık grevine başlayan 220 işçiden 34’ü dün hastaneye kaldırıldı. Yaşananlara tepki gösteren madenci yakınları, hükümete, milletvekillerine ve tüm yetkililere seslendi: “Daha ne bekliyorsunuz.” İşçilerin üyesi olduğu T. Maden-İş Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal da “Madencinin dirisi değil ölüsü kıymetli” diyerek direnişlerine devam edeceklerini bildirdi. 

Soma’da 301 madencinin can verdiği madeni işleten Soma Holding bünyesindeki Gürmin Enerji AŞ’ye bağlı olarak faaliyet yürüten Yeni Çeltik Linyit İşletmesi’nin Soma’ya taşınmak istenmesine karşı işçiler 24 Mart’tan bu yana direnişlerini sürdürüyor. 9 gündür yerin 1200 metre altında açlık grevine başlayan 220 işçiyle birlikte maden üzerindeki çalışma arkadaşları ve aileleri de bekleyişi sürüyor. Maden önünde toplanan aileler “Ölmek var, dönmek yok”, “Direne direne kazanacağız”, “Çeltik bizimdir, bizim kalacak” sloganlarını atıyorlar. 

NE ZAMAN BİRİ ÖLECEK...

Maden önünde dün yapılan eyleme EMEP, CHP, Merzifon, Suluova halkı ve esnafı destek verdi. Burada konuşan Türk-İş’e bağlı T. Maden-İş Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal, “madencinin dirisinin değil ölüsünün kıymetli” olduğunu söyledi. Sosyal medyada kendileriyle ilgili karalama kampanyaları başlatıldığını ifade eden Çatal, “Bu ocağı babalarının malı gibi kapatmaya çalışıyorlar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz” dedi. Kendilerinin ve ailelerin tek isteğinin ekmeklerini burada yiyip, akşam olduğunda eve çoluk çocuklarının yanına gidebilmek olduğunu ifade eden Çatal, eylemin ne zaman biteceği yönünde sorular sorulduğunu hatırlatarak “Eylem ne zaman biri ölecek o zaman bu iş bitecek” cevabını verdiğini aktardı. 

Suluova nüfusunun yıllar önce 45 bin olduğunu söyleyen Çatal, “Maden 1955’te kuruldu. Bundan önce nüfus 45 bindi. Et ve Balık Kurumu kapandı, Saraçoğlu maden ocağı kapandı, Şeker fabrikası git gide sayıyı düşürdü, Son kale burası kaldı ve burayı hiçbir zaman hiçbir şekilde teslim etmeyeceğiz” diye konuştu. Yer altındaki işçilerin eylemi bitirme çağrılarına “Biz yer altındayız, ailemiz dışarıda. Ne zamanki maden açılır, o zaman dışarı çıkacağız” dediklerini aktaran Çatal, hükümete seslendi: “Burada bir işçi ölmeden bu işi bitirelim.”

Eylemlerin 18 gündür devam ettiğini belirten Çatal, esnafı da kendilerine daha fazla destek vermeye çağırdı. Yer altındaki madencilerin “Açlık var, soğuk var, ama çıkmayacağız” sözlerini aktaran Çatal “15, 20 gündür yollardayız. Ekmeğimizin mücadelesindeyiz” dedi. 

NEREDE YETKİLİLER KİMSE YOK MU?

Maden girişinde tepkilerini dile getiren madencilerin anneleri, çocuklarının ekmekleri için direndiğini söyledi. Asıl işverenin TKİ olduğuna dikkat çeken anneler, “Çocuklarımız yerin 7 kat altında. Niye kimse yok. Bizim çocukların işini istiyor. Nerede yetkililer, kimse yok mu? “Bizim çocuğumuz 9 gündür yer altında. biz de mücadele etmek zorundayız. Bütün milletvekillerine sesleniyoruz. Bu soruna çözüm bulsunlar. Çözüm sözüne kadar mücadele edeceğiz” diye tepki gösterdi. Bu sözler maden girişinde bekleyen madenci yakınları tarafından “Ölmek var dönmek yok”, “Çeltek bizimdir bizim kalacak” sloganlarıyla karşılandı.

 

ÖNCEKİ HABER

Üretim Ekonomisi Kongresi’nde 4. sanayi devrimi tartışılıyor : Akıllı fabrika aylak işçi mi?

SONRAKİ HABER

1 Mayıs özüne uygun kutlanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa