25 Nisan 2012 09:57

Katledilen Ermeniler için sessiz anma

1915’te katledilen Ermeniler, Taksim Meydanı’nda yüzlerce kişinin katıldığı oturma eylemiyle anıldı.Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi’nin çağrısıyla dün Taksim Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, 1915 Ermeni Soykırımı’nı oturma eylemi ile protesto etti. En önde “Bazı yaralar

Katledilen Ermeniler için sessiz anma
Paylaş

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi’nin çağrısıyla dün Taksim Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, 1915 Ermeni Soykırımı’nı oturma eylemi ile protesto etti. En önde “Bazı yaralar iyileşmez 1915” yazılı yara almış bir nar görseli ile Ermenice, Kürtçe, İngilizce ve Türkçe, “Bu acı hepimizin” yazılı pankart açıldı. 1915’te katledilen Ermeni aydınların fotoğraflarının taşındığı anmada, katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in ve askerliği sırasında şüpheli bir şekilde ölen Ermeni genç Sevag Şahin Balıkçı’nın da fotoğrafları taşındı. Hrant Dink’in Eşi Rakel Dink ve Sevag Balıkçı’nın Annesi Ani Balıkçı, anma sırasında yan yana dururken, katledilen Ermeniler mumlar, karanfiller ve Ermenice ezgilerle anıldı. Yine anmada katledilen Ermeni aydınların isimleri okundu.

‘BU ACIYI ORTAKLAŞTIRALIM’

Anmaya, BDP İstanbul milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, eski milletvekili Ufuk Uras, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu Üyesi Gençay Gürsoy, HDK İstanbul İl Yürütmesi üyeleri, gazeteciler Oral Çalışlar, Engin Aydın, Pakrat Estukyan ve birçok demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcisi ve aydın da katıldı.

Ortak açıklamayı yapan Zihşan Tokaç, inkar edildikçe yaşanılan acının unutulmadığını aksine iltihaba dönüştüğünü vurguladı.1915’te yaşananların bıraktığı acının son bulması için herkesin bu acının yasını tutması gerektiğini belirten Tokaç, “Biz kez daha ortak yastan çıkan umutta buluşalım” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


ERMENİ KİLİSESİ ÖNÜNDE ANMA

HDK Kadıköy Meclisi üyeleri de Ermeni Kilisesi önünde 1915 Katliamı'nda yaşamını yitiren Ermenileri andı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadıköy Meclisi üyeleri, 1915 Katliamı'nı Kadıköy Kalkedon Meydanı'ndaki Ermeni Kilisesi önünde protesto etti. "Ermeni soykırımını lanetliyoruz" pankartı açan HDK'liler sık sık, "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Bijî biratiya gelan" sloganları attı. Yarım saatlik oturma eyleminin ardından müzisyen İkbal Kaynar, eyleme Türkçe ve Ermenice ezgilerle destek verdi. Kaynar'ın ardından HDK adına açıklama yapan Seçil Şen, 97 yıl önce barış içinde yaşayan Ermenilerin ve Süryanilerin planlı bir biçimde yok edildiğini belirtti. Şen, "1915, 20. yüzyılın ilk büyük soykırımıdır. Bu soykırımda ittihat ve Terakki hükümeti ile işbirliği yapan ve katliamı destekleyen Almanlar da suç ortağıdır. Hitler döneminde uygulanan Yahudi soykırımının ilk denemesi böylece Almanlar tarafından Osmanlılar üzerinden Ermenilere uygulanmış oldu" dedi. 24 Nisan 1915 tarihinin insanlık üzerinde bir iz bıraktığını beliren Şen, "HDK olarak 'Bu toprakların ve tarihin acısı da, yası da hepimizin' diyoruz. Vicdan ve adalet duygusuna sahip her yurttaşımızı da acıları paylaşmaya çağırıyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

İşkence, tecavüz yetmedi para cezası da verdiler

SONRAKİ HABER

28 Şubat soruşturmasında 3.dalga

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...