12 Nisan 2016 10:09

Deri işçileri hak gasbına karşı 1 saat iş bıraktı

Paylaş

Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi’nde bulunan Deri İşverenleri Sendikası ile DERİTEKS arasında süren grup toplusözleşme görüşmelerinde patronların hak gasbı dayatmasına işçilerin tepkisi sert oldu. 1 saat üretimi durduran işçiler, dayatmanın sürmesi halinde daha büyük eylemleri hayata geçirecekleri uyarısında bulundu.

11 işyerinde 800 işçiyi kapsayan sözleşme görüşmelerinde 20 maddede anlaşma sağlanamaması üzerine bugün üretimi durduran işçiler, "Sözleşme hakkımız grev silahımız", "Yaşasın işçilerin birliği" "Sözleşme hakkımız engellenemez" sloganlarıyla Uyguner Deri önünde toplandı. Yaklaşık 500 işçi buradan sloganlarla sendikalaşma nedeniyle 5 işçinin işten atıldığı Derimsan önüne yürüdü.

BU SORUNU İŞÇİLER ÇÖZECEK

Burada konuşan DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi, "İşçi ve emekçilerin sorunları artıyor. Kiralık işçilik yaygınlaştırılması isteniyor. Kıdem tazminatı fona devredilmek isteniyor. 129 gün yıllardan beri aldığımız haklarımız gasbedilmek isteniyor. Aile yardımı hakkımızı elimizden almak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Bu sorunu arabulucu çözmeyecek, işçiler çözecek. Taviz vermeyeceğiz. Bu bir uyarıdır. Greve hazır durumda olmamız gerekiyor” dedi. Servi, ülkede yaşanan çatışmalı sürece de değinerek işçiler olarak barış talep ettiklerini ifade etti.

'ÇANAKKALE'YE GİTMEYECEGİZ'

Türk-İş'in 1 Mayıs'ı Çanakkale’de kutlama kararını da doğru bulmadıklarını ifade eden Servi, "1 Mayis'ın içinin boşaltılmasına izin vermeyeceğiz. 1 Mayıs'ın ortak kutlanmasını istiyoruz. Çanakkale'ye gitmeyeceğiz" diye konuştu.

87 GREVİ İLE KAZANILAN HAK ELDEN ALINMAK İSTENİYOR

Üzerinde anlaşma sağlanamayan en önemli iki madde ücret ve sosyal haklar. Deri işçilerinin 1987 yılında yaptığı Kazlıçeşme grevi ile elde ettiği aile yardımı, patronlar tarafından eşi çalışan işçilere verilmek istenmiyor. İşveren sendikası ücretlere de zam yapmak istemiyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Roketlerin hedefi olan Kilisliler, Valilik önünde eylem başlattı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'dan Erdoğan'a: Ben Atatürk'ün, Ecevit'in çırağıyım, sen de hırsızların ustasısın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...