12 Nisan 2016 16:08

Hamzaoğlu’nun avukatlarına savunma engeli!

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

“Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun avukatlarının, savunma yapmak üzere  disiplin komisyonunun odasına girmeleri güvenlik tarafından engellendi.

22 Şubat tarihinde, hangi maddeden ve ne ile suçlandığı belirtilmeden hakkında soruşturma açıldığına dair yazı alan Hamzoğlu dün savunmasını vermek üzere avukatıyla birlikte üniversiteye gitti. Ancak şubat ayında soruşturma komisyonunun odasına giren avukatlar, dün komisyon odasının bulunduğu kata dahi alınmadı ve güvenlik amirinin “Komisyon odasına çıkamazsınız” sözleriyle engellendi.

ENGELLEME KEYFİ

Bunun üzerine savunmasını vermeyerek tutanak tutan Hamzaoğlu ve avukatları, Rektörlük önünde konuyla ilgili açıklama yaptı. Burada konuşan Hamzaoğlu, yaşananların keyfi olduğunu belirterek, “Yaptığım basın açıklamalarında gelinen son noktayı Hitler Almanya’sına benzettiğim, Cumhurbaşkanı’na ‘Faşist’ dediğim ileri sürülerek hakkımda üniversitede Cumhurbaşkanı’na hakaretten soruşturma açılmış durumda. Yapılan soruşturma kapsamında avukatlarımla geldik. Ama keyfi olarak avukatlar disiplin odasına alınmadı. Bizde bu durumu tutanak ile bildirdik” ifadelerini kullandı. 

‘SAVUNMA HAKKI ORTADAN KALDIRILMIŞ DURUMDA’

Hamzaoğlu’nun avukatlarından Ziynet Özçelik ise, komisyonla görüşme taleplerinin reddedildiğini, bu konuda kendilerine yazılı belge verilmesini istediklerini fakat bunun da kabul edilmediğini belirtti.

Avukatlara mesleklerini yapma olanağı dahi verilmediğini aktaran Özçelik, savunma hakkının ortadan kaldırıldığını ifade ederek, “Avukatların savunma yapacak öğretim üyesi ile birlikte Rektörlük binasında komisyonun bulunduğu kata çıkamayacağı söylendi ve bunu bize söyleyen Güvenlik Amiri. Komisyonla görüşme taleplerimiz reddedildi. Bu konuda bize verilmesini istediğimiz yazılı belge talebimiz de kabul edilmedi. Hiçbir şekilde bu durumun belgeye dönüştürülmeyeceği, avukatlara mesleklerini yapma olanağı verilmeyeceği açık bir şekilde belirtilmiş oldu. Bu bir üniversitede ilk defa karşılaştığımız bir durum. Üniversitenin kendi alanında düşüncelerini ve öğretim üyelerinin her türlü hakkını koruma yükümlüğü bir yana, en temel haklardan biri olan savunma hakkının ortadan kaldırıldığı bir durumu yaşıyoruz. Bununla ilgili her türlü girişimi yapacağız, umuyoruz, bu ilk ve son hak ihlali olur” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Polisler HDP'li vekil Alican Önlü'ye silah çekti

SONRAKİ HABER

AKP 'dokunulmazlık' teklifini Meclis'e sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...